İBB'den taksilere iTaksi uygulaması

Güncelleme Tarihi:

İBBden taksilere iTaksi uygulaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2017 07:50

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, vatandaşların taksi ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılamayı, yollarda boşta giden taksi sayısını azaltmayı, taksilerin etkin ve verimli kullanımını sağlamayı amaçlayan "iTaksi" projesini hayata geçirdiklerini belirterek, ilk etapta 4 bin takside bu uygulamayı başlatmayı planladıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Akıllı Ulaşım Sistemleri'nin bir  parçası olarak zamandan ve yakıttan tasarruf ile en üst düzeyde güvenlik, hizmet  kalitesi, otomatik ödeme sistemleriyle büyük kolaylık getirmek hedefiyle  geliştirilen "iTaksi" projesi, Haliç Kongre Merkezi'nde tanıtıldı.

Tanıtım toplantısında konuşan Baraçlı, iTaksi ile kent içi ulaşımda  önemli yer işgal eden taksilerle ilgili mühim bir çalışma gerçekleştirdiklerini  belirterek, vatandaşların taksi ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayacak,  yollarda boşta giden taksi sayısını azaltacak, taksilerin etkin ve verimli  kullanımını sağlayacak uygulamayı hayata geçirdiklerini anlattı.

Uygulamayla taksi şoförlerinin hizmet kalitesinin de artacağını,  hizmet kalitesine ilişkin dataların bir veri tabanında işleneceğini dile getiren  Baraçlı, araçların trafikte boş seyretmesini azaltarak Türkiye'nin enerji ithalat  kalemine de olumlu katkı vermeyi planladıklarını dile getirdi.

İBBden taksilere iTaksi uygulaması


"KAYITLI TAKSİLERİN MERKEZDEN TAKİP VE KONTROLÜ SAĞLANACAK"

Baraçlı, iTaksi ile sisteme kayıtlı taksilerin merkezden takip ve  kontrolünün sağlanacağını, yurttaşların da anında boş taksiye ulaşabilmesini  sağlayacaklarını aktaran Baraçlı, şöyle devam etti: "Boşta gezen taksilerin sayısını azaltarak hem trafiği rahatlatabilmek  hem de İstanbul ulaşımını kolay erişilebilir kılmak için bu çalışmayı  başlatıyoruz. Çalışmanın en önemli özelliği; yerli ve milli bir yazılım  olmasıdır. Bu ülkemiz açısından çok önemli. İlk etapta 4 bin takside iTaksi  uygulamasını başlatmayı planlıyoruz. Bu proje, hem yolcu güvenliği hem sürücü  güvenliği hem de ödeme kolaylığı açısından çok önemli. Yolcularımız bir merkezden  hizmet veren kayıtlı taksileri çağırarak binecek. Vatandaş ve taksici arasındaki  para problemlerini de bu projeyle ortadan kaldırıyoruz. İstanbul kart ile ödeme  olabilecek. Yolcu taksiye binmeden önce İBB navigasyonu ile nereye gideceğini  belirlediğinde ücreti de kendisi hesap edebilecek.   Taksimetredeki oynamalar ve  buna benzer problemler de bu sistemle tamamen ortadan kalkacak."

Taksi içindeki kameralardan elde edilen görüntülerin aracın içinde  olacağını ve herhangi bir merkeze aktarılmayacağını, güvenlikle ilgili bir  problem olduğunda teknik ekibin kamera görüntülerini alıp inceleyeceğini söyleyen  Baraçlı, "Bu görüntüler belirli bir süre takside saklı kalıyor. Daha sonra kendi  kendini imha ediyor." dedi.

Baraçlı, iTaksi merkezi ve bir mobil uygulamanın bulunduğunu  aktararak, "Şu anda cep telefonu akıllı uygulamalarıyla en yakın yerdeki boş  taksiyi çağırabiliyorsunuz. Taksi şoförü çağrıyı kabul ettiği andan itibaren  taksi direkt size geliyor. Bu merkezimizden de kontrol ediliyor. Yani vatandaş  memnuniyetini en üst düzeye çıkartacak ve şikayetleri sıfırlayacak bir çalışma  olacak." diye konuştu. En hızlı rota "Akıllı Ulaşım Sistemleri"nin bir parçası olan iTaksi zamandan ve  yakıttan tasarruf ile en üst düzeyde güvenlik, hizmet kalitesi, otomatik ödeme  sistemleriyle büyük kolaylık getirmeyi hedefliyor. Millileşme ve yerlileşme  hamlesine uygun olarak tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli  yazılımla çalışacak sistemde, taksilerin yönlendirilebilmesi, koordine edilmesi,  sürücü ve yolcu güvenliğinin sağlanması amaçlanıyor.

Sistemle taksiciye güvenlik kamerası, panik düğmesi ve GPS takip  imkanı sağlanırken, yolcu ise çoklu dil desteği, sürücüleri puanlayabilme, puana  göre taksici seçebilme, ileri tarihli ve periyodik rezervasyon yapabilme, kredi  kartı, İstanbul Kart ve nakit ödeme yapabilme, acil durum butonu, unutulan  eşyalara ulaşma gibi kolaylıklara sahip olacak.

Uygulama ekranında yolcunun telefon numarası ve ismi maskelenerek yer  alırken, harita üzerinde aracın konumu ve hareketleri, rota bilgisi ve ödeme  seçenekleri yer alacak.

Proje kapsamında ilk etapta 4 bin takside ekipman montajına  başlanacak. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!