Netbook'a yakından bir bakış

Güncelleme Tarihi:

Netbooka yakından bir bakış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2008 10:07

Bu haftaki köşemizde Netbook yani küçük ve özelilkle internet için tasarlanmış dizüstü bilgisayarları yakından inceliyoruz.

Haberin Devamı

Bilgisayar teknolojileri konusunda hep bir teorim vardır: Günlük kullanım için 8 çekirdek, 4 GB RAM, ultra performanslı bir ekran kartı ve inanılmaz büyük boyutlarda sabit disklere ihtiyaç yoktur. Ezici bir çoğunluğü sahip olan kullanıcıların büyük bir kısmı bilgisayarı internete girmek, fotoğraflarını aktarmak, e-posta göndermek ya da anında mesajlaşma için kullanır. Küçük bir azınlık ise RAM ve sistem kaynağı canavarı oyunları oynamak, 3D animasyon yapmak ya da grafik tasarım gibi ağır uygulamalar için kullanır.

Konu günlük kullanım olunca da süper hızıl bilgisayarlara çok gerek yok açıkçası. Ortalama bir işlemci, 1 GB RAM, 80 GB sabit disk ve bütünleşik bir ekran kartı yeterli olacaktır. Elbette bu ortalama bilgisayarla inanılmaz işler yapmayı beklememek lazım. Ancak günlük işlerin hepsi fazlasıyla yapılabilir.

Haberin Devamı

Demek ki bu teoriye sahip olan benim gibi birileri oturup düşünmüş olacak ti Netbook adı verilen (Internet ve Notebook kelimelerinden türetilen) ve ağırlıklı olarak internete girmek ve bazı temel işlemleri gerçekleştirmek için kullanılan dizüstü bilgisayarları üretti. Bu bilgisayarlardan MSI'ın Wind modelini yaklaşık 10 gün kullanma imkanım oldu. Bu cihaz ve genel olarak Netbook ürünleri hakkında tecrübelerimi paylaşmak isterim:

Öncelikle küçük bir dizüstü var elimde. 10 inç ekranı bulunan Wind, sadece 1.2 kilogram. Benim emektar 15.4 inç'lik dizüstünün 2.8 kg olduğu düşünüldüğünde çok iyi bir rakam. Intel Atom işlemciye sahip (1.6 GHz) . Bu tip ürünlerde ağırlıklı olarak tercih edilen Atom işlemcisi adeta yok satıyor. Hatta Intel'in ürün yetiştiremediği haberleri çıktı geçtiğimiz günlerde. Wind'de USB yuvası, bellek kart okuyucusu, Bluetooth, Webcam gibi özellikler bulunuyor. Anlayacağınız standart bir dizüstünden pek bir farkı yok. Ürünün en önemli eksikliği optik okuyucusunun (DVD ya da CD) bulunmaması. Bunun en önemli sebebi de yer darlığı. Küçük bir cihaz olduğundan optik okuyucu koymak mümkün olmadığı gibi maliyetleri artıcağından mantıklı da değil. USB bellek gibi çözümler varken optik okuyucuya çok ihtiyaç kalmıyor. Ama yine de böyle bir beklentisi olanların hazırlıklı olması lazım.

Haberin Devamı

Üründe Windows XP Home işletim sistemi kullanılıyor. Netbook'ların çoğunda tercih edilen bu işletim sistemi kullanım ömrünü tamamlamış olsa da (Microsoft artık Vista'yı öne çıkarıyor) uzunca bir süre Netbook'larda yaşamaya devam edecek gibi görünüyor. Netbook'ların bazılarında Linux işletim sistemi ile gelen versiyonlar da var. Maliyetleri düşüren Linux'lu modeller ağırlıklı olarak konuya hakim kullanıcılara hitap ediyor.

Performans konusuna gelince  elbette böyle bir üründen inanılmaz bir performans beklememek gerekiyor. Yaptığım denemelerde ofis yazılımlarını (Word, Excel gibi) kullandım. Ayrıca sırf merakımdan Photoshop CS3 yükleyip deneme de yaptım. Cihazın Photoshop'u bile rahatlıkla çalıştırdığını söyleyebilirim. Sabit diski 80 GB olan ürün özellikle fotoğrafçılar için hem bir depolama aygıtı hem de fotoğraflarını görebildikleri gelişmiş bir taşıyı olarak çok işe yarayabilir (bu şekilde kullanan arkadaşlarım da var). Ürün, üst seviye grafik kartı gerektirmeyen oyunları da çalıştırabiliyor. Tabi Crysis oynamayı da beklemeyin.

Haberin Devamı

Bunun dışında günlük kullanım ve sürekli seyahat edenler için MSI Wind ya da benzeri bir Netbook'un çok kullanışlı olduğunu belirteyim. Taşıma derdi yok gibi. Ortalama bir kitap büyüklüğündeki cihazı sıradan bir çantaya bile koyabiliyorsunuz. Wind için buna gerek bile yok çünkü özel çantası kutusundan çıkıyor.

MSI Wind'ın satış fiyatı KDV dahil 799 YTL. Açıkçası bu fiyat özelliklere göre biraz yüksek. Bu paraya 15.4 inç dizüstü bilgisayar satan üreticiler var. Sadece MSI için değil bu özelliklere sahip bütün Netbook'ların fiyatları (muhtemelen yeni bir tür oldukları için) şimdilik biraz pahalı. Ancak yakın bir zaman sonra fiyatların biraz daha aşağı düşeceğini tahmin ediyorum. KDV dahil 500-60 YTL aralığı (Intel Atom işlemcili ve Windows XP işletim sistemli modeller için söylüyorum) makul bir beklenti benim açımdan.

Haberin Devamı

Böyle bir ürün özellikle ikinci dizüstü bilgisayarını almak isteyenler, yanında sürekli bilgisayar taşıma zorunluluğu olanlar, öğrenciler ve bütçesi yeterli olmayanlar (Linux'lu versiyonlar) için uygun bir seçim olabilir. Yakın gelecekte farklı marka, model ve özelliklerle karşımıza çıkacak olan Netbook'ların normal dizüstünün yerini alabileceğini düşünmüyorum. Ancak günlük kullanım için fazlasıyla başarılı olan bu ürün kategorisinin kendine bir yer edinebileceğini de söylemem mümkün. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!