Süper hızlı internet geliyor (mu?)

Güncelleme Tarihi:

Süper hızlı internet geliyor (mu)
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 14, 2008 15:57

Türk telekom yeni yüksek hızlı internet bağlantısı olan VDSL2 hizmetini sunmaya başlayacağını açıkladı. Ama bu teknoloji ile ilgili birçok soru işareti var.

Haberin Devamı

Dial-Up, ADSL derken son kullanıcıya yönelik internet bağlantısı çözümlerine bir yenisi daha eklendi: VDSL2. İngilizce'de Very High Speed Digital Subscriber Line2 kelimelerinin kısaltmasından oluşan bu teknoloji kullanıcılara yüksek hızlı (gerçekten ama) nimetlerinden yararlanmayı mümkün hale getiriyor.

Bu bağlantı türü ile ilgili seçenekler de ortaya çıktı: 32 ve 16 MBit bağlantı hızları olacak. Upload içinse 1024 KBit yani 1 MBit hızı geçerli. Fiyatlarsa 16 için 98, 32 için 128 YTL. Bağlantı ücreti ise 29 YTL (bu bağlantı ücreti olayını da hiç anlamadım ya neyse). Fiyatların toptan yani servis sağlayıcılarına sunulan rakamlar olduğunu belirteyim. Son kullanıcı için biraz daha yüksek rakamların ortaya çıkacağı bir gerçek.

8 KAT HIZLI?

Basın bültenlerinde ve firma tarafından yayınlanan duyurularda 'DSL teknolojisine göre 8 kat daha hızlı olarak' lanse edilen VDSL2 ile ilgili kafamda bazı soru işaretleri var: Örneğin bu teknolojinin verimli çalışması için santrale yakınlığın önemli olduğu biliniyor. Yani santralden uzaklaştıkça bağlantı hızları düşüyor. Böyle olursa teoride çok yüksek hızlı olan bu teknolojinin pratikte pek öyle olamayacağını söylemek mümkün. Teknik verilere göre konuşmak gerekirse santrale 300 metreye kadar olan mesafelerde 51-55 MBit, 1500 metreye kadar da 13 MBit hızını koruyabiliyor. Bu da demek oluyor ki santralin dibinde oturmuyorsanız ya da Türk Telekom her mahalleye bağlantı noktası kurmayacaksa 32 MBit'i görmek biraz zor olacak.

Haberin Devamı

FÄ°BER KABLO GEREKÄ°YOR

Ayrıca VDSL2, ağırlıklı olarak fiber kablo teknolojisine dayanıyor. Yani klasik bakır kablolardan o kadar yüksek hızla data aktarımı yapabilmek mümkün değil. Fibet kablo teknolojisinin ise pahalı olduğu ve genelde büyük omurgalar arasında kullanıldığı da biliniyor. Yani evinizden santrale bağlanmak için fibet kablo döşemek pek mantıklı değil. Avrupa'da ve ABD'de bu teknoloji kullanılsa da ülkemizde henüz son kullanıcıya kadar inebilmiş bir teknoloji değil. İstanbul'da çok özel bazı bölgelerde santral ile son kullanıcı arasında fiber kablo kullanılıyor. Oralarda da zaten bazı özel bağlantılar mevcut. Ama bu ancak bir iki bölgede olduğundan yaygınlaşması için birkaç yıl daha bekleyeceğimiz anlamına geliyor.

Haberin Devamı

DÜŞÜK UPLOAD HIZI

Kafamdaki en büyük soru işareti ise upload hızları ile ilgili. 1024 MBit upload hızı demek saniyede teorik olarak saniyede 400 Kbyte dosya gönderebileceğiniz anlamına geliyor. Bu da dakikada 24 Mbyte anlamına geliyor. Eğer büyük dosyalar gönderen biriyseniz (iş amaçlı bu tip çalışmalar yapılabiliyor) süper hızlı internette bile epey bekleyeceksiniz anlamına geliyor. Yurtdışında verilen upload hızlarında ise alt limit 5 MBit civarında.

Upload hızından benim anladığım VDSL2 ağırlıklı olarak Türk Telekom'un gelecekte sunacağı olası hizmetler için bir altyapı görevini görecek. ÖrneÄŸin müzik portalı olan TTNet Müzik'in bir benzeri film ve diziler için de hayata geçirilebilecek gibi görünüyor. Hatta Türk Telekom'un sessiz sedasız kullanıma sunduÄŸu bir video portalı da bulunuyor. Yakında bununla ilgili tanıtım çalışmalarına da baÅŸlarlar sanırım. Yani bu upload hızlarıyla Türk Telekom'un yapmak istediÄŸi tek yönlü bir hizmet altyapısı oluÅŸturmak. Kullanıcıya sunulacak HD video yayını (ki teoride bu tip bir hizmet verilebiliyor CeBIT fuarında standlarında görmüştüm) gibi hizmetlerle katmadeÄŸerli servisler oluÅŸturmayı düşünüyor.Â

Haberin Devamı

YENÄ° MODEM ALMAK GEREKÄ°YOR

VDLS2 ile ilgili bir diğer konu ise modem durumu. Mevcut teknolojide kullandığımız ADSL modemler muhtemelen VDSL"'de çöpe atılacak. Henüz pek yaygınlaşmasa da ülkemizde satılan VDSL2 modemlerin fiyatı 250 YTL civarında. Yaygınlaşmasıyla beraber fiyatların düşüceğini söyleyebiliriz.

BEKLE VE GÖR

VDSL2 ile ilgili tavsiyem; 'bekle ve gör' politikası izlemek yönünde. Bağlantı hızları teoride güzel görünse de pratiğe bakmakda fayda var. ADSL hızlarında bile 2 MBit'ten sonra sorunların yaşandığı bir ülkede bulunduğumuzu unutmayın. Çok yüksek hızlı interneti ise biraz bekleyip kullanıcı yorumlarına göre karar vermek en iyisi. Ayrıca YouTube'a bile giremeyeceksem süper hızlı internetim olsa ne olur...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!