Google'ı ezdi geçti

Güncelleme Tarihi:

Googleı ezdi geçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2009 12:15

Bir arama motoru var ki dev arama motoru Google'ı bile neredeyse pazardan silmiş durumda.

Google’a rakip yerli ‘arama motoru’ 2010’da geliyor

Çinliler dünyanın en büyük arama motoru Google’ın yerine, yerli arama motoru Baidu'yu kullanıyor. Çin'de internette arama yapanların yüzde 70'den fazlası Baidu’yu tercih ediyor. Analistlere göre, Baidu'nun başarısının sırrı ‘yerelleşebilmesine' dayanıyor. Yerli malı Baidu ‘38 farklı yolla ben deseniz de, biz sizi anlıyoruz' sloganını kullanıyor.

Baidu, ‘Çin’in harika çocuğu' olarak adlandırılan Robin Li tarafından 10 yıl önce kurulduğunda, ülkenin internet pazarının kontrolü Google ve Yahoo’nun elindeydi. Yerli malı Baidu, kuruluşundan 3 yıl sonra yüzde 30 pazar payı kaptı. Çinli şirket 2005 yılında Nasdaq borsasında halka arzını gerçekleştirdiğinde, yüzde 60 pazar payıyla Google ve Yahoo’yu çoktan sollamıştı. Pazar payını yüzde 80’lere yaklaştıran Baidu, 2007’de ise Nasdaq-100 endeksine giren ilk Çinli şirket oldu.

Uzmanlar, Baidu’nun salt arama motoru olmanın ötesine geçerek, 57 farklı hizmet ile yerelleşmede Google’a fark attığına dikkat çekti. Çinliler, Baidu'yu kullanarak haberlere, web sitelerine ve fotoğraflara ulaşabilmenin yanı sıra, en detaylı yerel hava koşullarını, tren bilgilerini, kullanıcı forumlarını takip edebiliyor. Müzik klipleri dinleyip, TV kanallarına bağlanıyor. İstatistik arşivlerini tarayıp, patent soruşturmalarını yapıyor.

Pazar payı kimi araştırmalara göre yüzde 10’a düşen Google, başlattığı kampanyalarla yeniden yükselmeye çalışırken, Baidu’nun yanı sıra Netease, Sohu, Sina ve Tencent gibi öbür yerli arama motorlarının rekabetlerine de maruz kalıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: YÜKSEK KALİTEDE YÜZLERCE MUHTEŞEM DUVAR KAĞIDI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!