Herkese göre 3G cep

Güncelleme Tarihi:

Herkese göre 3G cep
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2009 10:31

3G'ye hazır mısınız?Cep telefonundan hızlı ve zengin içerikli veri akışına ve görüntülü konuşmaya imkan sağlayacak Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) hizmeti yarın başlıyor. Fiyatlar ne olacak, nasıl kullanılacak, neler yaşanacak. Tüm merak ettiklerinizi sizin için topladık. 3G destekli 30 cebi bir araya getirdik; üstelik en ucuzdan en pahalıya kadar...

Haberin Devamı

HER KESEYE GÖRE 3G CEP TELEFONLARI



30 Temmuz tarihi itibariyle tüm cep telefonları operatörleri 3G teknolojisini kullanıma sunacak. 3G'nin kullanıma açılmasıyla birlikte, cep telefonu kullanıcıları çok daha hızlı bir şekilde internete bağlanabileceği gibi, cep telefonlarıyla görüntülü görüşme yapabilmek de mümkün olacak.

Ancak 3G teknolojisiden faydalanabilmek için kullanıcıların öncelikle 3G teknolojisini destekleyen bir cep telefonuna sahip olması gerekiyor. Telefonunuzun 3G'yi destekleyip desteklemediğini kullanım kitapçığından öğrenebileceğiniz gibi, telefon modelinizi internet üzerinden aratarak da bu bilgiye ulaşabilmeniz mümkün.

Eğer yakın zaman içinde 3G destekli bir cep telefonu satın almayı düşünüyorsanız, öncelikle bu teknolojiyi destekleyen cep telefonlarını da yakından tanımanız gerekiyor.

Biz de bu bağlamda, 3G teknolojisini destekleyen 30 cep telefonunu masaya yatırdık. Düşük fiyatlı modellerden yüksek fiyatlara sahip olan telefonlara doğru oluşturulan sıralamada hemen herkes, kendine göre 3G teknolojisini destekleyen bir cep telefonu bulacak.

YARIN BAŞLIYOR

Haberin Devamı

Geçen yıl Aralık ayında ihalesi  yapılan ve teknik adı “IMT-2000/UMTS” olan 3G hizmet ve alt yapılarına ilişkin  A tipi lisansı alan Turkcell, B tipi lisansı alan Vodafone ve C tipi lisansı alan  Avea yarın 3G hizmeti sunmaya başlayacak. 3G ile şu anki internet bağlantı  hızının 10 katı hızda erişim mümkün olacak.

Uygulamaya göre, 3G için abonelik başvurusunda bulunulması gerekiyor.  Kullanıcılar, kısa mesaj göndererek 3G hizmeti almaya başlayacak. 3G hizmeti  almak için, Turkcell aboneleri, “3G” yazıp 2323'e, Vodafone aboneleri “3G”  yazıp 3636'ya ve Avea aboneleri de “3G” yazıp 3334'e kısa mesaj gönderecek.  Mevcut aboneler, herhangi bir abonelik ücreti veya vergi ödemeden 3G'ye anında  geçiş yapabilecek.

Abonelerin, 3G şebekesindeki tüm servislerden yararlanabilmesi için çift  kameralı 3G destekli cep telefonuna sahip olması gerekiyor. Kullanıcılar, yurt  içinde ve yurt dışında, 3G dolaşım anlaşması yapmış tüm operatörlerin  şebekelerinde 3G hizmetlerinden yararlanabilecek.
       
3G'DE NELER VAR?
         
3G'de görüntülü konuşma servisleriyle mesafe farkı olmaksızın görerek  konuşma yapılabilecek. 3G, bunun yanı sıra, çok yüksek hızlarda internet erişimi  imkanı da sunuyor. Böylece, aboneler diledikleri zaman 3G şebekesinin  desteklendiği yerlerden yüksek hızlarda mobil bağlantı yaparak cep telefonundan  kolayca internete bağlanabilecek. 3G aboneleri, cep telefonlarından televizyon  izleyebilecek, müzik veya film indirebilecek ve online oyun oynayabilecek.
       
HIZ FARKI OLMAYACAK
         
3G ihalesi sonucunda, 40 MHz'lik A tipi lisansı 358 milyon avro ile  Turkcell, 35 MHz'lik B tipi lisansı 250 milyon avro ile Vodafone ve 30 MHz'lik C  tipi lisansı 214 milyon avro ile Avea almıştı. Bu lisanslar arasında sadece bant  genişliği farkı bulunuyor. Ancak 3G'de bantlar arasında bir hız farkı bulunmuyor,  hepsi teorik olarak saniyede 14,4 megabit hızıyla çalışıyor. Yani, A, B ve C  bantlarının kalitesi aynı olduğunu için operatörlerin verdiği 3G hizmetinde hız  açısından herhangi bir farklılık olmayacak çünkü operatörlerin aldıkları bant  genişlikleri ile abone sayıları birbirine orantılı.
         
1500 TÜRK MÜHENDİSİNE İŞ OLANAĞI


3G imtiyaz sözleşmelerine göre, nüfusu bin ve üzeri olan yerler, 10. yıl  sonunda aşamalı olarak 3G ile kapsanmış olacak. Sözleşmede yer alan bir başka  düzenlemeye göre de her operatörün aşamalı olarak 500 Türk mühendisi çalıştırma  zorunluluğu bulunuyor. Sözleşmeye göre, tesis edilecek sistemlerin yazılım ve  donanım açısından en az yüzde 40 yerli olması gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: DÜNYANIN EN LÜKS VE TASARIM HARİKASI CEP TELEFONLARI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!