İletişim kurmaktan kaçmak için telefona sarılıyoruz!

Güncelleme Tarihi:

İletişim kurmaktan kaçmak için telefona sarılıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2018 11:01

Kaspersky Lab, Türkiye’de kullanıcıların %88’inin başka bir insanla iletişim kurmaktan kaçınmak için internet bağlantılı cihazlarına sarıldığını belirledi

Haberin Devamı

Bir barda arkadaşınızı beklediğinizi düşünün. Bar epey kalabalık ve çevrenizde insanlar sohbet ediyor. Siz bu durumda ne yaparsınız? Tanımadığınız biriyle sohbete mi başlarsınız? Cebinizden veya çantanızdan telefonunuzu çıkarıp arkadaşınız gelene kadar oyalanır mısınız? İnternet bağlantılı cihazınıza bakmak varken neden diğer insanlarla konuşasınız, hatta göz teması kurasınız ki? 

Gerçek şu ki cihazlarımızı kullanma şeklimiz etrafımızdakilerle iki çift laf etmekten ve hatta kibar davranmaktan kaçınmayı kolaylaştırıyor. Kaspersky Lab tarafından yapılan yeni araştırma, Türkiye’de insanların %86’sının, sosyal bir ortamda ne yapacaklarını bilmediklerinde cihazlarına sarıldıklarını ortaya koyuyor. Ayrıca bu cihazlar, meşgul görünmeye veya başkalarından kaçınmaya çalışmadıklarında dahi insanların oyalanmak için ilk başvurduğu şeyler oluyor. Araştırmaya Türkiye’den katılanların %46’sı cihazlarını her gün vakit öldürmek için kullandığını, %53’ü ise günlük oyalanma ihtiyaçlarını gidermek için kullandığını belirtti. 

Haberin Devamı

Vakit geçirme aracı olarak kullanılmalarının yanı sıra bu cihazlar, her gün karşılaşılan durumlarda önemli işleri halletmek için doğrudan başka bir insanla konuşmaktan kaçınmak isteyenlerin de hayatını kurtarıyor. Türkiye’de kullanıcıların yaklaşık üçte biri (%34); taksi çağırmak veya gidecekleri yerin yolunu öğrenmek gibi şeyleri, başka bir insanla konuşmaktan daha kolay buldukları için websiteleri veya uygulamalar üzerinden yapmayı tercih ediyor. 

Doğrudan iletişimden kaçınmamızı veya günlük yaşantımızda önemli bir boşluğu doldurmamızı sağlayan bu cihazlara her an bağlı olmamız, kullanılmaz hale geldiklerinde panik yaşamamıza neden olabiliyor. Türkiye’de insanların neredeyse üçte biri (%30), internete bağlı bir cihaz olmadan eğlenemeyeceklerinden endişe ediyor. %15’lik bir kesim ise cihazları çalışmazsa meşgul gibi görünemeyeceklerinden kaygı duyuyor. 

Kaspersky Lab Ürün Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dmitry Aleshin, “İnternet bağlantılı cihazlara olan bağlılığımız bizleri tahmin edebileceğimizden çok daha fazla şekilde etkiliyor. İnternete bağlı olmanın modern yaşam tarzını kolaylaştırma özgürlüğü sunduğuna şüphe yok fakat cihazlar insanların farklı ve zorlu sosyal durumlardan kurtulması için de büyük önem taşıyor. Bağlantı desteğini ne amaçla kullanıyor olursanız olun, cihazınızın en çok ihtiyaç duyduğunuz anlarda internete bağlı ve kullanılabilir durumda olmasını sağlamak önemli.” dedi. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!