Bizim bile göğsümüz kabardı

Güncelleme Tarihi:

Bizim bile göğsümüz kabardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2011 11:16

Adana’nın kenar semtlerinde asgari ücretli bir babanın 7’nci çocuğu olarak dünyaya gelen Mehmet Ali Dündar, burslu okuduğu Koç Üniversitesi’nden fizik mühendisi olarak mezun olduktan sonra, doktorasını yapmak üzere gittiği Hollanda’da bilgisayar teknolojisini geliştiren çalışmalarda yer aldı. Şoför babası Ahmet ve ev kadını annesini Nevin Dündar’ı ziyarete gelen Mehmet Ali Dündar, yaptıkları çalışmalarda bilgisayarlarda günümüz teknolojisinden daha hızlı ve kayıpsız veri aktarımının mümkün kılındığını söyledi.

Merkez Seyhan İlçesi’nin Hürriyet Mahallesi’nde şoförlük yapan 65 yaşındaki Ahmet ve ev kadını 59 yaşındaki Nevin Dündar’ın en küçük çocuğu Mehmet Ali Dündar, Hacı Ahmet Atıl Lisesi’ni bitirdikten sonra girdiği üniversite sınavında yüksek puan alınca, Koç Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü’ne yüzde 100 burslu olarak kabul edildi.

BİZİM BİLE GÖĞSÜMÜZ KABARDI/ FOTO GALERİ

Üniversiteyi başarıyla bitiren Mehmet Ali Dündar, yüksek lisansını da Koç Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra ABD’deki Harvard Üniversitesi’ne çağrıldı. Bir yıl burada eğitim alan Dündar, doktora için Hollanda’da Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nden davet aldı.

"SAÇ KILININ BİNDE BİRİNE, MİLYONLARCA BİLGİ SIĞACAK"

Doktora ve yardımcı doçentlik çalışmalarını Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nde sürdüren Dündar, ’Optofluidic and photothermal control of InGaAsP photonic crystal nanocavities’ adlı çalışmasıyla ışığın mikronlarına kadar inip, enerjiyi hapsetmeyi başardığını belirtti. Dündar, kristalize edilen ışınlar sayesinde bilgisayarlarda günümüz teknolojisinden daha hızlı ve kayıpsız veri aktarımı mümkün kılan buluşa imza attığını vurguladı. Buluşunun bütün elektronik araçlarda kullanılabileceğini kaydeden Mehmet Ali Dündar şunları anlattı: "Transformatörler nasıl yüzyılın buluşu olarak tarihe geçtiyse, bizim çalışmalarımız sonucu ortaya çıkan teknoloji de öyle olacak. Bu sayede, saç kılının binde biri kadar hacimli bir alana, milyonlarca gigabyte bilgiyi depolamak, aktarmak mümkün olacak. Hiç bir kayba uğramadan aynı anda, ışık, ses ve enerji gibi verileri binlerce kat daha hızlı aktarma imkanı sağlanacak, maliyet de düşecek."

Yardımcı doçentlik unvanını Eindhoven Teknoloji Üniversitesi Senatosu’ndan törenle alan Dündar, buluşun tamamlanması halinde bilgisayarlar başta olmak üzere bir çok teknolojik ürünün onlarca kat daha hızlı çalışıp, hacimlerinin de küçüleceğini anlattı.

MEMLEKETİNDE AİLESİYLE HASRET GİDERİYOR

Araştırma çalışmalarına kısa süreli ara veren Mehmet Ali Dündar, memleketi Adana’ya ailesini ziyarete geldi. Dündar, anne ve babasına sarılarak özlem giderdi. Oğullarıyla gurur duyduğunu belirten anne Nevin Dündar mutluluğunu şöyle dile getirdi:

"Babaları, çocukların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için geceli gündüzlü çalıştı. Mehmet’in çok başarılı bir bilim adamı olacağı daha lise yıllarından belli olmuştu. Ben hiçbir gün ’dersine çalış’ uyarısında bulunmadım. Evden dışarı çıkmaz, zor şartlar altında bile çalışmayı ihmal etmezdi. Bütün çocuklarımızı okuttuk, ancak Mehmet başarılarıyla göğsümüzü kabarttı. Hem bizim, hem de ülkemizin adını duyurmayı başardı."

"GÖĞSÜM KABARDI"

Oğlunun araştırmalarını Eindhoven Teknoloji Üniversitesi Senatosu’na sunumu sırasında yanında bulunduğunu anlatan baba Ahmet Dündar da, "O kürsüde çalışmasını anlatırken göğsüm kabardı. Gerçi dil bilmediğim için anlamadım, ama sunumu bittiğinde ayakta alkışlanınca, sevinç ve gururdan gözlerim doldu. Her babanın görmek istediğini oğlum bize yaşattı. Ona çok teşekkür ediyorum" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!