"Emsallerinden daha kaliteli bir araç yapmayı hedefliyoruz"

Güncelleme Tarihi:

Emsallerinden daha kaliteli bir araç yapmayı hedefliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2018 15:10

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobile ilişkin "Orta, üst sınıfa hitap edeceğiz. Ne çok lüks ne çok alt gruba hitap edecek. Daha çok B ve C segmentinde bir araç düşünüyoruz. Emsallerinden en az yüzde 5 daha ucuz olmasını hedefliyoruz. Emsallerinden daha kaliteli bir araç yapmayı hedefliyoruz." dedi.

Haberin Devamı

TGRT Haber televizyonunda katıldığı programda gündeme ilişkin soruları cevaplayan Özlü, seçim sürecinin oldukça verimli geçtiğini ve kendisinin gittiği Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki illerde havanın çok güzel olduğunu söyledi.

Kendi gözleminin seçimlerin ilk turda biteceği yönünde olduğunu vurgulan Özlü, "Biz vatandaşlarımızı seviyoruz. Sevgi ile hitap ediyoruz. Biz 'yapmak' üzerine bir felsefe geliştirdik. Muhalefet daha çok 'yıkmak' üzerine bir söylem geliştirdi. Dolayısıyla biz pozitif bir siyaset yapıyoruz. Muhalefet negatif bir siyaset yapıyor. Dolayısıyla bu seçimin galibi inşallah AK Parti olacak." diye konuştu.

Özlü, toplumda seçim sürecinde farklı söylemlerle AK Parti'ye bir zarar verme çalışması olduğuna işaret ederek, "AK Parti demek, Recep Tayyip Erdoğan demektir, Recep Tayyip Erdoğan demek AK Parti demektir. Recep Tayyip Erdoğan'a oy veren vatandaşımız eş zamanlı AK Parti'ye oy verecektir. AK Parti ve Erdoğan, ayrılabilir iki unsur değil. Şu anki izlenimim çok iyi." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"Biz faizin tamamına karşıyız"

Faize karşı olduklarını belirten Özlü, şöyle devam etti:

"Biz faizin tamamına karşıyız. Oranı ne olursa olsun karşıyız. Bunun en önemli sebebi; sanayicimizi korumak içindir. Sanayicimiz yatırım yapmak istiyor. Sanayicimiz üretim yapmak istiyor ve bunun için sermayeye ihtiyacımız var. Sermaye için bankaya gidiyor, karşısına yüzde 20 gibi bir faiz oranı çıkıyor. Yüzde 20 gibi faiz ödediğiniz bir sermayeden ne kazanacaksınız? Bu yüzden ekonomideki birinci önceliğimiz faizlerin düşürülmesi olmalıdır. Yüksek faiz ortamlarında sanayicimizin büyümesi, sanayicimizin üretim yapması mümkün değildir. Bizim o yüzden birinci öncelik olarak faiz oranlarının düşürülmesi gibi bir çalışmamız olacak."

Dövizdeki dalgalanmayı seçim sürecini kötüye kullanma olarak nitelendiren Özlü, bu sürecin geçici olduğunu ve 25 Haziran'dan sonra her şeyin yerli yerine oturacağını vurguladı.

"Dövizdeki dalgalanma esasen dış kaynaklı bir dalgalanma"

"Döviz stabil bir hale gelecek. Kurlar stabil bir hale gelecek." diyen Özlü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Bu geçici bir süreç. Dövizdeki dalgalanma esasen dış kaynaklı bir dalgalanma. Türkiye'ye karşı ekonomik bir operasyon gayretleri var. Dış kaynaklı bir süreç. Merkez Bankamız bir dizi tedbirler aldı ve tedbirler almaya da devam edecek. Bir ülkede para politikasının sorumlusu Merkez Bankası'dır. Merkez Bankası'nın bu konuda duyarlı olduğunu düşünüyorum. Ekonomideki faiz, kur, enflasyon birbirlerini tetikleyen unsurlar. Dolayısıyla faizler yükseliyor, enflasyon yükseliyor, kur değişiyor. Kurdaki değişim, Türkiye'nin ithalatı, ihracatı hep kurlar üzerinden olduğu için faiz, kur, enflasyon üçgeni birbirini etkiliyor." 

"Seçimler asla ikinci tura kalmaz"

Haberin Devamı

Bakan Özlü, 24 Haziran seçimlerine değinerek, "25 Haziran sabahı Türkiye inşallah seçimlerin sonuçlandığı, önümüzdeki 5 yılı görebildiğimiz, Meclis'teki çoğunluğu sağladığımız bir süreç olacak. Seçimler asla ikinci tura kalmaz. Muhalefet meydanların dilini okumuyor. Muhalefet kendi köşesinde bir söylem geliştiriyor. Meydanlara baktığımızda halkımızda AK Parti'mize baktığındaki teveccüh, sayın Cumhurbaşkanımıza karşı gösterilen teveccüh, aslında seçim sonuçlarını gösteriyor." şeklinde konuştu. 

"Karakaş, yakın bir gelecekte görevinin başında olacak"

Yerli otomobil projesinin kendisinin bakan olmadan önce başladığını aktaran Özlü, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Hakkını teslim etmemiz lazım, benden önceki bakanımız Fikri Işık döneminde başlayan bir projedir yerli otomobil projesi. Projenin esas sahibi sayın Cumhurbaşkanımızdır. Yani Cumhurbaşkanımızın bizzat takip ettiği, önem verdiği projedir. Ben göreve başladıktan sonra projenin iş modelinde bir değişiklik yaptık. Özel sektör öncülüğünde, devlet destekli bir model geliştirdik, şu an bunun sonuçlarını aldık. Ara sözleşme ortaklar arasında imzalandı, CEO ataması yapıldı, CEO'yu sayın Cumhurbaşkanımız açıkladılar. Mehmet Gürcan Karakaş, inşallah çok yakın bir gelecekte görevinin başında olacak. Ekim ayından önce görevinin başında olmasını arzu ediyoruz."

Haberin Devamı

Özlü, yerli otomobilde tasarım sürecinin başladığını, teknik ve mali analiz çalışması yaptıklarını, bu çalışmanın tamamlandığını anlattı.

"Projenin temel parametreleri ortaya çıktı. 3,2 milyar avroluk bir yatırım yapacağız." diyen Bakan Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"200 bin araç üretim kapasitesine ulaşacak bir bir tesis olacak. 5 model araç olacak. Araç başından beri düşündüğümüz elektrikli araç olacak. Uzun vadede 50 milyar avroluk gayri safi milli hasılaya katkı sağlayacak bir proje. Bu projede doğrudan 4 bin, dolaylı olarak 20 bin istihdam sağlayacağız. Teknolojinin son ürünü bir proje olacak. Akıllı sürüş sistemleri olacak. Batarya, elektrikli bir proje olacak. Aslında bu proje, Türkiye'deki teknolojik sıçramanın öncü projelerinden birisi olacak."

"2021'de de satışa sunmak istiyoruz"

Özlü, otomobilin orta, üst sınıfa hitap edeceğini belirterek, "Ne çok lüks ne çok alt gruba hitap edecek. Daha çok B ve C segmentinde bir araç düşünüyoruz. Emsallerinden en az yüzde 5 daha ucuz olacak. Emsallerinden daha kaliteli bir araç yapmayı hedefliyoruz. Öncelikle maliyetleri aşağıya çekmeyi isteriz, yani düşük maliyetli üretim yapmak isteriz. Böyle olsun ki rekabet gücümüz yüksek olsun. Bu vergisel konular, aracın piyasaya çıkma zamanı geldiğinde Maliye Bakanlığı'mızla oturup konuşacağımız konulardır. Bizim aracımız emsallerinden B ve C segmentindeki araçlardan en az yüzde 5 ucuz ve kaliteli olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Fabrika kurulumu için 22 ilden talebin geldiğini belirten Özlü, ortak girişim grubu olan girişimciler ve CEO'nun bu konuyu mali etkinlik yönüyle değerlendireceğini ve kendilerine alternatif sunacaklarını söyledi.

Bakan Özlü, müştereken buna karar vereceklerini kaydederek, "Bu devletin tek başına vereceği bir karar değil. Fizibilitesini yapacağız, analizlerini yapacağız ve bunun sonuçlarına göre karar vereceğiz. Şu an yeri belli değil. Amacımız 2019'da yerli otomobilin prototipini ortaya çıkartmak. 2021'de de satışa sunmak istiyoruz. Yerli ve milli otomobil 2021'de yollarda olacak, ilk müşterisi de sayın Cumhurbaşkanımız olacak." ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!