Biyogaz üretilen çiftlik evi projesi birinci oldu

Güncelleme Tarihi:

Biyogaz üretilen çiftlik evi projesi birinci oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2010 15:11

Düzce’nin Akçakoca İlçesi’nde Akçakoca Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin güneş ve rüzgar enerjili, biyogaz üretiminin yapıldığı, yağmur ve kar sularının değerlendirildiği çiftlik evi projesi meslek liselerinin katıldığı yarışmada Türkiye birincisi oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın meslek liseleri arasında düzenlediği ‘Proje Tabanlı Beceri Yarışması’nda, Akçakoca Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin, ‘Yenilebilir Enerji Kaynakları ve Otomasyonu’ projesi, 100 proje arasından birinci oldu. Sonuçlar geçen cuma günü açıklanırken, Elektrik Elektronik Otomasyon Bölümü son sınıf öğrencileri Ali Kemal Akın, Murat Turşu ve İsmail Emin Baş yarımşar altınla ödüllendirildi. Okula ise bir dizüstü bilgisayar ile 15 bin TL hediye edildi. Projenin birinci seçilmesi okulda büyük mutluluk yarattı.

Proje hakkında bilgi veren öğrencilerden Ali Kemal Akın, “Danışman öğretmenlerimizin tavsiyesi ile ilk önce sera ile başladık. Sonra çiftlik evini düşünerek komple proje geliştirdik. 4 ayda çalışmamızı tamamladık. Hayvan gübresini nasıl değerlendiririz diyerek biyogaz üretimiyle seraların ısıtılmasını, daha sonra kar ve yağmur sularının kuyuda toplanarak değerlendirilmesini, güneş ve rüzgar enerjisinden de elektrik üretimini sağladık. Bir çiftlik evinde bu proje uygulandığı zaman 35- 40 bin TL’ye mal oluyor. Bu uygulanırsa hem o çiftliğin ihtiyaçları giderilir, hem de çevreye elektrik verebilir” dedi.

Akın, proje sayesinde çevre kirliliğinin ve enerji tasarrufunun sağlandığını söyledi. Akın, “Rüzgar ve güneş enerjisini kullanılarak elektrik enerjisi üretilebilir, kar ve yağmur suyu depolanarak seraların, çiftliklerin ve evin su ihtiyacı karşılanabilir, hayvan gübresinden de biyogaz elde edilerek evin ve seranın ısıtma ihtiyacı giderilebilir. Bu sayede enerji maliyeti düşürülerek, çevre kirliliği önlenebilir” diye konuştu.

Okul Müdürü Mustafa Güzel ise atık malzemeleri de değerlendirerek, danışman öğretmenleri Engin Arslan, İhsan Kar, Erdal Bucak, Erol Gök ve Zafer Şahin Dokuyucu nezaretinde öğrencilerin projeyi hazırladığını, maketin 650 TL’ye mal olduğunu ifade ederek öğrencileri ve öğretmenleri tebrik etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!