Her yıl bilimin en eğlenceli araştırmalarına verilen ödüller 25'inci yılını kutluyor

Güncelleme Tarihi:

Her yıl bilimin en eğlenceli araştırmalarına verilen ödüller 25inci yılını kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2015 16:32

1990’da bir bilim dergisinin editörü olan Marc Abrahams, bir sürü önemli araştırmayla karşılaşmıştı. Fakat bir o kadar da düpedüz komik araştırma vardı ve bunları yapanların adı duyulmuyordu. “Biz de onları ödüllendirmeye başladık,” diyor Abrahams. İlk Ig Nobel ödülü 1991’in Eylül ayında verildi. O gün bugündür bu ödül, ağaçkakanların neden başının ağrımadığını, insanların suda mı şurupta mı daha hızlı yüzdüğünü (ikisi başa baş) araştıran çalışmalara veriliyor. Ig Nobel ödüllerinin sloganı da bunu doğruluyor: “İnsanı önce güldüren sonra düşündüren araştırmalar.”

Haberin Devamı

KATEGORİLER

 

Biyoloji, Kimya, Ekonomi, Edebiyat, Tıp, Barış, Fizik

1992 - Fizik

İngiliz ekin tarlalarının geometrik yok oluşuyla alan kuramına dairevi katkılar için

1995 - Psikoloji

Güvercinleri eğiterek Picasso’nun ve Monet’nin tablolarını ayırt etmelerini sağlayan çalışma için

1999 - Edebiyat

Bir bardak çayın en ideal nasıl demleneceğini anlatan altı sayfalık spesifikasyona (İngiliz Standardı no: 6008).

1996 - Fizik

Duş perdelerinin neden içeri doğru dalgalandığı sorusunun kısmi yanıtına

2001 - Fizik

Kızarmış ekmeğin daha çok yağ sürülmüş yüzeyinin üstüne düştüğünü kanıtlayan çalışmaya

2000 - Kimya

Biyokimyasal bakımdan romantik aşkın ciddi obsesif kompulsif bozukluktan farkı olmadığı keşfine

1998 - Güvenlik mühendisliği

Haberin Devamı

Boz ayı saldırısına karşı dayanıklı bir kıyafet geliştirip bizzat test eden çalışmaya

1997 - Meteoroloji

“Tornado rüzgâr hızının ölçümünde hız ölçütü olarak tavuk yolma” başlıklı aydınlatıcı rapora

2002 - Hijyen

Kedi ve köpek yıkamak için çamaşır makinesi yapanlara

2004 - Mühendislik

Tepedeki keli yandaki saçlarla örtmenin patentini alanlara (ABD Patent No: 4.022.227)

2006 - Akustik

İnsanların neden karatahtaya sürtünen tırnakların gıcırtısından hoşlanmadığını araştıran deneylere

2014 - Fizik

Bir insan yerdeki muz kabuğuna bastığında, ayakkabı tabanıyla muz ve muzla zemin arasındaki sürtünmeyi hesaplayan çalışmaya

2009 - Veterinerlik

İsmi olan ineklerin isimsiz ineklerden daha çok süt verdiğini gösteren çalışmaya

2013 - Psikoloji

Sarhoş olduğunu düşünenlerin aynı zamanda kendilerini çekici de bulduğunu deneylerle doğrulayanlara

2010 - Barış

Küfrün acıyı azalttığı yönündeki yaygın inanışı kanıtlayanlara

Ödüllere detaylı bakış

Kimya, 1994

Texaslı bir senatör, laboratuvarda kullanılan cam araç gereçlerin satışını izne bağladı. Bu, komitenin bilimi önleyenlere dikkati çektiği nice olaydan biri. Ama bilim insanlarının yaptıkları da bundan aşağı kalmıyor. 1993’te edebiyat ödülü, 10 sayfalık bir biyoloji makalesine yazar olarak adını yazdıran 976 kişiye gitmişti.

Haberin Devamı

Biyoloji, 1999

Acısız jalapeno biberi oksimoron gibi bir şey ama New Mexico Eyalet Üniversitesi’nden bir bahçecilik uzmanı ürettiği biberle bu ödüle layık görüldü. Biber, şeflerin acı olmayan ama hâlâ jalapeno tadını koruyan salsa sosları yapmasına izin veriyor.

Biyoloji, 2004

Ringa balıklarının sualtında gaz salarak (yani yellenerek) duyulabilir bir cıvıltı sesi çıkardığını ve bu sesle iletişim kurduğunu açıklayan iki ekip ödül aldı. Marc Abrahams’a göre bu araştırma bir de uluslararası olaya yol açtı: İsveç hükümeti bu sesin Rus casus denizaltılarından geldiğini sanıyordu.

Matematik, 2006

Bu ödüle layık görülen iki araştırmacı, herkesin gözünün açık çıkması için grup fotoğraflarını kaç kez çekmek gerektiğini hesapladı. Özetini ister misiniz? 20 kişiden daha az insanın olduğu gruplarda insan sayısını üçe bölüp o kadar fotoğraf çekin.

Haberin Devamı

Tıp, 2007

Kazananlar, buluşlarını ve keşiflerini her yılın Eylül ayında Harvard Üniversitesi kampüsünde düzenlenen Ig Nobel seremonisi sırasında sergiliyor. 2007’de kılıç yutmanın yan etkilerine ilişkin bir araştırmanın yazarı (en yaygın yan etki boğaz ağrısıydı) sahnede kılıç yuttu. Boğazının ertesi gün nasıl olduğuna dair bir bilgi yok.

Kamu sağlığı, 2010

Sakallardaki (özellikle de laboratuvarlarda çalışan personelin sakallarındaki) mikroplar ve toksinler üzerine yapılan araştırma Ig Nobel komitesinin beğenisini kazandı. Abrahams’ın dediğine göre, dünyanın her yanındaki biyolojik tehlike laboratuvarlarındaki güvenlik kılavuzlarına esas teşkil etti.

Haberin Devamı

Edebiyat, 2011

1996’da Stanford’dan bir felsefe profesörü, yapısallaştırılmış savsaklamanın teorisini yazarak. diğer önemli görevlerden (mesela not vermesi gereken sınav kâğıtlarını okumaktan) kaçınmak için başka önemli görevler üstünde çalışmanın başarıyı artırdığını öne sürmüştü. Ig Nobel komitesinin savsaklayıcıları yazarı 15 yıl sonra ödüllendirdi.

Fizik, 2013

Siz de mi İsa’lığa soyunmak istiyorsunuz? İtalyan araştırmacıları su üstünde yürümenin, daha doğrusu koşmanın yolunu bularak bir Ig Nobel’i kazandı. İşin sırrı nedir derseniz, sizin 72 kilodan hafif olmanız gerekiyor, suyun da Dünya’da değil Ay’da olması.

NOBEL KAZANAN ÜNLÜLER

Theodore Gray

Haberin Devamı

Popular Science’ın “Gri Madde” köşesinin yazarı 2002’de 118 elementin neredeyse hepsinden bir parça içeren periyodik tablo masasıyla Ig Nobel’i kazandı. İsviçre vatandaşı olan Gray’in, teknik olarak bu ikinci ödülü. Çünkü İsviçre vatandaşları “bitkilerin de bir onuru olduğu yönündeki yasal ilkeyi” kabul ettikleri için 2008’de bir ödül daha kazanmıştı.

Andre Geim

Geim ve bir meslektaşı bir kurbağanın havada yükselmesini sağladıkları için Ig Nobel’i kazandı. Çalışmaları yüksek güçlü elektromıknatısların manyetik özelliğe sahip olmayan nesneleri de kaldırdığını kanıtlıyordu. Geim, 2010’da bir ödül daha kazandı ama bu seferki “Ig Nobel” değil gerçek “Nobel” fizik ödülüydü ve basit bir yapışkan bantla grafeni soyutladığı için verilmişti.

Joseph Keller

İsviçre vatandaşları haricinde Ig Nobel ödülüne iki kez layık görülen pek az kişi vardır. Keller 1999’da ödülü su damlatmayan çaydanlıkla, 2012’de ise atkuyruğu yapılmış saça etkiyen kuvvetleri hesaplayarak kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!