AWS re:Invent etkinliğine binlerce geliştirici akın etti

Güncelleme Tarihi:

AWS re:Invent etkinliğine binlerce geliştirici akın etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2019 10:57

Las Vegas'ta düzenlenen re:Invent etkinliği, binlerce geliştiriciyi bir araya getirdi. Amazon Web Services'in CEO'su Andy Jassy, etkinliğe bu yıl 65 bin kişinin katıldığını söyledi ve oldukça ilginç rakamlar paylaştı.

Haberin Devamı

AWS yani Amazon Web Services, dünyanın en kapsamlı ve yaygın olarak kullanılan bulut platformu olarak biliniyor. Öyle ki Jassy'nin paylaştığı rakamlara göre dünya genelinde bulut teknolojilerini sağlayan şirketlerin pazar durumuna bakıldığında AWS, yüzde 47.80 oranla açık ara lider konumda. Yani bulut sektöründe AWS'nin mutlak hakimiyeti dikkat çekiyor.

Microsoft yüzde 15.50 oranla AWS'yi izlerken, Alibaba yüzde 7.70, Google yüzde 4, IBM ise yüzde 1.80 pazar payına sahip. Ancak Jassy, bu rakamlara karşın bulut teknolojilerinin büyük bir potansiyeli olduğunu dile getirirken, BT yatırımlarına bakıldığında işletmelerin sadece yüzde 3'ünün yatırımlarını Bulut tarafına yönlendirdiği görülüyor. Yani işletmelerin ezici çoğunluktaki kısmı Bulut teknolojilerine yatırım yapmıyor.

Haberin Devamı

AWS re:Invent etkinliğine binlerce geliştirici akın etti

DİJİTAL DÖNÜŞÜM ŞART

Bunda elbette dijital dönüşümünü tamamlamamış ya da henüz bu sürece dahil olan ve başlangıç aşamasında olan pek çok şirket önemli rol oynuyor. Yüzde 3'lük oranın üzerinde durmak gerekiyor; zira dijital dönüşümle doğru orantılı olarak bulut teknolojilerine olan yatırım hayli yetersiz; ancak zaman içinde buluta yatırım elbette daha da artacak, şirketler bu bilince ulaştığında buluta bütçe ayırmaktan geri durmayacak. AWS'nin, henüz başlangıç aşamasında olan bulut sektöründe gelecek yıllar daha fazla konuşulacağı da herkesin malumu. Çünkü şirket, bugünden pazarın büyük kısmını ele geçirmiş durumda.

ÇÖLÜN ORTASINDA BİR ŞEHİR

Las Vegas'ta gerçekleştirilen etkinliğe olan ilgi de hayli büyüktü. Amazon Web Services'ın her yıl düzenlediği re:Invent etkinliğine bu sene hurriyet.com.tr olarak ilk kez katılma şansı yakaladık ve Jassy'nin açıklamalarına göre geçen sene 53 bin seviyelerinde olan katılımcı sayısı, bu yıl rekor kırarak 65 bini aştı.

AWS re:Invent etkinliğine binlerce geliştirici akın etti

Haberin Devamı

Sayı bu denli fazla olunca da dünya devi, bu etkinliklerini genellikle Las Vegas'ta yapmayı tercih ediyor. Zira dünya üzerinde bu denli büyük bir kalabalığı kaldıracak pek şehir yok. Bu noktada çölün ortasında kurulan Las Vegas, büyük otelleriyle binlerce insanı ağırlıyor ve AWS dahil pek çok büyük şirket, zirvelerini burada gerçekleştirmeyi tercih ediyor. Ancak bu kalabalığa karşın işleyişte bir sıkıntı hiç yaşanmıyor, etkinliklere zamanında gidip konuşmacıları dinliyor, ilgilenilen alanda yapılan oturumlara kolayca katılabiliyorsunuz. Yani bu büyük kalabalık sizi pek de rahatsız etmiyor.

GOLDMAN SACH CEO'SU DJ OLDU

re:Invent etkinliğindeki konuşmacılardan biri de Goldman Sachs CEO'su David Solomon'du. Solomon, konuşmasından önce sahneye çıkarak DJ'lik yaparak herkesi şaşırtırken, konuşmasına başladığında ise sözü dijital dönüşüme getirdi ve finans tarafında bulut teknolojileri üzerine olan deneyimlerini seyircilerle paylaştı. Solomon, Apple'ın kredi kartı için güvenli ve hızlı altyapı sunan AWS ile nasıl bu noktaya gelindiğini de aktarmayı ihmal etmedi.

Haberin Devamı

VERIZON İLE İŞBİRLİĞİ

Etkinlikteki bir diğer sürpriz ise yine AWS'nin CEO'su Jassy'den geldi. Jassy, ABD merkezli GSM operatörü Verizon Başkan ve CEO'su Hans Vestberg ile birlikte 5G şebekesinde tek haneli milisaniye gecikme için AWS Wavelength çözümünü duyurdu. Programın Avrupa'daki ayağı ise Vodadfone üzerinden yürüyecek. Verizon, AWS Wavelenght çözümünü kullanacak ve edge computing (sınır bilişim) için tasarlanan bu yeni bulut platformu geliştiricilerin düşük gecikmeye sahip uygulamaları geliştirmesine ön ayak olacak.

Gravition2, WaveLength, Kendra, CodeGuru, SageMaker dahil pek çok çözümünü re:Invent etkinliğinde gün yüzüne çıkaran AWS, pek çok işletmeye farklı kollardan ulaşmayı başaracak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Bakalım AWS'nin ardı ardına patlattığı bu ürünlerinin ardından rakipler boş duracak mı?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!