Huawei Global Analyst Summit 2017: Dijital dönüşüm ve Cloud geleceğin ta kendisi!

Güncelleme Tarihi:

Huawei Global Analyst Summit 2017: Dijital dönüşüm ve Cloud geleceğin ta kendisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2017 15:26

Çin merkezli teknoloji devi Huawei'nin bu yıl Çin'in büyük şehirlerinden biri olan Shenzhen'de gerçekleştirdiği Huawei Global Analyst Summit 2017 (HAS 2017) gelecekte hayatımıza iyiden iyiye yerleşecek iki alanın altını çizdi: Dijital dönüşüm ve dünyayı çepeçevre saracak Cloud yani Bulut teknolojisi... Peki HAS 2017'de neler konuşuldu? Bulut teknolojisi nereye gidiyor? Bu alanda pek çok yatırımı bulunan Huawei'nin planları neler? Kısacası bizi neler bekliyor?

Haberin Devamı

Dünyanın gözü bu hafta Shenzhen'de gerçekleştirilen Huawei Global Analyst Summit 2017'deydi. Hürriyet olarak biz de Shenzhen'de Huawei yöneticilerinin konuşmalarını yakından dinledik; mühendislerin çalışmalarını yakından inceleme şansı yakaladık.

Huawei Yetkili Direktörü ve Pazarlama Stratejileri Yöneticisi Eric Xu, geleceğin akıllı dünyasına yolculuğun son sürat devam ettiğini, yıllar boyu devam eden keşiflerin teknolojinin gelişimine güç verdiğini söyledi. Xu, Huawei’nin odak noktasının ICT altyapısı, dijital dönüşüm ve akıllı cihazlar olacağını da açıkladı.

Huawei Global Analyst Summit 2017: Dijital dönüşüm ve Cloud geleceğin ta kendisi

Huawei Rotating CEO Eric Xu 

Haberin Devamı

Huawei'nin Bulut servislerine ağırlık vereceğini belirten Xu, bu alanda ciddi yatırımlar yaptıklarını, yapmaya devam edeceklerini söyledi ve Huawei Cloud Family yani Huawei Bulut Ailesi'ni oluşturacak herkese açık (Public Cloud) ve güvenli Bulut platformuna odaklandıklarını belirtti. Bu ürün ailesinde Huawei’nin kendi işlettiği herkese açık bulut servislerinin yanı sıra operatörlerle birlikte, onların özel ihtiyaçlarına göre şekillendirilmiş bulut servisleri de yer alacak.

Huawei Strateji Pazarlama Sorumlusu William Xu, endüstrilerin hızla dijitalleştiğini, bu durumun ise yepyeni fırsat kapıları yarattığını söyleyerek konuşmasına başladı. Değişmeyen tek şeyin 'değişim' sözcüğü olduğunun altını çizen Xu, HAS 2017'nin başlangıçta sayıca 50'den az davetliyle gerçekleştirildiğini, bugün 500'ün üzerine çıktığını kaydetti.

Huawei Global Analyst Summit 2017: Dijital dönüşüm ve Cloud geleceğin ta kendisi

Huawei Strateji Pazarlama Sorumlusu William Xu

İnsanlığın dijital dönüşümün kritik eşiğinde olduğunun altını çizen Xu, özellikle finans, taşımacılık, üretim ve devlet hizmetlerinde bu dönüşümün fazlaca hissediliğini belirtti. Shenzhen'de kendilerini cüzdana ihtiyaç duymadığını ve yanlarında taşımadıklarına dikkat çeken Xu, her şeyi telefonla satın alabildiklerini belirtti. Bugün için ICT yani Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanında hızlı bir gelişme kaydedildiğini söyleyen Xu, yaratılan verinin katbekat arttığını söyledi. Her yıl artan veriler 2025'e kadar 180 ZB'lık alanı kaplayacak hale gelecek kadar büyüyecek. Yani 2010'a göre bu 150 kat daha fazla veri büyüklüğü anlamına geliyor.

Huawei Global Analyst Summit 2017: Dijital dönüşüm ve Cloud geleceğin ta kendisi

Haberin Devamı

Huawei'nin bulut bilişimden yeni bahsettiğini söylemek haksızlık olur; zira dev şirket neredeyse 10 yıldır bu alana yatırımlarını sürdürüyor. Son olarak geçtiğimiz haftalarda kurulan Bulut İş Birimi de buna güzel bir örnek aslında. İki bini aşkın kişinin çalıştığı bu özel birimde onlarca farklı bulut hizmeti de kullanıma sunulmuş durumda.

Bir başka oturumda ise Huawei Yetkili Direktörü, Ürünler ve Çözümler Başkanı Ryan Ding konuşma yaptı; Ding de HAS 2017’deki konuşmasında geçtiğimiz dönemde yapılan bulut çalışmalarının artık tüm dünyada ticari olarak kullanılması için harekete geçtiklerini söyledi. Ding bu noktada tüm dünyada artık trilyon dolara ulaşmak üzere olan dijital video pazarına dikkat çekerek, Huawei’nin All-Cloud stratejisinin video alanındaki işler için çok büyük destek sağladığını belirtti.

Huawei Global Analyst Summit 2017: Dijital dönüşüm ve Cloud geleceğin ta kendisi

Haberin Devamı

HAS 2017'de Huawei önemli gelişmelere de imza attı. Huawei CloudApp Platform ortaya çıktı. All-Cloud ağ mimarisi temel alan bu özel platform birçok sektör için sosyal teknolojilerin uygulanmasını sağlıyor. Açık API’lar kullanan bu platform ile yeni uygulamalar geliştirmek ve mevcut uygulamaları geliştirmek mümkün oluyor. Bu sayede kurumlar ellerindeki ağ verisini tam olarak değerlendirip, pazardaki değişikliklere çabuk adapte olabiliyor.

Mobil cihazlara yüklenebilen uygulamalar olarak da düşünebileceğiniz Huawei CloudApp Platform sektör uygulama ve verilerini bir araya getiriyor. Bu da kullanıcıların birbirinden ayrı uygulamaları daha kolay kullanmasını sağlıyor; ayrıca da maliyet düşüyor.

Huawei Global Analyst Summit 2017: Dijital dönüşüm ve Cloud geleceğin ta kendisi

Haberin Devamı

Ancak HAS 2017'de tek dikkat çeken gelişme bu değildi; Huawei CloudApp Platform dışında dev şirketin ilk public cloud yani herkese açık bulut servisi ortaya çıktı. Bulut sistemleri için uygulama geliştirenlere açık olan bu yeni servis; geliştirme iş akışı, uygulama ve kaynak takvimi oluşturma ve mikro yönetim sistemlerini bir araya getiriyor.

Huawei Global Analyst Summit 2017: Dijital dönüşüm ve Cloud geleceğin ta kendisi

HAS 2017 çerçevesinde şirketin yeni telefonları Huawei P10 ve Huawei P10 Plus telefonları da yakından inceleme şansı bulduk. Ayrıca henüz Türkiye'de doğrudan satışı yapılmayan Huawei Watch 2'yi de yakından inceledik.

Huawei P10'un özelliklerini yakından incelemek için bu sayfaya göz atabilirsiniz.

BAKMADAN GEÇME!