Google bizi ne kadar tanıyor?

Güncelleme Tarihi:

Google bizi ne kadar tanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2016 12:45

Dünyanın en büyük internet arama motoru olma özelliğini taşıyan ve aklımıza gelen her şeyi rahatlıkla sorduğumuz Google’ın bizi ne kadar tanıdığını hiç merak ettiniz mi?

Haberin Devamı

Bugüne kadar Google hakkında pek çok iddia ortaya atıldı. Bunlardan birisi de arama motorunun bize ait olan tüm verileri takip ettiği. Öyle ki Google, ziyaret ettiğimiz sitelerden ilgi alanlarımızın ne olduğuna, konum geçmişimizden Youtube’da yaptığımız tüm aramalara kadar her şeyi biliyor.

İçinde yaşadığımız veri çağında kendimize sormamız gereken soru şu: ‘Google bizi ne kadar tanıyor?’ işte arama motorunun bizim hakkımızda neler bildiğini gösteren araçları:

Google bizi ne kadar tanıyor

1- Geçmiş (web ve uygulama etkinliği)

İnternet tarayıcımızda history.google.com/history/ adresine girdiğimizde tüm arama ve internet geçmişimizi görebiliyoruz. Burada güne göre arama sayısı, toplamda ne kadar arama yaptığımız, en çok tıkladığımız internet sayfaları ile en çok tıkladığımız aramalara ulaşabiliyoruz. Sayfa bizlere haftalık, aylık ve hatta yıllık olarak geçmişimizi görüntüleme imkanı sunuyor.

Google bizi ne kadar tanıyor

Haberin Devamı

2- Reklamlar

Dev arama motoru bizim gün içerisinde ziyaret ettiğimiz siteleri takip ederek ilgi alanlarımızı öğreniyor. Bu ilgi alanlarının ne olduğunu ise Reklamlar sayfası üzerinde kayıt altına alıyor. google.com/settings/ads/ adresinden ulaşılan sayfada cihazlarınızda Google Hesabınıza dayalı olarak yayınlanan reklamları, bu ayarları düzenleyip kontrol edebilirsiniz. Bu reklamlar muhtemelen sizin için yararlı ve sizle alakalı olur.

Google bizi ne kadar tanıyor

3- Konum Geçmişi

Google’da bir şeyler yapmak için kullandığımız konumlar maps.google.com/locationhistory sayfası üzerinden karşımıza çıkıyor. Ancak bunları görüntülemek için mobil cihazınızın ya da bilgisayarınızın ‘Konum Geçmişi’nin etkinleştirilmiş olması gerekiyor. Bunu da Gmail kullanıcı bilgilerinizi girerek aktif hale getirebiliyorsunuz.

Google bizi ne kadar tanıyor


4- 
Veri indirme

Haberin Devamı

Arama motoru devinin bizim hakkımızda bildiklerinin tümünü ‘Veri araçları’ adı verilen ve google.com/takeout adresinden ulaşabildiğimiz sayfa üzerinden bilgisayarımıza veya telefonumuza kolaylıkla indirebiliyoruz. Bu sayfadan Google ürünlerindeki kişisel verileri arşiv haline getirerek indirmek mümkün.

Google bizi ne kadar tanıyor


5- Hesap Özeti

Arama motoru üzerinde kullandığımız tüm servisleri gösteren aktivite sayfasıdır. Bu sayfa üzerinde Dokümanlar, Gmail, Fotoğraflar, Haberler, Kişiler ve Play Store’da yaptığımız işlemlerin rakamsal olarak tüm verilerini görebiliyoruz. Ayrıca hesap yönetimi ve şifre değiştirme gibi işlemleri de buradan gerçekleştirebiliyoruz. Sayfaya google.com/settings/dashboard adresinden ulaşılabiliyor.

Google bizi ne kadar tanıyor


6- 
Youtube Arama Geçmişi

Haberin Devamı

Sadece Google değil Youtube’da tüm aramalarımızı takip ediyor ve saklıyor.  youtube.com/feed/history/search_history adresine girerek video sitesi üzerinde aradığınız tüm videoları tarihlerine kadar görebilirsiniz.

Google bizi ne kadar tanıyor



7- 
İzinler

Google’a erişim izni verdiğiniz uygulamalar ile sitelere security.google.com/settings/security/permissions adresine giriş yaparak ulaşılabiliyor. Buradan kullandığınız sitelere ve eklentilere verdiğiniz izinleri görüntüleyebilirsiniz.

Google bizi ne kadar tanıyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!