Firefox RAM'inizi bitirmesin

Güncelleme Tarihi:

Firefox RAMinizi bitirmesin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2011 10:16

Firefox 4'ün bellek kullanımı sizi çileden mi çıkarıyor? O halde bu 3 ipucunu mutlaka okuyun.

Haberin Devamı

Firefox 4'ün en önemli sorunlarından bir tanesi, önceki sürümlerinden daha da fazla bellek tüketiyor olması. Tarayıcı, o kadar çok belleğe gereksinim duyuor ki zaman zaman PC'nizi bir kaplumbağa gibi yavaşlatabiliyor. Bu yazımızda Firefox 4'ün bellek kullanımını azaltmanıza yardımcı olacak 3 adımı sizlerle paylaşacağız.

1. Sekmeleri kapatın veya 'uyutun'

Kapatmadığınız sekmeler Firefox'un kullandığı bellek miktarını hatrı sayılır derecede artırabilir. Bellekten tasarruf etmenin en kolay yolu, ne yazık ki sekmelerinizi kapatmaktan geçiyor. Sekmelerinizin tamamını kapatamıyorsanız, aşağıdaki eklentiler yardımı ile onları yönetebilirsiniz.

Bartab: Sekmeyi sadece ziyaret edildiğinde yükler ve sekmeleri otomatik olarak veya elle bellekten kaldırmanıza yardımcı olur.

Haberin Devamı

Memory Fox: Bellek sızıntılarını onarır ve belleği boşaltır.

Load Tabs Progressively: Aynı anda yüklenen sekme sayısını sınırlar.

TabGroups Manager: Sekmelerinizi gruplar şeklinde organize etmenize, grupları uyutmanıza ve bellekten kaldırmanıza izin verir.

2. Eklentileri kaldırın

Eklentiler, temalar ve yan uygulamalar, belleğinizin büyük bir bölümünü meşgul edebilir. Bunları kaldırmadan önce devre dışı bırakarak bellek sızıntısının azalıp azalmadığını denetleyebilirsiniz.

3. About:config ayarlamaları

Firefox'un ne kadar bellek kullanacağını ayarlamanıza izin veren bazı ayarlar mevcut. Bu ayarlar çok büyük bir etkiye sahip olmasa da, bu durum bilgisayardan bilgisayara değişebilir.

Firefox küçültüldüğünde Windows'a bellek ver: Bu ayar etkinleştirildiğinde Windows, belleği daha agresif olarak geri almaya çalışacaktır. about:config sayfasında bir yere sağ tıklayın, Yeni > Boolean'ı seçin ve tercih adı olarak config.trim_on_minimize girin. Yeni girdiye çift tıklayın ve değerini 'doğru' olarak değiştirin. Firefox'u yeniden başlatın.

Açık sekmeler için bellek depolamasını kısıtlayın: browser.sessionhistory.max_total_viewers girdisini bulun. Varsayılan değer, -1'dir. Yani Firefox, bellekte saklanacak en fazla sayfa sayısını RAM miktarına göre belirler. Dolayısıyla ne kadar fazla RAM'iniz varsa ve ne kadar çok sekme açıksa, tarayıcınız o kadar fazla bellek harcayacaktır.

Haberin Devamı

Bu değeri 1 olarak ayarlayarak belleğe 32MB, 2 olarak ayarlayarak 64MB'lık sayfa saklayabilir... veya 0 olarak ayarlayarak belleğe hiç sayfa saklanmamasını tercih edebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!