Oyun bilgisayarından sonra şimdi sıra oyun telefonunda!

Güncelleme Tarihi:

Oyun bilgisayarından sonra şimdi sıra oyun telefonunda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2018 13:13

Dünyanın önde gelen teknoloji markalarından ASUS, akıllı telefon pazarında hızla büyüdüğü gibi oyun sektöründe de önemli adımlar atıyor. Çok yakında oyun telefonuyla kullanıcılarına sürpriz yapacaklarını açıklayan ASUS Türkiye Sistem Ürünleri Grubu Ülke Müdürü Özge Kılıç Güler, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

ASUS’un geçtiğimiz aylarda dünyayla paylaştığı amiral telefonu Zenfone 5'le ilgili konuşmaya başlıyoruz önce.

Zenfone 5’in fiyatı yurt dışına nazaran ne kadar olacak ? 

Kullanıcılarımızın Türkiye ile yurt dışı fiyatlarını ayrı ayrı kontrol etmesine gerek kalmayacak şekilde fiyatlarımızı ayarlamaya çalışıyoruz. 

Buradaki Fiyatı tam olarak ne düşünüyorsunuz? 

ASUS Zenfone 5 fiyatı Türkiye pazarına ilk çıkışını 1999TL fiyat etiketiyle yapacak ama bu fiyatın lansman fiyatı olduğunu unutmamak gerekir. Sonrasında ise lansman fiyatında ufak da olsa bir revize yapmak durumundayız. 

Telefon ne kadar süre bu fiyattan satılacak? 

Lansman fiyatımız belirli bir adet ile sınırlı olacak. Lansmana özel fiyatlı adet bittiğinde fiyatlar da biraz yükselecek.

Sonrasında fiyat ne kadar olacak?

Haberin Devamı

Lansman sonrasında fiyatlarımızın 2299 TL - 2499 TL arasında bir rakam olmasını düşünüyoruz. Fiyat politikamız diğer markaların aksine yıllık sabitleme değil dönemsel  sabitleme üzerine kurulu. Bu yüzden biz her dönemde fiyatı hep minimumda tutmaya çalışıyoruz

Artan döviz kuru hakkında ASUS’un planları neler? Dolar tekrardan yükselişe geçerse telefonların fiyatı da artacak mı? 

Şöyle söyleyeyim; 4 TL seviyelerinde olursa herhangi bir fiyat değişikliği olmayacak. Ancak yüzde 3 ila yüzde 5 oranlarına yükseliş olursa; fiyatlarda değişiklik olabilir. Dediğim gibi dönemlik sabitleme yapıyoruz. Bunu da minimumda tutmaya çalışıyoruz. Yüklemeler izin verdiği sürece ve merkezimizden destek aldığımız sürece fiyatlarda herhangi bir değişiklik yapmıyoruz.

Oyun bilgisayarından sonra şimdi sıra oyun telefonunda

ASUS'TAN OYUN TELEFONU

ASUS Computex’de ne yapmayı planlıyor?

Bu sene Computex bizim için çok heyecanlı geçecek. Çünkü eskiden CES’te yeni modeller tanıtılıyor, Computex’e yeni ürün kalmıyordu. Ancak bu sene Computex’te yeni Notebook modellerimiz olacak. Hem oyun hem de normal Notebook’larımız tanıtılacak. 2 günlük bir etkinlik düzenleyeceğiz. Bu etkinliğin ilk günü tüm ASUS ürünlerimizi tanıtırken 2. günü ise oyun Notebook’u olan ROG ürünlerimizin lansmanı olacak. Ayrıca etkinliğin ikinci gününde ROG’nin sürpriz bir telefonu da olacak.

Haberin Devamı

ROG’nin telefonundan bahsedelim biraz da. 

Çok fazla bilgi veremeyeceğim ama şunu söylemek istiyorum, tasarım olarak diğer akıllı telefonlardan farklı, oyuncuların kullanacağı bir telefon olacak. Computex’in 2. gününde düzenleyeceğimiz ROG etkinliğinde oyun Notebook’ları ile beraber bu ürünümüzü de tanıtacağız. .

Bu telefonun sadece işlemcisi mi çok üstün olacak? Başka üstün özellikleri de var mı? 

Sadece işlemci değil, başka üstün özellikleri de var.

Şunu da sormak istiyorum. İnsanlar 3000 TL veriyor bir telefona artık. Bu fiyatı verirsem oyunu da oynarım her şeyi de yaparım diyorlar. Sizin yeni çıkacak olan oyun telefonunuz insanlara bu konuda ne vaat ediyor. Yani neden sizin telefonunuzu tercih etsinler oyun oynamak için? Yoksa bu telefon piyasayı yoklamak için bir adım mı? 

Haberin Devamı

Ürünlerimizin oyun performansını görebilmek adına Türkiye’ye gelen bütün Zenfone 4 serisi ürünlerimizi ve Zenfone 5’i mobil oyun firmalarına gönderdik ve test etmelerini rica ettik. Giriş seviye telefonumuz Zenfone Lite bile bütün testlerden başarıyla geçti. Yani her telefon ile oyun oynarsınız ancak burada oyun telefonuna sizin bakış açınız önemli. Çünkü global ve Türkiye şampiyonluklarında yer almak isteyen insanlar bulunuyor.

Telefonda bu işler biraz daha karmaşık hale gelmiyor mu? 

Günümüzde pek çok kişinin biri iş biri de kişisel telefonu olmak üzere ikişer tane telefonu var.  Yani ben oyun oynayan bir insan olsam bu telefonlardan birini kişisel, bir diğerini se sadece oyun oynama amacıyla kullanabilirim.

Haberin Devamı

Sizden başka firmalar bulunuyor mu bu alanda?

Bildiğim kadarıyla dünyada oyun telefonu üreten bir firma daha bulunuyor.  O ürün de yeni piyasaya sürüldü.

Oyun bilgisayarından sonra şimdi sıra oyun telefonunda

O firmanın ürünü Türkiye’de var mı?

Resmi olarak yok ancak distribütör vasıtasıyla gelebiliyor. Türkiye’ye resmi olarak oyun telefonu getiren tek firma biz olacağız.

Belirlediğiniz bir satış hedefi var mı?

Telefonun hedef kitlesi doğrultusunda belirlediğimiz bir hedef mutlaka var. Hedef kitlesinin diğer ürünlerin hedef kitlesine göre daha kısıtlı olduğunu göz önünde bulundurarak gerçekçi bir hedef belirledik.

Fiyatı nasıl olacak? Oyun telefonu olduğundan dolayı fiyatı da yüksek seviyelerde olacak mı?

Haberin Devamı

Telefonunun teknik özellikleriyle bağlantılı olarak bir fiyat etiketimiz olacak ancak çok yüksek bir rakam olmayacağını belirtmek isteriz.

Oyun telefonu ilk denemeniz mi olacak?

Evet.

Computex’de tanıtılacak ürünler Türkiye’ye ne zaman gelecek?

Telefon tarafı için kesin bir şey söylemek mümkün değil ama bilgisayarların 1 ay içinde Türkiye’ye gelmesini planlıyoruz.

İnsanların kafasında genelde şu oluyor dizüstü, masaüstüne göre daha kötü bir oyun performansı gösteriyor. Bu doğru mu sizce? Aralarında farklar var mı?

Biz de toplumda böyle bir algı olduğunun farkındayız. Böyle bir farklılık olmadığının altını çizebilmek ve bu durumu düzeltmek adına önümüzdeki günlerde 3 ay boyunca masaüstü ve dizüstü bilgisayarları çalıştırıp yayın yaptığımız yeni bir projeye imza atacağız.  Böylece yayını izleyen insanlar performanslarının ne derece olduklarını da birebir deneyimlemiş olacak. Oyun bilgisayarlarında sizin adınıza sistemi düşünen ve uyumluluğunu garanti eden bir marka var. Sizin de bildiğiniz gibi diğer bilgisayarlarda her parça birbiri ile uyumlu bir şekilde çalışacak gibi bir garanti yok.  Ayrıca oyun Notebook’u kullandığınızda aynı zamanda overclock yapabilen bir notebook da kullanabiliyorsunuz. Soğutma sisteminde zaten özel teknoloji kullanılıyor; hatta hava kanalı açılan notebooklar bile var.

Ses durumu nasıl?

Çok yüksek ses performanslarında bir oyunu oynayabiliyorsunuz.

Bu 3 aylık projenizi YouTube’dan mı yayınlayacaksınız?

Evet, kendi kanallarımızdan projemizi yayınlayacağız. 

Masaüstünde update etme imkanı daha çok. Dizüstünde bu durum nasıl? Yani dizüstünün ömrü ne kadar?

İki yıldan önce çok fazla değişim söz konusu değil. Çünkü teknoloji el vermiyor. 1.5-2 yıl boyunca ekran kartında büyük bir değişiklik olmuyor zaten. CPU’da da bu geçerli. Yani minimum olarak 2-3 yıllık bir ömrü bulunuyor.

Biri size gelse sorsa dizüstü mü masaüstü sistem mi önerirsiniz?

Benim kişisel tercihim dizüstünden yana olur.

Neden?

Ben dizüstünü daha çok seviyorum ve kişisel hayatımda daha kullanışlı buluyorum. Ama siz PC’yi kendiniz açmayı ve kurcalamayı seven biriyseniz masaüstü almalısınız. 

ASUS sadece bilgisayar değil aynı zamanda ana kart ve ekran kartı üreticisi de olduğu için sistemi ve donanımı uyumlu, yüksek performanslı bilgisayarlar üretiyor. Çoğu insanda da bu nedenle ASUS bilgisayarları daha iyidir algısı bulunuyor ve bu çok doğru bir algı.

Bu algıyı telefona taşıyabilir misiniz?

Bu algıyı telefonlarımıza taşımamızın biraz daha zaman alacağını düşünüyoruz. Çünkü 2000’li yıllarda Zenfone’dan önce  PDA telefonlarımız bulunuyordu. Yılda 25 bin adet satıyorduk. Bu dönemde GPS markası olan Garmin ile iş birliği yaptık ve stratejik bir kararla herkes akıllı telefona yönelirken biz GPS’li telefonlarla ilgilendik. Akıllı telefon piyasasına geri dönmemiz ise 2014 yılını buldu. 

PC satışlarında diğer firmalar ile aranızdaki rekabette kim daha önde?

Biz açık ara lider konumundayız. Çünkü GTX ekran kartlı oyun bilgisayarları adına konuşursak yüzde 40-45 arası pazar payımız bulunuyor, oyun bilgisayarında getirdiğimiz adet yıllık 50 bin ila 60 bin adet arasında değişiyor.

Ne zaman oyun bilgisayarı satışları patlama yaptı?

2017 yılı için oyun bilgisayarlarının popüler oldugu yıl diyebiliriz Asus olarak 2016’dan 2017’ye yüzde 70 oranında büyüdük.

Nasıl oldu bu?

Açıkcasını söylemek gerekirse pazarın büyümesiyle doğal gelişen bir süreç oldu ve uzun yıllardır oyun bilgisayarı üreten bir firma oldugumuz için bu gelişimden en çok etkilenen firma biz olduk  2017 yılından önce de oyun bilgisayarı almak isteyenler bilgisayar tercihlerini ASUS’tan yana kullanıyordu ancak E-Spor’un da gelişmesiyle birlikte insanların algısı da aynı oranda gelişti ve daha fazla oyun bilgisayarlarına yöneldiler.

Bu cihazları alanlar daha çok e-Spor dünyasının içinde olan insanlar mı?

Şöyle söyleyeyim, e-Spor’u takip edenlerin yüzde 10’u bizzat oynuyor. Geri kalan yüzde 90’lık bir kısım sadece takip ediyor ve takip ederken benim de evde böyle bir PC’m bulunsun diyorlar.

e-spor'da kariyer yapmak mümkün mü? Güçlükler var sanki, özellikle de aileler açısından?

Aileler nispeten artık çocuklarına destek olmaya başladı. Eğitimlerini etkilemediği sürece bu alanda kendilerini geliştirmelerine sıcak bakıyorlar. Bu arada şunu da söyleyeyim; bir yaştan sonra bazı becerileriniz gençlere göre daha yavaş kalıyor. Bu yüzden oyuncu olarak bir kariyer devam ettirmeniz zor ancak  isterseniz takımlarda koçluk yapabilir, takım sahibi veya lig sahibi olabilirsiniz.

Mobil oyunların normal oyunlara göre kazancı daha mı fazla?

Şahsi fikrim mobil oyunların üreteci  firmalara kazandırdığı yönünde Ama oynayanlara kazandırıp kazandırmaması konusu tartışmaya açık. Ayıca şu an mobil oyunların PC oyunları da bulunuyor. Telefonda oynadığınız oyunu PC’de de oynayabiliyorsunuz. Ayrıca oyun firmaları da kendi mobil sürümlerini çıkarmaya başladı. Örnek olarak PUBG ve Fortnite’ı verebiliriz. 

Her geçen gün düşen laptop satışları ne olacak? Oyun tarafı biraz toparlıyor ama genel bir düşüş var. 

Önümüzdeki 5 senede oyun bilgisayarı oranının yükseleceğini ön görüyoruz.  Ancak bu tabloda toplam bilgisayar oranı yükselmeyecektir. Eski trend notebook’larda kullanım kolaylığını artırmak adına dokunmatik ekran, döndürülebilir ekran vb. donanımların eklenmesiydi. Bu eklemeler pazarda bir satış hacmi oluşturdu ancak bunun da doyum noktasına ulaştık.  Notebook’ta biz en son TouchPad’e ekran koyduk. Windows’unuzu oradan yönetebiliyorsunuz ancak bu yenilikten büyük bir satış performansı beklemiyoruz.

Oyun konsolları bu işin ne tarafında?

Oyun konsolu düşüşe geçiyor şu an. PC daha önde. Ancak bundan 2-3 yıl öncesi için konuşacak olsaydık konsollar prestijli ve herkesin sahip olmak istediği ürünlerdi.

Neden böyle?

Genel kanı fiyatların yüksek olması ve oyunların rahat oynanılmaması yönünde.  Oyun konsollarında oynanan bir oyunun fiyatı bilgisayara oranla daha yüksek oluyor.  Bu yüzden konsollar biraz düşüşe mahkum gibi gözüküyor. Bizi etkileyecek oranda satışları bulunmuyor. 

GELELİM E-SPORA 

E-Spor’da iyi olmak için bir eğitim alabiliyor muyuz?

Eğitim bulunmuyor, genelde insanlar oyuncuların açtığı yayıncıları takip edip kendilerini geliştirmeye çalışıyor. Bu yüzden de sosyal medya platformlarında oyuncuların çok ciddi takipçileri bulunuyor. Ancak, bu noktada Bahçeşehir Üniversitesi’nin e-spor’un yükselişini erken fark eden üniversitelerden biri olduğunu söyleyebiliriz.   Bu nedenle biz de onlarla iş birliği yaptık. Bahçeşehir Üniversitesi üniversiteye giriş yapacak lise öğrencisi gençler arasından elemeler yapıyor. Turnuvalarla bulduğu yeteneklere e-spor bursu veriyor ve 4 yıllık bir lisans dalında da burs veriyor.

Neden bunu yapıyor?

Çünkü geleceği görüyor ve aileleri de buna ikna etmek için bunu yapıyor. Ayrıca şu açıdan da önemli, e-spor kariyeri 25 yaşına kadar devam ediyor, sonrasında da  farklı mesleklere yönelebilmeleri için lisans dallarından mezun olmalarını hedefliyor.

BAKMADAN GEÇME!