İndeks Bilgisayar 2016 yılında net karını artırdı

Güncelleme Tarihi:

İndeks Bilgisayar 2016 yılında net karını artırdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2017 14:00

150'den fazla dünya teknoloji devinin distribütörlüğünü yapan Index Grup, 2016 yılı mali sonuçlarını ve 2017 hedeflerini açıkladı.

Haberin Devamı

Index Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik yaptığı açılış konuşmasında Türkiye ve dünyadaki dijital dönüşüm ve sanayinin yeni standart biçimi olan sanayi 4.0'a ilişkin değerlendirmede bulundu.
 
Bilecik'in açılış konuşması ardından sahneye çıkan Index Grup Şirketleri İcra Kurulu Üyesi Salih Baş, bilişim teknolojileri dağıtım kulvarındaki liderliklerini katma değerli çözümler ve yurtdışına açılım projeleri ile daha da sağlamlaştırdıkları bir yılı geride bıraktıklarını söyledi. Baş, teknoloji ürünleri alanında faaliyet gösteren 3'ü halka açık, toplam 7 şirketi bünyesinde bulunduran Index Grup'un 2016 yılında %8 büyüme gerçekleştirerek net satışlarını 4 milyar TL'den 4,3 milyar TL'ye çıkardıklarını belirtti.
 
Baş yaptığı değerlendirmede, “2016 yılının başında yazılım ve teknoloji altyapımızı değiştirdik ve bilişim teknolojileri, telekom ve lojistik sektörlerine yönelik yatırımlarımızın katkısıyla net satışlarımızı ve net kârlarımızı arttırdık. Sektör açısından zor geçen bir yıl olmasına karşın bilgisayar, mobil ve çevre birimleri ürün gruplarının gücünü de arkamıza alarak büyüme hedeflerimizi tutturduk. Grup şirketleri olarak geçen yıl 4,3 milyar TL net satışa ulaştık. Bu yılki hedefimiz ise 5,3 milyar TL.” dedi.
 
Grubun bu yıl odağında yurtdışına açılım olacak

Bu yıl özellikle yurtdışı açılım ile ilgili planlarına ağırlık vereceklerini de belirten Baş konuyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye'nin en büyük katma değerli distribütörü olma hedefimiz doğrultusunda ileride daha büyük başarılara imza atmak için Index Grup olarak geçen yıl yeni bir yapılanmaya girdik. Yeni yapılanma kapsamında, şirketlerimizden İndeks Bilgisayar bünyesindeki tüm katma değerli ürün gruplarına ait distribütörlük kontratları yine grup şirketimiz Artım Bilişim'e devredilirken katma değerli ürünlerimizi Artım Bilişim üzerinden Orta Asya ülkelerine götürme kararı aldık. Mevcut işlerinin yanı sıra portföyüne; bulut bilişim çözümleri, büyük veri çözümleri ve nesnelerin interneti gibi ürünleri de ekleyen Artım Bilişim, katma değerli bu ürünleri yurtdışında başta Azerbaycan olmak Özbekistan, Türkmenistan, Gürcistan, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan'daki kurumsal müşterilere yetkinliği yüksek kanal iş ortakları ekosistemi ile götürecek şekilde yeniden yapılandırıldı. Artım Bilişim bu amaçla ilk olarak da Oracle ile bir işbirliği anlaşması imzaladı. Artım Bilişim ile başladığımız bu yeni açılım, yurtdışındaki tecrübelerimizi artırmakla kalmayacak aynı zamanda 2023'te teknoloji kulvarında Avrupa'nın en büyük 5 teknoloji distribütöründen biri olma yolunda bize büyük bir motivasyon kaynağı da olacaktır.”
 
“Dijital dönüşüm projelerine hız vereceğiz”

Dijitalleşen dünyada rekabette öne geçmek ve sektördeki liderliklerini daha da sağlamlaştırmak amacıyla grup içi dijital dönüşüm projelerine de bu yıl hız vereceklerini ifade eden Baş, “Bu amaçla hayata geçirdiğimiz Index UP projesiyle Index Grup bünyesinde atılacak adımları, kurulacak ekipleri ve işletilecek süreçleri belirledik. Şirket içinde başlattığımız bu dijital dönüşümle iletişim, işbirliği ve insan kaynakları, dijital iş süreçleri, e-satış, e-pazarlama alanlarında bu yıl hayata geçireceğimiz yeni iş modelleri ile sadece Türkiye'deki liderlik konumumuz güçlendirmekle kalmayacak aynı zamanda bölgesel bir güç olma yolunda sağlam temeller de inşa edeceğiz.” dedi.
 
Grup şirketleri büyümelerini devam ettirdi

2016 yılında iş ortaklarının da büyük katkısı ile Index Grup bünyesinde yer alan İndeks Bilgisayar AŞ (INDES), Datagate Bilgisayar AŞ (DGATE), Despec Bilgisayar AŞ (DESPC), Neteks İletişim Ürünleri AŞ, Artım Bilişim AŞ, Homend Elektrikli Cihazlar AŞ ve Teklos Lojistik AŞ'nin ürettikleri bilançolar ile kendi kulvarlarında liderliklerini güçlendirdiklerini ifade eden Baş, 2017 yılında da bu performansı sergilemeye devam edeceklerinin altını çizdi.
 
Baş'ın Index Grup şirketleri ile ilgili basın toplantısında paylaştığı rakamlar ise şu şekilde:

İndeks Bilgisayar

Haberin Devamı
  • 2016 yıl sonu sonuçlarına göre konsolide net satış gelirlerini %12 artırarak 3 milyar 385 milyon TL'den 3 milyar 794 milyon TL'ye çıkardı.
  • 2015 yılı itibarıyla 153 milyon TL olan brüt kâr rakamı 156 milyon TL'ye yükseldi.
  • Faaliyet giderlerinin net satışlara oranı 2015 yılında %1,81 iken 2016 yılında %1,68 olarak gerçekleşti.
  • 2015 yılında 44,9 milyon TL olan konsolide net kârını %16 artırarak 52 milyon TL'ye çıkardı.
  • 2017 yılı hedefi %24 büyüme ile 4,7 milyar TL olarak belirlendi. 

1989 yılındaki kuruluşu sonrasında, dünyanın önde gelen birçok teknoloji firması ile Türkiye distribütörlüğü bazında anlaşmalar imzaladı. Şirket halen 100'ün üzerinde dünya teknoloji devinin distribütörlüğünü yapıyor. İndeks'in dağıtımını yaptığı markalar arasında Apple, HP, IBM, Lenovo, Intel, Dell, Asus, LG, Microsoft, Epson, OKI, Canon, Fujitsu, Kingstone gibi markalar bulunuyor. İndeks Bilgisayar, “INDES” koduyla 2004 Haziran'ından bu yana BIST'de işlem görüyor.
 
Datagate Bilgisayar

2006 yılının Şubat ayında halkı arzı gerçekleşen Datagate Bilgisayar'ın;

-2016 yılı net satış geliri 1 milyar 214 milyon TL olurken şirket, 2017 yılı net satış hedefini 1 milyar 376 milyon TL olarak belirledi. 

Haberin Devamı

1992 yılında kurulan, 2001 ve 2003 yıllarındaki yatırımlarla % 85'i (halka arz sonrası % 59,24'ü) İndeks Bilgisayar tarafından satın alınan Datagate Bilgisayar A.Ş., başta İzmir, Manisa, Muğla, Denizli, Antalya ve Konya olmak üzere 16 ili kapsayan bölgede Türk Telekom bayilerine münhasıran, akıllı telefon, tablet, aksesuar, kontör (sanal TL) ve sim kart tedarik etmektedir. Datagate'nin dağıtımını yaptığı markalar arasında Apple, Samsung, LG, Lenovo, Huawei, ZTE, Sony, HTC, General Mobile ve Vestel gibi markalar bulunuyor. Şirket, Şubat 2006'dan bu yana BIST'de işlem görüyor.
 
Despec Bilgisayar

1995 yılında kurulan Despec Bilgisayar, tamamen tüketim malzemeleri alanında faaliyet gösteriyor. Konusunda en büyük sermayeye sahip şirketin temeli, grubun ana şirketi olan İndeks Bilgisayar'ın tüketim malzemeleri alanından ayrılmasıyla ortaya çıktı.

-Şirketin 2016 yılı net satış gelirleri 193 milyon TL'ye ulaşırken 2017 yılı net satış hedefi ise 282 milyon TL olarak açıklandı. 

Haberin Devamı

2010 yılında halka arz edilen Despec Bilgisayar'ın dağıtımını yaptığı markalar arasında HP, Samsung, IBM,  Canon, Lexmark, Targus, OKI, Trust, Jabra ve Epson gibi birçok dünya devi bulunuyor. Şirket, Aralık 2010 tarihinde hisselerinin % 39,35'lik kısmını halka açtı. 
 
Şirket 2016 yılında dünyanın önde gelen mobil telefon firmalarından Samsung Electronics Istanbul Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi arasında, Samsung marka akıllı cep telefonu ve aksesuar ürünlerinin İzmir, Aydın, Muğla, Manisa, Antalya, Denizli, Uşak, Afyon, Isparta, Burdur illerini içeren dağıtıcı bayilik faaliyetlerinin verilmesi konusunda distribütörlük sözleşmesi imzalayarak akıllı cep telefonu satışlarına başladı.
 
Neteks 

1996 yılında kurulan ve 2001 yılında Index Grup bünyesine giren Neteks, ağ ve iletişim teknolojileri alanında faaliyet gösteriyor.

-Neteks'in 2016 yılı net satış geliri 271 milyon TL, 2017 ciro hedefi ise 343 milyon TL. 

Haberin Devamı

Neteks ağ ve iletişim teknolojileri alanındaki ürünlerde Cisco Systems, Juniper,  HP Enterprise Aruba Networking, Avaya, HCS, Panduit, A10, Jabra gibi büyük teknoloji devlerinin distribütörlüğünü yapıyor. Ürün satışının yanı sıra projelendirme ve uygulama konularında da iş ortaklarına yol gösteren şirket, Temmuz 2007'den bu yana iletişim ağı, güvenlik, mobilite ve yakınsama ürünlerinde dünya liderlerinden biri olan Westcon Group ile %50-50 ortaklığa sahip bulunuyor.
 
Artım Bilişim

2003 yılında İstanbul'da kurulan Artım Bilişim A.Ş. dağıtımını üstlendiği katma değerli distribütörlükler ile Bilişim Teknolojileri endüstrisindeki lider firmalardan olmayı amaçlıyor.
 
-Artım'ın 2016 yılı net satış geliri 139 milyon oldu. 2017 ciro hedefi ise 375 milyon TL olarak açıklandı. 

Haberin Devamı

Özellikle katma değerli ürünler ve servislerle iş ortaklarının ihtiyaçlarının karşılanmasını hedefleyen Artım, İstanbul ve Ankara'daki ofislerinde faaliyet gösteriyor. Artım Bilişim 2011 yılından itibaren Index Grup güvencesi ve gücü altında faaliyetlerine devam ediyor.
 
Şirket 2016 yılında teknoloji dağıtım kulvarındaki öncülüğünü katma değerli çözümlere ve ürünlere odaklanarak daha da sağlamlaştırmak amacı ile yeni yapılanmaya gitti. Bu yapılandırma ile Geleceğin teknolojileriyle daha güçlü çözümler sunmak, Verimliliği artırmak, İş ortaklarımıza daha hızlı hizmet sunmak hedeflenmektedir. Yeni yapılanma kapsamında, 1 Kasım 2016 tarihinden itibaren İndeks Bilgisayar A.Ş.  bünyesindeki IBM distribütörlük sözleşmelerini, Hewlett Packard Enterprise distribütörlük sözleşmelerini, Lenovo System x distribütörlük sözleşmesini ve Fujitsu distribütörlük sözleşmesini üreticiler ile anlaşarak %100 bağlı ortağımız olan Artım Bilişim Çözüm ve Dağıtım AŞ'ye devretti.
 
Teklos

Index Grup bünyesinde lojistik hizmeti veren Teklos AŞ 2016 yılında Index Grubun yanı sıra, teknoloji endüstrisindeki diğer firmalara da daha yoğun hizmet vererek faaliyetlerini büyütmeyi hedefliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!