Google tarayıcı işine de girdi

Güncelleme Tarihi:

Google tarayıcı işine de girdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2008 11:05

Geçen haftanın en önemli teknoloji haberi Google'ın tarayıcı (browser) pazarına Chrome ile girmesi oldu.

Haberin Devamı

Sadece 10 yaşında olmasına rağmen teknoloji alanında dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Google'ın karşısında durulmuyor. Sergey Brin ve Larry Page tarafından kurulan Google, başlangıçta arama motoru olarak başladığı çalışmalarını son yıllarda farklı alanlara da kaydırmaya başladı.

Kelime indeksleme ve sayfaları popülerliğe göre sıralama (Rank) sistemini getiren Google, kendi alanında büyük bir devrim yapmıştı. Hatta günlük kullanımda ABD'de Google'lamak anlamına gelen bir kelime bile bulunuyor. Hal böyle olunca artık birçok kullanıcı için aradığını bulmak için başvurulan bir kaynak oldu Google.

Günümüzde ise Picasa imaj arşivleme ve online olarak paylaşma yazılımı, Google Maps harita hizmeti, Google Earth uydu fotoğrafları ile dünyayı gezme, GTalk ile anında mesajlaşma ve onlarca farklı yazılımla değişik kulvarlarda koşuyor firma. Kişisel olarak yaptıkları işi beğendiğimi söylemem mümkün. Genelde yazılımlar sade ve basit oluyor. Çok büyük EXE ya da yere ihtiyaç duymadan da çalışabiliyorlar. En önemlisi ise çalışırken sistem kaynaklarını sömürmüyorlar. Bunun en güzel örneğini geçmişte çalıştığım bir haber portalında 150 bin fotoğrafı arşivleyebilen Picasa ile yaşadım. Bütün fotoğraflarda Meta bilgileri vardı ve bu bilgiler arasında arama yapabiliyordunuz. Ancak sunucuya kurulan özel yazılımların yapabildiği işi birkaç MB'lık basit bir yazılım yerine getiriyordu.

Haberin Devamı

Son yıllarda kendi işletim sistemini çıkaracağı dedikoduları gerçek de oldu. Ancak bir farkla: İşletim sistemi bilgisayarlar için değil cep telefonları için geliştirilmişti. Adı Android olan işletim sistemini kullanan ürünler yakında piyasaya sürülecek. Diğer yazılımlar için çok geçerli olmasa da cep telefonları alanında yazılım üretmek ciddi bir rekabetin ortasına atıyor frmayı. Bu pazarda Symbian, Palm ve Windows Mobile işletim sistemlerinin savaşı söz konusu. En güçlü rakip ise Symbian ile Windows Mobile. Android bu alanda ne kadar başarılı olacak piyasaya sürülen ürünlerde göreceğiz.

Firmanın çarpıştığı son alan ise tarayıcı (browser) pazarı. Son yıllarda Microsoft'un kan kaybettiği bir alan olan tarayıcılarda yükselen yıldız ise Firefox. Google ise sürpriz bir şekilde (herhangi bir ön bilgi ya da haber sızması olmadan) kendi tarayıcı Chrome'u piyasaya sürdü. Yazılımı kurup denedim. Tipik Google özellikleri: Basit, sade ve kullanışlı bir arayüz. İşlevsel menüler ve kafa karıştırmayan tasarım. Henüz çok yeni olan yazılımım diğer rakipleri gibi olması için önünde uzun bir yol var. Firmanın ne tür bir statejisi var bilmiyorum ama GTalk gibi piyasaya sürüp çok fazla geliştirme yapılmazsa 'hoş bir sada' olarak kalması muhtemel. Bunu biraz zaman gösterecek. Ancak firmadan yapılan açıklamada yazılımın Android için bir versiyonun da hazırlandığı belirtildi. Yani iş sıkı tutuluyor.

Haberin Devamı

Gerçi çıkar çıkmaz bir iki güvenlik açığı bulundu yazılımın. Yakında bu hataların düzeltileceğini tahmin ediyorum.

Chrome ile yine farklı bir kulvarda rekabete hazırlanıyor. Bu rekabette karşısında Microsoft gibi bir dev ve Mozilla gibi yavaş yavaş yükselen bir yıldız var. Arama motoru devi olmak firmaya önemli bir avanta sağlayacaktır. Ama karşısındaki rakipleri de yabana atmamak lazım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!