Dijital dönüşüm PWA ile hızlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Dijital dönüşüm PWA ile hızlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2019 08:22

Dijital dönüşüm veya Endüstri 4.0 olarak adlandırılan sistem tüm piyasaların yapısını, iş ve istihdamı önemli ölçüde değiştiriyor. Dijital dönüşüm tanımı son yıllarda sıkça karşımıza çıkıyor olsa da aslında temeli 90’lı yıllara kadar dayanıyor. Dünyada pek çok ülke şu an bu konuya ciddi bütçeler ayırıyor. Sektöre göre farklı olmakla birlikte artık yeni sistemler, yapay zekâ, robotlar, AR, VR, Mixed Reality, bulut, büyük veri, IoT, 3D yazıcıların kullanımı giderek yaygınlaşıyor.

Haberin Devamı

ABD, Çin rekabeti giderek artarken diğer ülkeler de bu iki büyük rakip karşısında geride kalmamak için yüksek bütçeler ile hem kamu sektörünü hem de diğer kuruluşları destekliyor. Bu şirketlerin çoğunda dijital dönüşüm projeleri devam ederken verimlilik artışı ve maliyetleri düşürme hedeflerinin havada kaldığına da oluyor. Yakın tarihli farklı pek çok rapora göre işletmeler hangi alanlarda odaklanmaları gerektiği konusunda hâlâ kararsız. Buna bir de “Dönüşüm bizim için gereksiz” diyen yöneticiler de eklenince sağlıklı bir dijital dönüşüm gerçekleştirmek zorlaşıyor.

Burada önemli olan sizin hangi teknolojileri kullanarak bu dönüşüme katılmanız gerektiğini iyi tespit edebilmekte. Teknoloji ucuz bir şey değil. Eğer doğru yerden başlamazsanız harcayacağınız bütçe sizi çok da memnun etmeyebilir. Önemli olan sektörünüzde sizi bir adım daha ileriye taşıyacak öncelikli stratejiyi belirlemek ve uygulamaya buradan başlamak.

Haberin Devamı

PWA ile dönüşüme ilk adım

Artık işletmelerin öncelikli vitrini web siteleri. Bu alanda da yenilikler var. Dijitaldeki ofisini yenileyerek işe başlamak isteyenler için PWA son derece güzel bir sistem. Twitter, Pinterest gibi pek çok bilinen marka bu sisteme geçiş yaptı bile. Progressive Web App’in kısaltılmışı olan PWA kullanıcılara bir web tarayıcısı aracılığıyla aynı zamanda uygulama benzeri deneyimler sunan yeni bir tür web sistemi. PWA normal web sayfaları gibi çalışsa da çevrimdışı çalışma ve bildirim gönderme gibi ilave özellikler sahip. En önemli özelliklerinden biri ise kullanıcı tarafından indirilmesi gerekmeyen bir mobil uygulama oluşturuyor olması. Bir web siteniz ve bağlantılı bir mobil uygulamanız varsa eğer mobil uygulama geliştirme masrafı ve zaman kaybından kurtulabilirsiniz.  Mobil web trafiğinde ortalama yüzde 60 oranında bir artış sağladığı, uygulamalardan yaklaşık 15 kat daha hızlı yüklendiği gibi verilerin farklı raporlarda açıklandığı sistem oldukça cazip görünüyor.

Sistemin bir diğer avantajı ise tek bir formatta olduğundan, bütün cihazlar üzerinde sorunsuz çalışıyor olması. PWA ile uygulama güncelleme derdi de ortadan kalkıyor. Bu sistem başta e-ticaret şirketlerini ve sonrasında kendisini dijital dünyada göstermek isteyen herkesi yakından ilgilendiriyor. Uygulama mağazaları bu sistemden sonra biraz tenhalaşacak gibi görünüyor. Artık biri size web sitesi yapalım, ayrıca uygulama yapalım dediğinde tekrar düşünün! Bu arada belirtmekte fayda var ülkemizde de yaptırabilirsiniz. Amerika’yı keşfe çıkmanıza lüzum yok. Siz yeter ki her yaparız diyen ile değil işini bilen ile yola devam edin.


Serap TORUN
twitter.com/seraptorun73

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!