Hava karardığında deniz neden ısınır?

Güncelleme Tarihi:

Hava karardığında deniz neden ısınır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2018 13:12

Akşam saatlerinde yüzdüğümüzde deniz suyunun daha ılık hissedilmesinin asıl sebebi denizin ısınması değil. Ya da şöyle söyleyelim; deniz suyunda aynı gün içinde hissedilebilecek kadar soğuma ve ısınma olmaz.

Haberin Devamı

Burada asıl soru denize nasıl bir yerden girmiş olduğunuz. Bu durum genelde kumlu plajlarda yaşanır. Kum, Güneş'ten emdiği enerjiyi hapseden bir yapıya sahip. Yapısı gereği, kum tanecikleri arasında hava boşlukları kaldığı için bu ısıyı dışarıya iletme konusunda üstüne yoktur. Güneş ışınlarının kumun alt tabakalarına nüfuz etmesi çok zor. Dolayısıyla bu durum sadece en üstteki tabakada yaşanıyor. Sonuç olarak ısıyı hapsedip üstüne bastığınızda ayaklarınızı yoksa da akşam saatlerine doğru Güneş'in etkisi azalmaya başladığında kumlar da hızla soğumaya başlıyor. Çünkü ısıyı uzun süre tutamaz ve hızla ısınıp soğuyabilir.

Plaja, Güneş'in etkisini yitirmeye başladığı saatlerde giderseniz hava da sıcaksa deniz suyu daha ılık gelir. Çünkü öncesinde çok sıcak bir kum tabakası üzerinden yürümek zorunda kalmazsınız. Bunda, suyun sığ bölümünün de kumdaki bu ısı değişiminden etkilenmesi rol oynar. Kum çok sıcaksa denize girmeye başladığınız noktadaki su da bu aşırı ısınmadan etkilenerek ısınır. Ama o esnada bile giderek derinleşen kısımlarındaki suyun sıcaklığı aynı kalır.

Haberin Devamı

Yani kumlar ve denizin kıyıyla kesiştiği sığ kısmı ısındıkça derin kısmına buradan geçerek ulaştığınız için su daha serin hissedilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!