Çocuğunuzun oynadığı oyuna dikkat edin!

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunuzun oynadığı oyuna dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2018 12:49

Çocuğunuzun elinden bırakmadığı eğlencesi bilgisayar oyunlarındaki tehlikenin farkında mısınız? Yaşına uygun olmayan oyunlar çocuklarınızı istemediğiniz içeriklerle karşı karşıya getiriyor. Bu oyunlarda çocukların gelişimleri için kötü örnek olabilecek içeriklere sıklıkla rastlanıyor.

Haberin Devamı

Eskiden sadece bilgisayar ve oyun konsolları aracılığı ile oynanabilen video oyunlar akıllı telefonların yaygınlaşması ile birlikte ebeveynler tarafından kontrolü daha da zorlaştı. Ailelerin en çok dikkat etmesi gereken konu ise çocuğunun oynadığı oyunun yaşına uygun olup olmadığı. Oyun teknolojilerini yakından takip eden indiroyunu.com baş editörü Uğur Yurt, oyunlarda çocukları bekleyen tehlikeler hakkında ebeveynleri uyardı. Bu tehlikeler arasında argo dil kullanımı, müstehcenlik, aşırı şiddet gibi çocuğunuzun maruz kalmasını hiç istemeyeceğiniz durumlar bulunabiliyor. 

Çocuğunuz hangi oyunları oynuyor?

Çocukların oynadıkları oyunları inceleyen ve bu oyunların yaş gruplarına uygunluklarını karşılaştıran Yurt “Çocuklarınızın oynadığı oyunları PEGI ve ESRB gibi yaşlara göre derecelendiren bağımsız kurumlar bulunuyor, çocuklarınızın yaşına göre oynadığı oyunları bu kurumlar üzerinden karşılaştırabilirsiniz. Örnek olarak; çocukların çok oynadığı Grand Theft Auto 5 oyununun yaş derecelendirmesi 18, oyunun içinde aşırı derecede argo, uyuşturucu kullanımı, cinsellik ve aşırı şiddet bulunuyor ama maalesef bu oyunu ülkemizde oynayan çocukların yaşları çok küçük yaşlar olabiliyor. Yine bu tip oyunların neredeyse tamamı 16 yaş üzeri için derecelendiriliyor.” dedi. Çocuklar arasında popüler olan oyunların bazılarında ise yaş sınırlaması şöyle; Minecraft -7 yaş, Mafia 3- 18 yaş, GTA San Andreas- 18yaş, Need for Speed Payback- 12yaş, Counter Strike- 16 yaş, PUBG-16 yaş, Diablo- 16yaş, The Sims 4- 12 yaş.

Haberin Devamı

Oyun oynamanın yerini oyun videoları izlemek mi aldı?

Çocukların oyunlar üzerindeki bir diğer davranış değişikliğinin ise oyun videolarına olan artış olduğunu belirten Yurt, “Artık çocuklar oyun oynamak kadar oyun oynayanların çekmiş olduğu oynanış videolarını da izlemekten zevk alıyor. Bu oynanış videolarını çekenler çoğunlukla ilgi çekici, komik olabilmek ve daha fazla takipçi kazanabilmek adına videoları çekerken küfürler ve en iyi ihtimalle argo bir dil kullanıyor. Çocuğunuzun internette bu tip videoları izleyip uygun olmayan bir dile maruz kalmaması neredeyse kaçınılmaz” açıklamasını yaptı. 

Haberin Devamı

Çocukların oyunları nasıl edindiğine de dikkat edin

Yurt, çocukların oyunları yasal olmayan yollardan korsan yazılım olarak da elde edebildiğini ve bunun da çocukların gelişimini olumsuz etkileyebileceğini söylüyor. Bunun bir suç olduğunu ve ülkemizde şu anda denetimi çok yapılmamasının suç kapsamından çıkarmayacağını ve çocukları suç işlemeye alıştırabileceğini ekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!