Deprem bizi de vurdu

Güncelleme Tarihi:

Deprem bizi de vurdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2011 09:59

Deprem ve tsunami yalnızca Japonya'yı değil, bizleri de fena halde vurdu.

Haberin Devamı

Japonya'da yaşanan deprem ve arkasından gelen tsunami yer yüzünde insanların canlı canlı izlediği en büyük felaketlerden biri olarak adını tarihe yazdırdı. Japonya ayrıca Dünya'nın NAND flash hafıza çiplerinin yüzde 40'ını ve DRAM'lerin yüzde 15'ini üretiyor. Bunu hesaba katan bazı araştırma firmaları önümüzdeki günlerde yarı iletken maddelerin piyasada çok etkileneceği görüşünde.

Objective Analysis'ten Jim Handy duruma biraz daha karamsar bakanlardan. Fabrikaların iki hafta kapanmasının bile piyasayı etkileyebileceğini dile getiren Handy, geçmişten örnek vererek 2008'de ve 2007'de yaşanan 5.9'luk ve 6.8'lik depremlerin piyasayı etkilediğine dikkat çekiyor. Handy ayrıca fabrikalar kapansın ya da kapanmasın Japonya'daki elektronik üreticilerinin yarı iletken madde alımını işler yeniden yoluna girene kadar durduracağını düşünüyor.

Haberin Devamı

iSupply ise duruma biraz daha pozitif bakıyor. Micron, Toshiba ve Elpida Memory'nin fabrikalarının felaketten etkilenmeyen bir bölgede olduğuna dikkat çeken iSupply analisti Mike Howard, Amerika tarafından işletilen iki DRAM fabrikasının felaketten zarar görmediğini de açıkladı. Ancak bazı haberlere göre de Sony şimdiden altı fabrikasını kapatmak zorunda kaldı ve Nikon'un çalışma alanlarının da kapatıldığı söyleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!