Fobilerle savaş sanal boyuta taşındı

Güncelleme Tarihi:

Fobilerle savaş sanal boyuta taşındı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2010 16:00

Dassault Systèmes’in (DS), sanal gerçeklik alanında geliştirdiği teknolojiler tıp dünyasında da kullanılmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

DS’nin 3 boyutlu sanal gerçeklik çözümlerinden biri olan 3DVIA Virtools’u kullanan Kanada Québec Üniversitesi Siberpsikoloji Araştırmaları Laboratuvarı uzmanları, yükseklik, böcek, sürüngen gibi fobileri olan hastaların yüzde 75’ni korkularıyla yüzleştirip, onları yenmelerini sağladı.

Herkesin çevresinde yükseklik, böcek veya kapalı mekan korkusu olan birileri vardır. Gerçekte korku yaratmayacak bir objeye, aktiviteye veya duruma karşı aşırı korku duyma ve kaçınma davranışında bulunmaya fobi deniyor. Kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen bu durumun uygun yöntemlerle kontrol altına alınması gerekiyor. Fobisi olanların korkularını yenmek için bununla yüzleşmeleri gerekiyor. Bunu korktukları şeye yakınlaşarak yapmaları sanıldığı kadar kolay değildir.

Haberin Devamı

Kanada Québec Üniversitesi Siberpsikoloji Araştırmaları laboratuarı ve Klinik Siberpsikoloji Kürsüsü korkuların 3 boyutlu sanal yüzleşmeyle yenilebildiğini kanıtladı. Dassault Systemes’in 3 boyutlu sanal gerçeklik çözümlerinden 3DVIA Virtools’u kullanan üniversite uzmanları, fobisi olan hastalara uyguladıkları yöntemle yüzde 75’lik başarıya ulaştı.

Üniversite yönetimi,  3DVIA Virtools’u 64-bit Microsoft Windows platformu üzerine kurup, Microsoft Visual Studio.Net’e uyarlayıp yararlanıyor. Microsoft platformu üzerinde çalışan özel duvarlı CAVE-like (mağaramsı) oda ve üzerinde özel gözlüğü olan HMD kaskı donanımı kullanılıyor. Bu donanımlara görüntünün biçim, açı ve boyutlarını sanal gerçekliğe dönüştürüp gerçekmiş gibi görünmelerini sağlayan, 3 boyutlu nesne modellemeleri üretmeye yarayan 3DVIA Virtools yazılımı da eklenince sistem tamamlanıyor.

3DVIA Virtools ana bilgisayar gibi çalışarak, 6 PC’den oluşan kümeye 3 boyutlu görüntüleri yolluyor. Görüntüler de farklı yüzeylere gerçekmiş gibi yansıtılıyor. Uzmanlar, önceden bilgilendirdikleri, başına HMD kaskı geçirilen hastayla birlikte özel duvarlı CAVE-like (mağaramsı) odaya giriyor. Hasta, odada tıpkı bir bilgisayar oyunu oynarcasına, masanın üstü veya koltuğun üzerinde sanal olarak gezinen örümcek ya da fareye dokunuyor, eline alıp okşayarak korkusunu yeniyor.

Haberin Devamı

Dassault Systèmes Türkiye Satış Müdürü Burak Süsoy, 3DVIA Virtools’un beklentilerin çok ötesinde çözümler sunduğuna dikkat çekerek, “3 boyutlu sistemler hayatımızın her alanında her geçen gün daha fazla yer almaya başladı. Dassault Systèmes’in fobik hastaların iyileştirilmesinde de kullanılan 3DVIA Virtools çözümü sayesinde kişiler korkularıyla yüzleşip bunları daha rahat ve çabuk aşabiliyor” diye ekliyor.

Kanada Québec Üniversitesi Klinik Siberpsikoloji Kürsüsü Başkanı Christian Villemaire ise, “Eğer fobiler konusunda insanların dürtülerini kurcalayıp durarak sonuca ulaşmaya çalışsaydık bu süreç yılları kapsayabilirdi. Oysa 3DVIA Virtools bizi hayal kırıklığına uğratmadan mükemmel sonuçlara ulaştırarak bu süreyi kısalttı” diyor.

Haberin Devamı

Konu hakkında geniş bilgiyi w3.uqo.ca/cyberpsy adresinde bulabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!