Galaksilerin sırrını çözecek

Güncelleme Tarihi:

Galaksilerin sırrını çözecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2009 14:51

Galaksilerin meydana geldiği uzay-zamana dek inecek ve yıldızların doğumunu izleyebilecek Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yapımı bir gözlem cihazı, 2014'te uzaya gönderilecek James Webb teleskobuna takılmak üzere yakında Amerikan Havacılık ve Uzay İdaresi'ne (NASA) teslim edilecek.

25 Avrupa şirketinin 5 yıl süren uzun ve hassas çalışmaları sayesinde üretilen ve uzaya gönderilecek NIRSpec spektrometresinin bir başka benzeri geçen hafta Münih'in banliyösü Ottobrunn'daki EADS-Astrium şirketinde NASA tarafından teslim alındı.

James Webb Space Telescope'a (JWST) yerleştirildikten ve rasat koşullarının mükemmel olduğu Dünya'dan 1,5 milyon km uzaktaki Lagrange noktasında yörüngeye oturtulduktan sonra NIRSpec, 0,6 ve 5 mikron (milimetrenin binde biri) kızılötesi spektrumunda 100 kadar galaksiyi gözlemleyebilecek. Bu son derece kısa dalga boyu sayesinde en uzaktaki uzay-zamana inilebilecek.

Bunun, görülebilir evrenin sınırları içindeki galaksilerden gelen 13 milyar yıldan daha öncesine ait ışığı yakalayabilen ve geçen Mayısta uzaya gönderilen Herschel gözlem aracından çok daha geriye inme olanağı sağlayacağını belirten bilim adamları, NIRSpec'in Herscel'in cihazlarından çok daha kısa dalga boyuna sahip ve böylece çok daha hassas olduğunun altını çizdiler.

ATLANTİS'İN FIRLATILMASINA ERTELEME

Öte yandan, NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) 6 astronotu götürecek Atlantis uzay mekiğinin fırlatılmasını 16 Kasıma erteledi. NASA, mekiğin fırlatılması için olanakların iyileştirilmesi ve yıl sonundan önce Ares 1-X füzesinin ilk deneme uçuşunun yapılabilmesi amacıyla alınan erteleme kararının bugün yetkililerin yapacağı toplantıyla resmileştirileceğini açıkladı.

Florida Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde, Atlantis ve Ares 1-X'in fırlatılması ve bu yöndeki hazırlıkların yapılmasından aynı ekip sorumlu bulunuyor.

Uzay mekiklerinin 2015'ten sonra yerini alacak Orion kapsülünü taşıyacak Ares 1-X füzesinin ilk fırlatma işleminin 27 Ekimde yapılması planlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!