Gelmiş geçmiş en iyi oyun kolları (gamepad'ler)

Güncelleme Tarihi:

Gelmiş geçmiş en iyi oyun kolları (gamepadler)
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2017 08:43

Oyun konsollarının en önemli bileşenlerinden biri olan gamepad'lerin de bir tarihi var. İşte en çok akılda kalan, bugünü etkileyen gamepad'ler...

Haberin Devamı

Gamepad'ler, oyun konsolu tarihinin en önemli parçalarından bir tanesi. Bütün gün Dark Souls III'teki boss'u öldermekle uğraşırken parmağınıza giren ağrıdan veya ucuz bir gamepad yüzünden yaşadığınız sorunlardan, gamepad'lerin ne kadar önemli bir cihaz olduğunu bilirsiniz.

Peki konsol tarihindeki en önemli gamepad'ler ve oyun denetimleri hangileriydi, hangileri bugünkü gamepad'leri etkiledi? İşte bizim seçtiklerimiz.

7. GameCube pad/Wavebird (2002)

Nintendo'nun Gamecube denetimi Sony DualShock gibi cihazlardan ipuçları alsa da, elbette bu kadarıyla kalmadı. Gamecube'ün biraz garip görünmesi gerekiyordu ve Nintendo, bize daha küçük, sağda şekilleri düzenli olmayan bir cihaz sundu.

Gamecube'ün en önemli sürümü olan Wavebird, ilk modern, kablosuz konsol denetimi haline geldi.

6. Sony DualShock (1997/1998)

3 boyutlu oyunların giderek karmaşık bir hale gelmesiyle PS1'in gamepad'inin yeterli olmayacağı anlaşıldı. Bunun üzerine 1997'de çıkan DualShock, bugünkü tüm konsol denetimlerinin temellerini oluşturuyor. Çift titreşim motoruyla gelen cihaz, çift analog çubuğuyla dikkat çekiyordu. DualShock, 3 boyutlu konsol oyunlarının gelişimini önemli ölçüde etkiledi. Bununla birlikte yalnızca DualShock'u gerektiren tek oyun, 1999'da çıakn Ape Escape oldu.

Haberin Devamı

5. WiiMote (2006)

Nintendo WiiMote, tam bir gamepad olmasa da, en çok hatırda kalan gamepad'lerden bir tanesi. Hatırda kalmasının nedeni ise pek iyi değil. WiiMote'un ilk sürümü 3 eksenli, çok basit bir izleme donanımına sahipti. Çoğu telefon bundan iyisini yapsa da WiiMote Plus, bir jiroskop ile izleme özelliklerini geliştirdi.

4. Xbox One Elite pad (2015)

Çıkarılanbilen çubuklara ve pad'lere sahip Xbox One Elite pad, kontrol cihazınızı kendi ihtiyaçlarınıza göre kişiselleştirmenize izin veriyordu. Fiyatını bir kenara bırakırsak, Xbox One Elite pad sıkı oyun tutkunları için müthiş bir cihazdı.

3. Sony DualShock 4 (2013)

DualShock 4, üzerindeki hoparlör, hareket kontrolüne hazır light bar ve öndeki touch bar ile önemli değişiklikler yaptı ve bu değişiklikleriyle önemli bir başarı kaydetti.

2. SNES pad (1990/1991)

Nintendo'ya ait olduğunu ilk bakışta en çok belli eden gamepad'lerin başında SNES pad geliyor. Eklenen iki omuz düğmesi ve iki yeni aksiyon düğmesi, bugünkü neredeyse tüm gamepad'lerin temelini oluşturuyor.

Haberin Devamı

1. NES pad (1985)

Bugünkü gamepad'lerin tasarım dilinin temelini oluşturan NES pad, bu sene 32. yaşını kutluyor. İkonik görünümü ve SEGA Master System pad'e göre çok daha işlevsel oluşu ve pause düğmesiyle gelmesi, gamepad'i bugün bile ilgi çekici kılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: EN İYİ 20 PDF ARACI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!