En uygun klavye hangisi?

Güncelleme Tarihi:

En uygun klavye hangisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2009 12:36

Intersteno Türkiye Temsilcisi ve Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Köse, Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bir rapor sunacaklarını bildirerek, “F klavyeyle 10 parmakla bakmadan yazma tekniğinin, ilköğretim 3. veya 4. sınıfta öğretilmeye başlanmasını önereceğiz” dedi.

Köse, yaptığı açıklamada, Türkiye'de bilgisayarın on  parmakla kullanılmasının yetersiz olduğunu belirtti.

Intersteno Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu Türkiye Temsilciliği  olarak, bilgisayarın, on parmakla Türkçeye en uygun olan “F klavye” ile  öğretilmesi ve bu konuda iş birliği yapılması gerektiğini ifade eden Köse, bunun  için okuma seferberliği gibi “bilgisayarı da bakmadan kullanmaya teşvik  seferberliği” başlatılmasının zorunlu olduğunu savundu.

Köse, “F” ve “Q” klavye arasındaki farka işaret ederek, “Q klavye,  uluslararası bir klavye sanılıyor. Klavyelerin oluşturulmasında bir dünya  standardı yoktur. Değişik dilleri konuşan toplumların ses, hece ve harf  ayrıcalıkları var oldukça, dünyanın tek bir standardı olamaz. Çünkü her milletin  alfabesi farklıdır” diye konuştu.

Herkesin bilgisayarı bilimsel yöntemle kullanmayı öğrenmesi için eğitim  alması gerektiğini belirten Köse, amaçlarının herkese bilgisayarı bakmadan  kullanmayı öğretmek olduğunu kaydetti.

Seçkin Köse, Milli Eğitim Bakanlığına bu konuda hazırladıkları rapor ve  düzenledikleri kampanyalar hakkında bilgi vermeyi planladıklarını anlatarak,  raporda, “Türkiye'de bilgisayarın on parmakla teknik olarak hangi yaşta  öğrenilmesi gerektiği” konusunu gündeme getireceklerini bildirdi. Köse, “F  klavyeyi on parmakla bakmadan kullanma tekniğinin, ilköğretim 3. veya 4. sınıfta  öğretilmeye başlanmasını önereceğiz” dedi.

Köse, raporda, on parmak kullanımının, sadece ilköğretim 4. sınıflara  değil, bütün öğrencilere, öğretim görevlilerine, kamu çalışanlarına ve İş-Kur  kanalı ile iş arayan bütün vatandaşlara öğretilmesi, bu faaliyetler kapsamında  öğretmenler yetiştirilmesinin vurgulandığını ifade ederek, ortalama 70-80 saatlik  bir eğitim süreci ile F klavyeyi öğrenmenin mümkün olduğunu söyledi.
       
TÜRKÇEYE EN UYGUNU F KLAVYE
       
Intersteno Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu Onursal Başkanı İhsan  Yener de, F klavyenin Türkçeye daha uygun olduğunu bildirdi. Yener, F klavyede en güçlü parmaklarla Türkçede en fazla kullanılan  harflerin yazıldığını, Q klavyede ise güçlü ve işlek parmaklara en çok kullanılan  harflerin isabet etmediğini vurguladı.

Bilgisayarı F klavyede on parmakla kullanmanın zaman açısından da  tasarruf sağladığına dikkati çeken Yener, “İki parmakla harflerin yerini aramaya  çalışırken hem zaman kaybedersiniz, hem de göz tahribatı ortaya çıkar ama, F  klavyede on parmakla en az üç kat zamandan tasarruf ediyorsunuz” dedi.

İhsan Yener, Türkçenin, özelliklerine göre on parmakla yazma yöntemi için  çok verimli olduğunu belirterek, F klavyenin resmen var olmasına karşın, İngiliz  dili için 130 yıl önce belirlenen Q klavye kullanıldığını, bunu yöneticilerin  bilinçsiz davranmalarından kaynaklandığını ileri sürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!