Bit.ly'a erişim 'yanlışlıkla' engellendi!

Güncelleme Tarihi:

Bit.lya erişim yanlışlıkla engellendi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2015 16:26

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı link kısaltma hizmeti veren bit.ly'a erişimi 'yanlışlıkla' engelledi. TİB'den Hürriyet'e yapılan açıklamada teknik hatadan dolayı engellemenin meydana geldiği ve sorunun 17:15 sularında düzeldiği belirtildi.

Haberin Devamı

Link kısaltmak için bit.ly'ın sitesine girmek isteyenler aşağıdaki uyarıyla karşılaştı:

"5651 sayılı kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu internet sitesi (bit.ly) hakkındaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın 17/04/2015 tarih ve 490.05.01.2015.-1188889 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından idari tedbir uygulanmaktadır."

Bit.ly web sitelerinin linklerini kısaltmaya yarayan yardımcı bir web servisi. Herhangi bir içerik barındırmayan bu siteye erişimin neden engellendiği ise bilinmiyor.

Bit.ly'a erişim engeli gelince doğal olarak sosyal medyada ya da web sitelerinde bu kısaltma kullanılarak oluşturulan bütün linklere de ulaşılamıyor. Kısaltılmamış linklerden ise ulaşım sağlanabiliyor.

Haberin Devamı

"Power of the link" yani "Bağlantının gücü" sloganına sahip site link kısaltma işlemini ücretsiz olarak yapıyor.

YENİ YASA İLE NELER DÜZENLENİYOR?

İnternet yasası olarak bilinen 5651 sayılı yasada yapılan düzenlemelere çokça eleştiri getirilse de 15 Nisan itibariyle yasa yürürlüğe girdi.

Yürürlüğe giren torba yasadaki düzenlemeler 5651 Sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun"u da kapsıyor. İnternet yasası olarak bilinen yasaya eklenen 8/A maddesiyle TİB, Başbakanlık ve/veya Bakanlık talebi üzerine içerik çıkarılması ya da erişim engellenmesi kararı 4 saat içinde uygulanmak zorunda.

Eğer içeriği erişim engellenmezse o site tamamıyla kapatılabilecek. Bu içeriği oluşturan ve yayan kişilerin bilgileri hakim kararıyla adli mercilere verilebilecek. Bu bilgileri vermeyen yetkililer de adli para cezası ile karşı karşıya kalabilecek. Ayrıca 500 bin TL'ye kadar idari para cezası da söz konusu.

TİB'DEN AÇIKLAMA: TEKNİK HATA

TİB yetkilileri Hürriyet'e yaptıkları açıklamada sitenin teknik bir hatadan dolayı kapatıldığını, sorunun 17:15 sularında düzeldiğini ve siteye tekrar erişimin sağlandığını kaydetti.

BİLGİSAYARINIZ İÇİN BİRBİRİNDEN MUHTEŞEM DUVAR KAĞITLARI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!