Chrome'un 10 gizli özelliği

Güncelleme Tarihi:

Chromeun 10 gizli özelliği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2016 04:02

İnternet kullanıcılarının en çok tercih ettikleri web tarayıcılarından olan Chrome, sade görünümüyle son derece kolay bir kullanım imkanı sunuyor. Ancak bu sade görüntünün arkasında onlarca işlev yer alıyor. Bu işlevleri kullanmak için tarayıcıdaki bazı komutları bilmeniz gerekli.

Haberin Devamı

Şimdi sizlere Chrome’un bilmediğiniz 10 gizli özelliğinden bahsedeceğiz. Eğer komut bilmiyorsanız, aşağıdaki yazımızdan kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Chromeun 10 gizli özelliği


1. Tüm işlevler tek sayfada

 

İnternet tarayıcısında bulunan ek işlev ve ayarları tek bir sayfa üzerinde görebiliyoruz. Bu sayfaya ulaşmak için tarayıcının adres çubuğuna chrome://about/ komutunu girmeniz yeterli.

Chromeun 10 gizli özelliği


2. Yeni işlevleri ayarlayın

 

Haberin Devamı

Chrome’da bazı deneysel işlevler (geliştirici ayarları) yer almaktadır. Adres çubuğuna chrome://flags yazarak ulaşacağımız sayfada bu işlevlerin tümü bir arada görülebiliyor.



Ancak bunları kullanırken dikkatli olmanız şart. Zira; henüz geliştirilme sürecinde olan bu işlevler tarayıcının kararlılığında olumsuz etkilere yol açabilir.

Chromeun 10 gizli özelliği


3. İndirme işlemine kaldığınız yerden devam edin 

İstediğimiz müzik, film, dosya veya belge indirme işlemlerini tarayıcıda bulunan indirme aracı sayesinde yapabiliyoruz. Peki; ya indirme sırasında bir sorun olur da işlem yarıda kesilirse. Meraklanmayın, chrome://flags yazarak ulaştığımız sayfadaki ‘’İndirmeyi Devam Ettirme Seçeneğini Etkinleştir’’ bölümünü işaretlediğimizde bu sorun ortadan kalkıyor. Yani yarıda kalan indirme işlemi, yönetici üzerinde bulunan ‘’Sürdür’’ butonuna tıkladığımızda kaldığı yerden devam ediyor.

Chromeun 10 gizli özelliği


4. Tüm uzantıları görüntüleyin

 

Haberin Devamı

Tarayıcıya kurduğunuz uzantıları bulmakta güçlük çekiyorsanız, yüklü olan uzantıları tek bir yerde görebilirsiniz. Bunun için adres çubuğuna chrome://extensions/ yazmanız yeterli. Karşınıza çıkacak olan sayfada yüklü uzantıları kontrol edebileceğiniz gibi yapılandırmaları da kolaylıkla yapabilirsiniz.

Chromeun 10 gizli özelliği


5. Tarayıcı geçmişini bir bakışta görün

Eğer silme işlemi yapmadıysanız dün, önceki gün ya da geçen hafta ziyaret ettiğiniz web sitelerinin neler olduğunu tarayıcıda rahatlıkla bulabilirsiniz. Bunun için adres çubuğuna chrome://history yazmanız yeterli. Karşınıza çıkan sayfada tüm tarayıcı geçmişinizi görebileceksiniz. Bu işlem için Ctrl + H tuş kombinasyonunu da kullanabilirsiniz.

Chromeun 10 gizli özelliği


6. İndirmelerinizi görüntüleyin

 

Haberin Devamı

Eğer bilgisayarınıza neleri indirdiğinizi görmek istiyorsanız; adres çubuğuna chrome://downloads yazarak, tüm indirilen dosyaları görebilirsiniz. Bu işlem için Ctrl + i tuş kombinasyonunu da kullanabilirsiniz.

Chromeun 10 gizli özelliği


7. Yer işaretleri yönetimi

Sık ziyaret ettiğimiz siteleri kayıt altına aldığımız yer işaretleri yöneticisine hızlı bir şekilde ulaşmak için adres çubuğuna chrome://bookmarks yazabilirsiniz. Karşınıza çıkacak olan ekrandaki klasörleri istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

Chromeun 10 gizli özelliği


8. Tarayıcının RAM miktarını öğrenin

Chrome bellek kullanım miktarını da gösteriyor. Yani sekmelerin, uzantıların ve eklentilerin ne kadar RAM kullandığını öğrenebilirsiniz. Bunun için adres çubuğuna about:memory komutunu yazmanız yeterli.

Chromeun 10 gizli özelliği


9. DNS kayıtları

Özellikle internet erişim engellendiğinde başvurduğumuz yollardan birisi DNS değişiklikleridir. Chrome://dns/ komutunu adres çubuğuna yazdıktan sonra karşınıza çıkan sayfadan ön bellekte bulunan DNS kayıtlarını kolaylıkla görebilirsiniz.

Chromeun 10 gizli özelliği


10. Dahili İstatistikleri görün

 

 

Haberin Devamı

Chrome’un bilgisayarınızdaki performansını görmek ister misiniz? Bunun için chrome://histograms komutunu kullanın. Bu sayede dahili istatistiklere ulaşabilir, mesela; ‘’otomatik tamamlama performansı nasıl?’’ veya ‘’sunucu yolları çözülürken kaç defa hata oldu?’’ sorularına yanıt bulabilirsiniz.

Chromeun 10 gizli özelliği


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!