81 ilde fiber devri başlıyor

Güncelleme Tarihi:

81 ilde fiber devri başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2012 13:06

Fiber altyapıya olan yatırımına hız veren Türk Telekom, 81 ili kapsayan fiber altyapısı ile halihazırda 730 bin haneye ulaşmış durumda. Şirketin yeni hedefi ise 2012 sonu itibariyle bu rakamı 3 milyona çıkarmak.

Haberin Devamı

Türk Telekom, 81 ilde her hanenin fiber teknolojisinden faydalanabilmesi için 150 bin 600 km uzunluğunda dev bir fiber altyapı oluşturdu. Bu sayede tüm Türkiye’de kullanıcıların fiber altyapıyı kullanarak çok daha hızlı bir şekilde internete bağlanabilmesi için önemli bir adım atılmış oldu.

Bugün gerçekleştirilen basın toplantısında ilk sözü alan Türk Telekom’un CEO’su Gökhan Bozkurt, 6.8 milyon müşterilerinin olduğunu ve fiber altyapıyla birlikte şehirler arasındaki dijital uçurumu kaldırmak istediklerini kaydetti. 2005-2011 yılları arasında yurtdışı çıkış hızını 40 kat artırdıklarını belirten Bozkurt, kullanıcıların data kullanım oranına da değindi ve son 10 yıl içinde data kullanımının yaklaşık 10 kat arttığını vurguladı. 150 bin 500 km uzunluğundaki fiber kablonun dünyayı dört kez dolaşacak uzunlukta olduğunu söyleyen Bozkurt’un arından Türk Telekom Operasyon Başkanı Mehmet Atalay söz aldı.

2011 yıl sonu itibariyle fiber altyapının ülke genelinde 730 bin haneye ulaştığını kaydeden Atalay, santrallerden evlere çekilen hattın yüzde 80’inin Türk Telekom’a ait olduğunu belirtti. Sadece 2011 yılı içinde 17 bin 600 km fiber kablo tesis ettiklerini dile getiren Atalay, 2011’de bir saatte 9 km fiber döşediklerini ve bu sürede bin 500 haneyi fibere kavuşturduklarını söyledi.

Son olarak mikrofonu eline alan Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan, kurumsal müşterilerine halihazırda bu hizmeti sunduklarını belirtirken, bugün için hedeflerinin her haneye ulaşmak olduğunu kaydetti. “Fiber internet altyapısının bulunduğu yerlerde müşterilerimiz talep ettikleri fiber internet paketine geçebilecek” diyen Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kullanıcılar hiçbir ücret ödemeden fiber altyapıyı kullanmaya başlayabilecek. Yani tarifeleri ne ise, onun üzerinden aynı ücreti ödemek suretiyle nakil ücreti dahi alınmaksızın bu hizmetten faydalanabilecek.”

Fiber altyapıyı kullanmaya başlayan kullanıcıların hızları 25 megabit’ten başlayacak ve bu rakam 35, 50 ve 100 megabit’e kadar çıkacak. Fiber altyapının sağlandığı evleri arayan kullanıcının bağlı olduğu İSS’ler (İnternet Servis Sağlayıcı) bilgilendirme yapacak ve kullanıcının fiber kablodan faydalanabileceğini söyleyecek. Fiber altyapıdan faydalanmak isteyen kullanıcıların ise İSS’lerine talepte bulunması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!