Dünyanın orman haritası çıkarıldı

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın orman haritası çıkarıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2013 00:00

Her geçen yıl ormanlar biraz daha azalıyor. Uydudan çekilen görüntülerle oluşturulan orman haritası son 12 yılda ormanların nasıl yok olduğunu çarpıcı bir şekilde ortaya koydu.

Haberin Devamı

Google uzmanlarının da desteğini alan ve uydudan alınan 654 bin 178 adet görüntünün bir araya gelmesiyle oluşturulan dünya orman haritasında 2000 yılından 2012 yılına kadar her yıl dünya uzaydan fotoğraflandı.

Buna göre 12 yıl içinde dünya neredeyse 2.3 milyon kilometrekarelik ormanını kaybederken, sonradan ağaçlandırma kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde ise 800 bin kilometrekarelik orman alanı kazanıldı. İki rakam kıyaslandığında ise ormanların bu süre zarfında hızla yok olduğu dikkat çekiyor.

Harita üzerinde yer alan kırmızı renk yok olan ormanları simgelerken, mavi renk ise ağaçlandırma çalışmaları sonucunda tekrar hayata dönen ormanları betimliyor. Haritaya bakıldığında orman kaybının en çok yaşandığı ülkeler sırasıyla şöyle: Endonezya, Malezya, Paraguay, Bolivya, Zambiya ve Angola…

Google Earth Engine’da çalışan mühendislerin hazırladığı söz konusu harita her yıl güncelleniyor ve 2014 yılının Ocak ayında da haritanın son hali ücretsiz olarak kullanıcılara sunulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!