Drone ehliyet nedir? Drone ehliyet nasıl alınır?

Güncelleme Tarihi:

Drone ehliyet nedir Drone ehliyet nasıl alınır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2018 15:41

Taşımacılık, kamera ve sırf hobi olarak kullanılan drone, Türkiye’de de oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Ticari amaçla edinilen drone’lerin kullanımı için ehliyet şart tutuluyor. Peki drone ehliyet nedir? Drone ehliyet nasıl alınır?

Haberin Devamı

İnsansız hava aracı, genel olarak bilinen adıyla drone , 27 Temmuz 2017’de yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte ehliyetle kullanılmaya başlandı. Ehliyet zorunluluğuna rağmen Türkiye’deki kayıtlı drone sayısı bir hayli yükseldi. İstanbul’da 3 noktada verilen drone ehliyetleri ülke genelinde toplam 22 merkezden alınabiliyor. Drone ehliyeti almak için ödenmesi gereken ücret ise gruplarına göre 800 ile 1500 lira arasında değişiyor. Peki ticari ve askeri anlamda pek çok kolaylık sağlayan drone’u kullanmak için ehliyet nasıl alınır?

Drone aracınız 25kg ve üzerindeyse İHA2 ve İHA3 sınıfına giriyor ve bu sınıflarda drone ehliyeti almanız şart. Hobi amaçlı drone kullanıcıları, drone ağırlığı 4kg ile 25kg arasındaki İHA1 veya 500gr ile 4kg aralığa sahip İHA0 sınıfına giren cihazlar için ehliyet ve eğitim almak gibi bir zorunluluğunuz yok. Ancak yine bu aralıklarda bir drone’a sahipseniz ve ticari amaçla kullanım söz konusuysa drone eğitimi ve ehliyeti almak gerekiyor.

Hobi amaçlı kullanacaklar için ehliyet zorunluluğu yok. Ticari amaçlı drone kullanmak isteyenlerin 12 saatlik bir eğitimi olan bu ehliyete sahip olması gerekiyor. Hobi amaçlı olanlarda böyle bir zorunluluk yok. Drone kullanırken de belli başlı kurallara uyulması gerekiyor. Kalabalık alanlarda, havaalanı yakınlarında, spor müsabakalarını oynandığı alanlarda uçmak yasak. Bunların bilgisi zaten eğitimde veriliyor. Şayet bu kurallara uyulmazsa çok ağır cezalarla karşılaşılabilir.

DRONE AVANTAJLARI

İnsansız teknolojilerin (drone) kullanımının yaygınlaşmasının altında gelişen teknolojinin sağladığı imkânla birlikte bazı maliyetli ya da sorunlu kalemleri aşabilmenin getirisi bulunmaktadır. İnsansız uçakların otonom ya da bir yer istasyonu aracılığıyla kontrol edilebiliyor olması insanlı uçakların idamesi için gerekli yaşamsal sistemler ve kokpit için gerekli yer ve mürettebatın getirdiği ağırlık yükü gibi maliyet kalemleri, insanlı uçakların manevra ve operasyon kabiliyetinin insan kabiliyetleriyle sınırlanması (yorgunluk / çalışma saati, G kuvveti vb.) gibi operasyonel kabiliyetle ilgili kalemler, düşman tarafından fark edilme ya da vurulabilme olasılığının düşük olması üstünlük kalemleri (ilk olarak İsraillilerin geliştirdiği Scout ile birlikte İHA’ların bu yönüyle operasyonel vazgeçilmezliği ispatlanmıştır.) İHA'ları daha tercih edilir kılmaktadır.

Daha da önemlisi, dron’ların zayiat maliyetidir. Tüm dünya ordularında yetiştirilmesi en maliyetli personel gruplarından birisi pilotlardır. Bir pilotun yetişmesi çok büyük maliyetlere karşılık gelir. Bu sebeple hava aracıyla zayiatıyla birlikte yetişmiş personelin de zayi olması ordular için hem maddi hem de kabiliyet olarak büyük kayıptır. İnsansız Hava Araçları, zayiat maliyetinin düşük olması açısından da orduları cezbetmektedir. İHA’lar tarihte birçok kez düşman hava savunma unsurlarının oyalanmasında, asıl taarruz unsurlarının ateş hattını geçebilmesi için yem olarak kullanılmasında çok büyük rol oynamışlardır.

 

 

BAKMADAN GEÇME!