Bugüne kadar 100 milyonu aşkın Ethereum üretildi!

Güncelleme Tarihi:

Bugüne kadar 100 milyonu aşkın Ethereum üretildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2018 08:44

Ethereum arz büyüme grafiğine göre, Ethereum’un toplam arzı 100 milyonu aştı. Toplam arz, piyasada dolaşan kripto paraları ve genel halkın elinde bulunan paraları gösteren en iyi gösterge. CoinMarketCap verilerine göre, dolaşımdaki arz, toplam arz veya maksimum arz yerine piyasa değeri hesaplamasının ana bileşeni.

Haberin Devamı

Bitcoin'in ardından en çok ses getiren kripto para olan Ethereum büyüme ivmesini sürdürüyor. Ether'in arzındaki sürekli artış Ether yatırımcıları başta olmak üzere kripto para topluluklarını, itibari para birimleriyle(TL, dolar, euro gibi) aynı ekonomik sebepten ötürü endişelendiriyor. Bir emtianın, para biriminin ya da alelade bir malın fiyatının yükselmesi için arzında, talebi karşılayamayacak bir kıtlık olması gerekir. Para birimleri tarafından bakıldığında, para biriminin sürekli olarak üretilmesi kıtlık yaratmaz ve para biriminin değerinin artmasına engel olur. Dolaşımdaki Ether adetinin 100 milyonu geçmesiyle bu endişeler bir kez daha gündeme gelmiş durumda.

Bugüne kadar 100 milyonu aşkın Ethereum üretildi

Elbette ilk etapta Ethereum'un yaratıcısı Vitalik Buterin olmak üzere çok sayıda insan enflasyon endişesini aşmak için çeşitli çözüm önerileri sunmuş durumda. Geçmiş yıllarda yaptığı açıklamasında Ether arzının 100 milyonu geçmeyeceğini öngören Buterin bu önerisinde yanılmış ve bu yıl nisan ayında Ethereum İyileştirme Önerisi sunmuştu. Bu öneri ile Buterin, her yıl arzı yaklaşık yüzde 10 artan Ether'in toplam arzını 120 milyon adetle sınırlandırma fikrini sunsa da bugüne kadar EIP üzerinde ortak bir karara varılamadı.

Bunun yanı sıra Ether'in toplam arzı sınırlandırılmasa bile her yıl üretilen toplam Ether oranının sınırlandırılması mümkün. Ethereum Casper Protokolü ile aslında uzun bir zamandır Etherum ağındaki madencilik anlayışının değişmesi bekleniyor. Günümüzde Bitcoin ve Ether başta olmak üzere çok sayıda kripto paranın madenciliği, PoW olarak bilinen ve yüksek işlemci gücü ile güçlü madencilik donanımları gerektiren bir anlayışa dayanıyor. Uzun süredir konuşulan Ethereum Casper Protokolü'nün hayata geçirilmesi halinde ise PoW anlayışı yerini PoS sistemi alacak. Yani artık güçlü donanımlar yerine kullanıcılar hesaplarında bir miktar Ether'i kilitli tutarak yeni Ether'lerin üretilmesine katkı sağlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!