“E-ihracat, Türkiye’nin 2023 hedeflerinin gerçekleşmesinde önemli rol oynayacak”

Güncelleme Tarihi:

“E-ihracat, Türkiye’nin 2023 hedeflerinin gerçekleşmesinde önemli rol oynayacak”
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2017 20:03

Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, “Yıkıcı olmayan, aksine birleştirici iş modelleriyle ülke olarak başarılı olabiliriz. Sektörlerle birlik olan, ekosistemle ortak çalışan, dönüşüme destek veren modeller, Türkiye’nin yeni ekonomisine katkı sağlayabilir. E-ticaret oldukça cazip bir pazar ve e-ihracat, Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerinin gerçekleşmesinde önemli rol oynayacak” dedi.

Haberin Devamı

Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile PTT’nin birlikte düzenlediği ve e-ticaret ana merkezde olmak üzere lojistik, posta ve ödeme sistemlerinin konuşulduğu Uluslararası E-ticaret Zirvesi’nde bir konuşma yaptı. Hanzade Doğan Boyner konuşmasında, e-ticaretteki trendler doğrultusunda nasıl bir dünyaya hazır olmamız gerektiğine dair görüşlerini paylaştı ve bu gelişmeler ışığında oyunda kalabilmek için neler yapmak gerektiğinden söz etti.

Dijital dönüşüm risk kadar büyük potansiyel de sunuyor

Özellikle internetin ve teknolojik gelişmelerin tetiklediği süratli dönüşümün zorluklar ve riskler kadar müthiş bir potansiyel ve fırsatlar da sunduğunu belirten Hanzade Doğan Boyner, “Dijital ekonominin gerekliliklerini, dijital çağda müşteri ihtiyaç ve beklentilerini yerine getiremeyen ekonomiler ve şirketler maalesef kaybetmeye mahkûm olacaklar. Türkiye’de bu dönüşümü sağlayacak bilgi birikimi, genç yetenekler ve en önemlisi girişimcilik ruhunun mevcut olduğuna inanıyorum. Bu bakımdan kendimizi şanslı buluyorum. Ancak dönüşümü, tüm ekosistemi de dahil ederek sağlamalıyız. Hepsiburada Grubu olarak tüm teknolojik, pazarlama ve satış kabiliyetlerimizi ve fazlasını, küçük-büyük demeden ekosistemimizdeki tüm işletmelere açmış durumdayız. İşini e-ticarete taşımak, online ticarette büyümek isteyen işletmeler platformumuzda kolayca sanal mağaza açabiliyorlar. Bugün itibarıyla platformumuzda mağaza açan, aralarında büyük perakende şirketlerinin de bulunduğu 8.000’den fazla iş ortağımız var. Dijital ekonomiyle büyüyen şirketler hem bir dönüşüm gerçekleştiriyorlar hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar” şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

Dijital ve fiziksel dünya iç içe geçmiş durumda… 

Bugün perakende dünyasının karşı karşıya olduğu müşteri kitlesinin daha bilgili, bilinçli ve talepkâr olduğunu vurgulayan Doğan Boyner, sözlerine şöyle devam etti: “Doğuştan dijital’ dediğimiz 20 yaş altı nesli iyi anlamalıyız. Çünkü onlar hem ticareti şekillendiriyor hem de şekillendirdikleri dünyada nasıl bir müşteri olacaklarına karar veriyorlar. Artık dijital dünya ile fiziksel dünya tamamen iç içe geçmiş durumda. Tüketiciler bu dünyalar arasında herhangi bir fark gözetmeksizin alışveriş deneyimini tamamlamak istiyorlar. İnternetin içine doğan bir şirket olarak biz de sürekli iş modelimizi ve teknolojik yapımızı geliştiriyoruz. Ar-Ge Merkezimizde, e-ticaret ekosistemine fayda sağlayacak yenilikçi, yerli çözümler üretecek projelerimize hız veriyoruz. Teknoloji departmanımızda her bir ürün grubu içinde çözüm üreten data uzmanları ve ekip elemanları birer start-up bakış açısıyla çalışıyorlar.”

“E-ihracat, Türkiye’nin 2023 hedeflerinin gerçekleşmesinde önemli rol oynayacak”

Haberin Devamı

E-ihracat kadar e-ithalata da özenle bakılmalı

Türkiye’nin e-ticaret açısından çok cazip bir pazar olduğunu dile getiren Hanzade Doğan Boyner, “Grup olarak inanıyoruz ki, yıkıcı olmayan, aksine birleştirici iş modelleriyle ülke olarak başarılı olabiliriz. Ancak sektörlerle birlik olan, ekosistemle ortak çalışan, dönüşüme destek veren modeller Türkiye’nin yeni ekonomisine katkı sağlayabilirler. E-ticaret, cazip bir pazar ve bu pazara iyi odaklanmalıyız. E-ihracat, Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerinin gerçekleşmesinde ilerideki yıllarda mutlaka çok önemli rol oynayacak” diye konuştu.

E-ithalat konusuna da ayrı bir özenle bakılması gerektiğini vurgulayan Doğan Boyner, yurt dışından gelen ürünlerle ilgili olarak Türk tüketicilerini koruyacak ek düzenlemeler yapılmasının, Türkiye’de yerleşik tüm firmaların eşit şartlarda rekabet etmelerini sağlayacak ilave düzenlemelerin gündeme gelmesi gerektiğini söyledi. Doğan Boyner, “Bu tür şartlar sağlandığı sürece, Türkiye’deki hiçbir işletme rekabetten çekinmeyecek ve geride kalmayacaktır. Buna inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Hepsiburada dijital yetenek havuzu oluşturuyor

Hepsiburada Grubu’nun 2.000’e yaklaşan çalışanıyla iyi bir yetenek havuzu oluşturmayı kendine hedef edindiğini kaydeden Hanzade Doğan Boyner, “Yurt dışında yerleşik teknoloji şirketlerinde çalışmakta olan Türk gençlerini bünyemize katmaya dönük bir insan kaynakları politikası uyguluyoruz. Ayrıca girişimcilik ekosistemine destek olmayı da görev biliyoruz. Böylece, Türkiye’de dijital platform ve teknoloji alanında yetkin geniş bir yetenek havuzunun oluşmasını da katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Hepsiburada ile PTT Kargo’dan uluslararası çapta örnek olacak iş birliği 

E-ticarette lojistik ve kargo faaliyetlerinin iş modeli ve müşteri deneyimi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Hanzade Doğan Boyner, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’deki kargo sektörünün gelişimine öncülük eden kurumlarımızdan PTT Kargo ile Hepsiburada’nın müşterilerine daha hızlı ulaşma hedeflerini örtüştürerek, yaklaşık 6 ay önce başlayan ve çok başarılı giden bir iş birliğine imza attık. Bunu, kendi alanında güzel bir kamu-özel sektör iş birliği olarak görüyor ve önemsiyoruz. Oluşturduğumuz modellerin uluslararası anlamda da değerli bulunabileceğine inanıyor ve uluslararası iş birliklerine de açık olduğumuzu ifade etmek istiyorum.”

BAKMADAN GEÇME!