Apple Çin'de iBooks ve iTunes Film servislerini kapattı

Güncelleme Tarihi:

Apple Çinde iBooks ve iTunes Film servislerini kapattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2016 17:26

Geçtiğimiz aylarda iBooks ve iTunes Film servislerini Çin'de faaliyete geçirmiş olan Apple, şimdi Çin'in resmi makamlarının aldığı karar nedeniyle bu servislerini kapatmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Apple, en büyük ikinci pazarı olan Çin'de yeni bir diplomatik krizle karşı karşıya. Şirket, bundan yedi ay önce iBooks ve iTunes Film servislerini ülkede faaliyete geçirmişti. Ancak resmi makamların aldığı bir karar, bu servislerin Çin'deki faaliyetlerinin durdurulmasına neden oldu.

Çin'de geçtiğimiz şubat ayında yürürlüğe giren bazı yeni yasaların durdurma kararının alınmasında etkili olduğu belirtiliyor. Söz konusu yasalar, yabancı şirketlerin ülkedeki çevrim içi yayıncılık faaliyetlerine ciddi kısıtlamalar getiriyor. Çin Devlet Basın Yayın Radyo Televizyon ve Film İdaresi'nin "faaliyetlerin durdurulması" yönünde talepte bulunduğu belirtilirken, Apple'ın da geçtiğimiz hafta itibarıyla bu talebi yerine getirdiği ifade edildi.

Çin Devlet Basın Yayın Radyo Televizyon ve Film İdaresi tarafından yöneltilen talep, Şi Cinping yönetiminin internet üstünde daha fazla kontrol uygulama kararının bir uzantısı olarak değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Apple ise mevcut duruma rağmen, servislerinin Çin'deki geleceği konusunda umutlu gözüküyor. Şirketten yapılan açıklamada "Çin'deki müşterilerimize yeniden kitap ve film sunmayı umuyoruz." cümlesine yer verildi. Söz konusu kısıtlamanın App Store gibi diğer Apple servislerine yansıyıp yansımayacağı ise şu an için bilinmiyor.

Çin Apple'ın en büyük pazarlarından bir tanesi

Apple, 2015'in son çeyreğinde Çin'deki faaliyetleriyle 18.4 milyar dolar gelir elde etmişti. Bu gelirin önemli bir kısmı iPhone satışlarından kazanılsa da, App Store üzerinden yapılan indirme işlemleri de gelirlere hatırı sayılır bir katkı sağlamıştı. Çin, App Store özelinde Apple'ın en büyük pazarı olma niteliği taşıyor. iTunes ve türevi servisler, Apple'a 2016'nın ilk çeyreğinde küresel çapta 5.5 milyar dolar kazandırmıştı. Bu rakam, şirketin toplam gelirlerinin yüzde 7.2'sine tekabül ediyor.

Bu kısıtlamanın uygulamalara yansıması, Apple'ın önemli ölçüde gelir kaybetmesine yol açabilir. Buna ek olarak, App Store üzerine uygulanacak bir kısıtlamanın ülkede iPhone almayı düşünen kullanıcıları da ikinci bir değerlendirmeye sevk etmesi muhtemel gözüküyor. Yabancı yayıncılara ait içeriklerle ilgili olan yeni yasanın kapsama alanında yazılı metinler, resimler, haritalar, oyunlar, animasyonlar ve sesler bulunuyor. Çevrim içi ortamda "bilgi verme veya düşünce yansıtma" amacıyla yayınlanacak bu tarz içerikler için ilgili devlet kurumlarından yeşil ışık almak gerekiyor.

Haberin Devamı

Apple, bugüne kadar Çin'de karşısına çıkan engelleri aşma konusunda oldukça iyi bir performans sergiledi. CEO Tim Cook'un 2013'te ülkenin en büyük telekomünikasyon operatörü China Mobile ile imzaladığı iPhone dağıtım anlaşması, Apple'ın ülkedeki etkinliğinin artmasının önünü açan ilk hamle olmuştu. Facebook ve Google gibi rakiplerinin ülkede karşılaştığı engellemelere rağmen, Apple mobil ödeme servisi Apple Pay'i geçtiğimiz şubat ayında tüm ülkede faaliyete geçirmişti.

Teknoblog tarafından hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!