Çinli ZTE'ye yönelik ABD yasağı kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

Çinli ZTEye yönelik ABD yasağı kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2018 12:45

Çin ile ABD heyetleri arasında yürütülen görüşmelerde, ABD'nin Netaş'ın yüzde 48 ortağı olan Çinli telekomünikasyon devi ZTE'ye yönelik yasağı kaldırması için anlaşmaya varıldı. Çin ise bunun karşılığında ZTE yönetiminde bazı değişikliklere gidecek ve muhtemelen ceza ödeyecek.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Çinli telekomünikasyon devi ZTE'ye yönelik yasağı kaldıracağı, Çinli ve ABD'li yetkililerin bu konuda anlaşmaya vardığı bildirildi.

Sputnik'in haberine göre, ticaretle ilgili sorunların çözümü için ABD ve Çin arasında yürütülen görüşmelerde ZTE'ye yönelik yasağın koşullu olarak kaldırılmasına da karar verildi.

'ABD İÇİN GÜVENLİK TEHDİDİ' DENİLİMİŞTİ
 

ABD, geçen ay Amerikan şirketlerinin ZTE'ye parça ve yazılım satışını yedi yıl süreyle yasaklamıştı. Trump ise, ABD hükümetinin yasağı nedeniyle ana faaliyetlerini durduran Netaş'ın Çinli ortağı ZTE'nin kurtarılması için Çin lideri Şi Cinping ile beraber çalıştıklarını ve Ticaret Bakanlığı'na bu konuda talimat verdiğini belirtmişti. ABD Kongresi'nin bazı üyeleri de Trump'ın ZTE'yi kurtarma planına karşı çıkmış, şirketin ABD için "güvenlik tehdidi" olduğunu savunmuştu.

ÇİN CEZA ÖDEYECEK 

Haberin Devamı

Wall Street Journal'da yer alan habere göre, ABD'nin ZTE'ye yönelik yasağı kaldırması karşılığında Çin de yönetimde bazı değişikliklere gidecek ve ceza ödeyecek. Ayrıca Çin'in ABD'ye yönelik bazı gümrük tarifelerini kaldırmayı kabul ettiği de belirtildi. Bir süredir iki ülke arasında yürütülen görüşmeler sonucu Çin, ABD ile ticaret dengesizliğini azaltmak için ABD'den daha çok mal ve hizmet alma sözü vermiş, ABD de Çin'le ticaret gerilimini "askıya aldıklarını" duyurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!