SDHC dönemi

Güncelleme Tarihi:

SDHC dönemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2008 12:10

En yaygın bellek türü olan SD kartlar da kabuk değiştirdi. Yeni nesil kartlar daha hızlı ve daha fazla kapasiteye sahip.

Haberin Devamı

Birçoğumuzun cep telefonunda, MP3 çalarında, avuçiçi bilgisayarında ya da dijital fotoğraf makinesinde SD bellek türü ya da türevleri olan mini, micro kullanılıyor. Bu kartların en önemli özelliği ise küçük olmaları, nisbeten güvenli olmaları ve günümüzde birçok üretici tarafından destekleniyor olması.

Gerçekten de artık SD ya da SD türevi kart kullanmayan elektronik cihaz kalmadı gibi. Dizüstü bilgisayarların neredeyse tamamında bu ürünleri okuyabilen kart okuyucular var. Cep telefonlarının hemen hemen hepsi SD'nin farklı versiyonlarını (micro ya da mini) kullanıyor. Hatta DVD çalar gibi cihazlarda bile bu kartları okuyabilen kart okuyucular mevcut.

Dijital fotoğraf makinesi cephesinde ise Olympus, Fujifilm, Sony gibi markaları saymazsak hemen hemen bütün kompakt ürünler SD bellek kartını destekliyor. Hatta artık giriş seviyesi dijital SLR modeller de yavaş yavaş bu bellek kartlarını kullanır hale geldi.

Haberin Devamı

Bu küçük kartların ise bir kusuru var: O da 2 GB kapasite sınırlamasına sahip. Yani tasarımları gereği 2 GB'ın üzerinde kapasiteyi desteklemiyorlar. Her ne kadar bazı bellek üreticileri 2 GB'ın üzerinde SD kartlar piyasaya sürse de bunlar stabil değiller ve birçok cihazla da uyumlu çalışmıyorlar.
 
Bu sıkıntıyı gören üreticiler SDHC (SD High Capacity - Yüksek Kapasiteli SD) isimli görünümü ve ebatları SD kartlar ile aynı yeni bir bellek türü piyasaya sürdüler. Bu yeni nesil kartlarla beraber 2 GB sınırı da kaldırıldı. Teorik olarak bir sınır olmasa da pratikte 32 GB'lık bir sınırdan söz ediliyor. Zaten bu yazı hazırlandığı tarihte 32 GB'tan daha büyük SDHC kart da yok.

Yeni nesil kartların üzerinde SDHC'nin özel logosu bulunuyor. Yine bu kartların birçoğunda Class adı verilen ve kartın hızını gösteren bir işaret mevcut. Class 2, 4, 6 ve 8 olmak üzere 4 farklı seçenek var. Örneğin Class 2, saniyede en az 2 MB yazma hızına işaret ediyor. Benzer şekilde diğer seçenekler de ifade ettikleri yazma hızlarına karşılık geliyorlar. Class 8 ürünler henüz piyasaya sürülmedi ancak yakın zamanda satışa sunulmaları bekleniyor.

Haberin Devamı

Her güzelin bir kusuru olduğu gibi SDHC bellek kartlarının da bir sıkıntısı var: Geriye doğru uyumlu değiller. Yani bu bellek kartlarını desteklemeyen herhangi bir cihazda kullanılamıyorlar. Örneğin 3 sene önce aldığım iki farklı bellek kartı okuyucusu bu yeni nesil bellek kartlarını görmüyor. Anlayacağınız yeni bir masraf kapımız daha oluyor.

Günümüzde üretilen fotoğraf makinesi, MP3 çalar ve benzeri cihazların bir çoğu SDHC bellek türünü destekliyor. Ancak yine de bu tip bir ürün satın alırken böyle bir özelliğin bulunup bulunmadığını araştırın.

Birçok satıcı ise bu kartlarla ilgili çok fazla bilgiye sahip değil. Geçen gün gittiğim popüler bir teknoloji marketinde ise SDHC desteği bulunan bellek kartı okuyucusu bulamadım. Birçok marka ve model kart okuyucu var ama üzerlerinde bu tip ibare yok. Oysa birçok yabancı online satış sitesinde bu tip cihazlarda SDHC desteği olup olmadığı özellikle belirtiliyor.

Haberin Devamı

Şahsi fikrim SD bellek türü kullanan yeni bir ürün alırken mutlaka SDHC desteği olup olmadığını araştırın. Bu hem gereksiz yere para ve zaman harcamanızı engeller hem de daha yüksek kapasiteli bellek kartlarını kullanmanızı sağlar.

Not: Geçen haftaki yazımda yüksek çözünürlük formatı olan 1080'nin iki farklı türünden bahsetmeyi unutmuşum. Bir okuyucumdan gelen uyarı ile hatamı gördüm (kendisine buradan teşekkür ederim).
1080i: HDReady televizyonlar tarafından da desteklenen 1920x1080 piksel saniyede 30 kareye kadar görüntüler.
1080p: FullHD olarak da geçiyor, 1920x1080 piksel ve saniyede 30 kareden daha fazla kareyi destekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!