Galaxy Tab 7.7'ye şok yasak

Güncelleme Tarihi:

Galaxy Tab 7.7ye şok yasak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2012 09:32

Apple ile Samsung arasında yaşanan rekabet artık açıkça bir savaşa döndü. Android işletim sistemli telefonların piyasaya sürülmesi ile özellikle iPhone satışlarında ciddi yara alan Apple bu konuda kendisini en çok sıkıştıran Samsung’a çok ağır bir darbe vurdu.

Haberin Devamı

Samsung'un Galaxy Tab 7.7 tableti, Dusseldorf'daki yüksek mahkeme tarafından tüm Avrupa Birliği ülkelerinde yasaklandı.

İNGİLTERE'DEKİ DAVAYI SAMSUNG KAZANMIŞTI

Samsung, bu ayın başında İngiltere’deki davayı kazanmıştı. Mahkeme “Samsung tabletlerin iPad kadar havalı olmadıklarını, bu yüzden çalıntı olamayacaklarına” hükmetmişti. Üstelik mahkeme Apple’a talimat vererek, internet sitesi ve İngiliz gazetelerinde ürünlerinin kopyalanmadığına dair bilgi eklemesini de istemişti. Bu karar Apple’da moralleri bozarken Samsung önemli bir zafer elde etmişti. Ancak bu mutluluk kısa sürdü.

iPAD'E BENZEDİĞİ İÇİN SATIŞI DURDURULDU

Mahkeme, tasarımı yenilenen Galaxy Tab 10.1N'nin Apple patentlerini çiğnemediğine hükmetti, ancak Galaxy Tab 7.7'nin satışı, tabletin iPad'e benzemesi dolayısıyla durduruldu. Samsung Mahkemenin daha küçük ebattaki Samsung cihazına satış yasağı getirmesi ise Apple’ın patent konusundaki şikayeti. Mahkemeye göre bu iki karar da "son karar" niteliğini taşıyor.

Alman mahkemesine göre Galaxy Tab 7.7, Apple'ın 2004'den kalan çizimlerinde tarif edilen patentleri çiğniyor. Apple Samsung’un ebat ve uygulamalarda kendi cihazlarını taklit ettiğini öne sürüyor. 

APPLE YORUM YAPMADI

Apple karar üzerine henüz bir açıklamada bulumazken, Samsung Galaxy Tab 7.7 hakkındaki hüküm dolayısıyla hayal kırıklığına uğradığını, ürünü Avrupa'da sunmak için ellerinden gelen tüm önlemleri alacaklarını söyledi. Galaxy Tab 10.1N kararından memnun olan Samsung, Apple'ın "bu tür genel patentler üzerinde yasal hak iddia etmeye devam etmesinin, tasarımda yeniliği ve endüstride ilerlemeyi kısıtlayacağını" söyledi.

SATIŞLARI DÜŞECEK

Dusseldorf'daki yüksek mahkemenin kararı, Samsung'un yaptığı açıklamaya göre AB ülkelerini etkileyecek. Dolayısıyla son zamanlarda Nexus 7'nin de gölgesinde kalan Galaxy Tab 7.7'nin satışlarında önemli bir düşüş bekleniyor.

ANDROID APPLE'IN HİSSELERİNİ SALLADI

Diğer yandan Android - iOS (Apple) savaşı da hızla devam ediyor. Android iletişim sistemli telefonların Apple’a vurduğu satış darbesi bu şirketin bilançolarında da kendini hissettirmeye devam ediyor. Şirketin yeni iPhone modelini de piyasaya süreceği beklentisiyle gerileyen satışların etkisiyle şirketin satış artış hızı geriledi. Apple üçüncü çeyrekte satışlarını ancak yüzde 23 oranında artırdı. 35 milyar dolarlık bu satış geliri beklentilerin altında kaldığı için dün şirket hisseleri yüzde 5 değer kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!