Ekranlar her yeri kaplayacak

Güncelleme Tarihi:

Ekranlar her yeri kaplayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2013 09:25

Dünyanın en büyük teknoloji şovu olan CES kapılarını açmadan, teknoloji yazarı Erdal Kaplanseren, dünya devlerinin stantlarına girdi ve tanıtımı yapılacak ürünleri görüntüledi.

Bu sene 45’incisi düzenlenecek Tüketici Elektroniği Şovu (Consumer Electronic Show) bugün kapılarını açtı. Amerika’nın Las Vegas şehrinde gerçekleşen fuar dün sadece davetli gazetecilere açıktı. Fakat dünya devi şirketlerin büyük kısmı henüz hazırlıklarını yetiştiremediği için gazetecilerin stantlara girişine izin vermedi. Ürünlerin bir kısmının yerleştirilmesi ve hazırlık aşamasını fırsat bilen bazı medya mensupları ise bu ürünleri görüntülemeyi başardı. Hurriyet.com.tr olarak biz de orada, hazırlık aşamasındaki stantlara sızmayı başardık. Gördüğünüz fotoğraflardan bazılarını hazırlanmış ve basına açık stantlarda, büyük bir kısmı ise henüz açılmamış alanlarda çektik.

Yeni nesil Ultrabook’lar sahnede

2012’de piyasaya çıkmaya başlayan Ultrabook bilgisayarlar bu sene çeşitleniyor. Intel’in yarattığı Ultrabook konseptine sahip pek çok yeni model, CES 2013’te sahne alacak. Bununla birlikte, gerektiğinde tablet gibi tek ekrana dönüşebilen dokunmatik ekranlı Ultrabook’lar piyasanın yeni gözdeleri olacak. “Convertible Ultrabook” adı verilen bu yeni nesil bilgisayarlar, Sony, Dell, Lenovo ve HP gibi üreticiler tarafından destekleniyor.

İşlemciler 2 kat hızlandı

Piyasada model sayısı artan Windows 8'li tabletler için üretilen Intel Atom işlemcilerin yenileriyle de bu seneki CES’te tanışacağız. Mevcut Atom ailesi olan Clover Trail’den iki kat daha hızlı olması beklenen yeni işlemcinin adı "Bay Trail T" OLACAK. Yeni platformun adı "Valley View" olacak. Intel’n yeni Atom işlemci platformu tabletleri pil ömrünü uzatacak, performanslarını da artıracak. Yeni Atom işlemcili tabletlerin bu yılın ikinci yarısından itibaren piyasaya çıkması bekleniyor.

CES’te bu sene hemen hemen tüm üreticilerin yeni tablet modellerini tanıtması bekleniyor. Hem Windows, hem de Android platformlarında pek çok yeni tablet modeli göreceğiz.

Ultra HD ve OLED TV’ler gövde gösterisinde

Bu seneki şovda en dikkat çeken ürün grubu televizyonlar olacak. Tüm üreticiler, diğer ürün gamlarına üvey evlat muamelesi yaparak televizyon modellerini öne çıkarıyor. LG, önceki gün basına tanıttığı 84 inçlik dev 3D TV’sinin yanı sıra 100 inçlik LED TV modelini ve yeni serilerini göstermeye başladı. Fakat Sony, Panasonic ve Samsung henüz hazır olmadıklarını gerekçe göstererek stantlarına gazetecileri almadılar. Firma görevlilerini atlatarak stantlara girmeyi başardık ve bugün tanıtımı yapılacak ürünleri görüntüledik.

TV dünyasında yeni terimler

Şirketleri bu etkinlikte tanıttığı Ultra HD ve 4K ibarelerinin ardında Full HD'nin iki katı (3840x2160 piksel) minimum çözünürlük sunan bir teknoloji var. 2012'de Sony, Toshiba ve LG 84 inçlik modellerinin tanıtımını yapmış, Samsung 70 inçlik bir ilk ürünü tanıtmıştı. Şimdiyse LG 84 inçlik modelin yanına 65 ve 55 inçlik modelleri koyarak CES'de rakiplerine meydan okuyor. Diğer üreticilerin stantlarından gördüğümüz kadarıyla, büyük üreticiler de benzer biçimde farklı konseptlerde ve ölçülerde televizyonlarını tanıtacak.

Dik televizyon efsane mi?

Geçtiğimiz hafta medyaya sızan bilgiler, Samsung’un yeni televizyon tasarımının yatay değil, dik olacağı yönündeydi. Bu yüzden, CES’in en merak edilen ürünlerinden biri bu oldu. Fakat Samsung’un bu yönde bir açıklaması yok. Dik ekranın yanı sıra, şeffaf ekran konusunda da bazı fotoğraflar ve bilgiler internette dolaştı. Bu konuda da şirketten somut bir adım görmüyoruz. CES’te tanıtımına kesin gözüyle bakılan esnek ekranlı cep telefonu ise sır gibi saklanıyor.

Süper ince OLED

Bu seneki şovda öne çıkan ürünlerden biri OLED TV’ler olacak. Hemen hemen tüm üreticiler OLED modellerini görücüye çıkarıyor. Süper ince bu televizyonların fiyatı da süper. 10-20 bin seviyesinde satılacak televizyonların sınırlı bir kullanıcı grubuna hitap edeceği aşikar.

Samsung’un dün açıkladığı Evolution Kit cihazını ise eski tip LCD televizyonları akıllandıracak. Televizyona bağlanacak bir akıllı kutudan oluşan Evolution Kit, eski Samsung televizyonları mevcut akıllı televizyonlara dönüştürecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!