Adobe Flash ve HTML5 karşı karşıya

Güncelleme Tarihi:

Adobe Flash ve HTML5 karşı karşıya
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2011 12:03

Bir yanda Adobe Flash, diğer yanda korkulu rüyası HTML5... Bu büyük kavgada son sözü kim söyleyecek?

Haberin Devamı

Adobe, Ağustos'ta yayınladığı Edge adında zengin internet uygulamaları oluşturmaya izin veren aracın önizleme sürümüyle oldukça şaşırtmıştı. Edge, HTML5 standardının etrafında kümelenen yeni Web markup ve programlama standarlarını kullanması bakımından şaşırtıcıydı. Edge HTML5'in kendisini, CSS'i, Canvas etiketini ve JavaScript programlama dilini de kullanıyordu.

Adobe Flash çokluortam platformu, yaklaşık 15 senedir web tarayıcılarına etkileşimli ve zengin grafikler sunuyor ve bilgisayarların yüzde 98'inde yüklü. Ancak W3C, HTML5 ile Flash'ın işlevinin yerini yavaşça almaya başladı. Bu da önde gelen gözlemcilerin, tarayıcılar HTML5'i tam olarak desteklediğinde Flash'ın yerini alabileceğini, eklentilere olan ihtiyacı ortadan kaldırabileceğini ve Adobe'un maliyetli araçlarına gerek bırakmayabileceğini düşünmelerine neden oldu.

Birçok internet devi de bu yönde düşünceye sahip. Bunların arasında en iyi örnek olabilecek Apple, geçtiğimiz sene iPad ve iPhone'larda Flash kullanma fikrinin iyi olmadığını söylemişti.

HTML5'in yapamadığı bir şey yok mu?

Yakın zamanda New York'da gerçekleştirilen Web 2.0 Expo'da ise Mozilla CTO'su ve JavaScript'in mucidi Brendan Eich, Flash'ın yapıp da HTML5'in yapamadığı hiçbir şeyin olmadığını söyledi.

Facebook, kurduğu HTML5 kaynak merkezi ile geliştiricilerin Facebook yoluyla erişilebilen mobil uygulamalar oluşturmasını umuyor. Google ise sonraki jenerasyon Gmail'i oluşturuken HTML5'den faydalanıyor.

Peki bu, Flash'ın işinin tamamen bittiği anlamına mı geliyor? Cevap hayır, hatta yakın bir gelecekte bu gerçekleşmeyecek. Bunun birkaç nedeni var.

Önemli bir nokta, Flash'ın hala güçlü bir efsane oluşu. IDC yazılım analisti Al Hilwa, "en iyi dil, bildiğiniz dildir" diyor. En son tarayıcılar HTML5'i desteklese de, kullanımdaki çoğu tarayıcı eski ve HTML5'i tam olarak desteklemiyor. Bu özellikle de sık sık güncelleme yapmayan kurumsal kullanıcılar için geçerli.

HTML5 gelişirken Flash yerinde saymıyor

Diğer bir nokta ise HTML5'in ve ilgili standartların hala geliştiriliyor olması, bu sırada Flash'ın yerinde saymaması. Adobe Flash mühendislik direktörü Arno Gourdol, Adobe'un işlevleri daha hızlı sunabileceğini söylüyor. Gourdol, Flash'a yeni işlevleri ekleyerek onu ileriye taşıma sözü veriyor.

Eich'in söylediklerinin tersine, Flash'ın yapıp HTML5'in yapamadığı bazı şeyler de var. Bunun en önemli örneklerinden bir tanesi, Flash 11 ile tanıtılan, geliştiricilere üç boyutlu oyunlar gibi uygulamalar geliştirme izni veren yenilik. Gourdol, bu sayede konsol kalitesinde oyunların üretilebileceğini iddia ediyor.

Özetle, Adobe yeniliklerine devam ettikçe ve içerik sağlıyıcılara bunları sundukça Flash kendine ait bir pazara sahip olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!