AYM'nin iptal ettiği internet erişim maddesi yeniden TBMM Genel Kurulu'nda

Güncelleme Tarihi:

AYMnin iptal ettiği internet erişim maddesi yeniden TBMM Genel Kurulunda
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2015 10:17

Hükümet ,internet sitesi erişiminin engellenmesi konusunda yargıyı devre dışı bırakan düzenlemeden vazgeçmiyor.

Haberin Devamı

TBMM'den daha önce geçirilen, ancak Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği "sakıncalı sitelerin" idarenin kararıyla kapatılması hükmü, yeniden TBMM Genel Kurulu'nda.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği daha önceki yasada TİB Başkanı'nın talebi üzerine dört saat içinde, "sakıncalı içerik" bulunduran internet sitesine erişim engeli getiriliyordu. Yeni tasarıda, TİB Başkanı'nın talebinin yerine Başbakanlık ve Bakanlıkların talepleri geldi.

Yeni torbada, TİB Başkanı’nın doğrudan talimatı yerine Başbakan ve bakanların talebiyle harekete geçilen kademeli bir düzenleme öngörüldü.

İÇ GÜVENLİK YASASI'NIN SON MADDELERİ ÇEKİLDİ, YERİNE YENİ TORBA GELDİ

Hükümet, yine çok eleştirilen 130 maddelik iç güvenlik yasa tasarısının son 63 maddesini Genel Kurul'dan geri çekmişti.
Hükümetin, iç güvenlik yasasının nüfus ve vatandaşlık işlerine ilişkin maddelerini geri çekerek, yerine internet erişimine kısıtlama getirilmesini öngören maddenin de olduğu yeni torbayı Genel Kurul'a getirdi.
Yeni torba yasanın görüşmelerine TBMM Genel Kurulu'nda dün gece görüşülmeye başlandı.
Hükümetin bu hamlesi siyasi kulislerde, internet erişimine kısıtlamaya ilişkin maddeyi seçimlere yetiştirme çabası olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

YENİ İNTERNET YASASI NE ÖNGÖRÜYOR?

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen yeni internet düzenlemesi, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden biri halinde Başbakanlığın talebiyle, içeriği barındıran internet sitesine dört saat içinde erişimin durdurulmasını öngörüyor.

"Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması" ile ilgili konularda ise internet sitesine erişimin durdurulması için sadece bakanlıkların talebi yeterli olacak.

Karar, TİB tarafından derhal erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilecek. İçerik çıkartılması veya erişimin engellenmesi kararının gereği, derhal ve en geç kararın bildirilmesinden itibaren 4 saat içinde yerine getirilecek. İçerikler çıkarılıncaya kadar erişimin engellenmesi tedbirine devam edilecek.

Haberin Devamı

72 SAATE KADAR SÜRE

TİB kararı 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim, kararını 48 saat içinde açıklayacak; aksi halde 72 saatin sonunda karar kendiliğinden kalkacak.
Suça konu internet içeriklerini oluşturan ve yayanlar hakkında TİB, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacak. Bu suçların faillerine ulaşmak için gerekli olan bilgiler içerik, yer ve erişim sağlayıcılar tarafından hakim kararı üzerine adli mercilere verilecek.

İÇERİK KALDIRMAYANA CEZA VAR

Bu bilgileri vermeyen içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde 3 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
İçeriği çıkarmayan veya erişimin engellenmesi kararının gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Ayrıca, içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının uygulanmaması sonucunda devlet veya kişiler zarara uğramış ise, zararın niteliği ve derecesine göre Başkanlığın talebi üzerine Kurum tarafından yetkilendirmenin iptaline de karar verilebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!