Türk Telekom 'PİLOTT Girişimcilik Zirvesi' sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Türk Telekom PİLOTT Girişimcilik Zirvesi sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2015 15:22

Bu yıl ikincisi yapılan Türk Telekom "PİLOTT Girişimcilik Zirvesi" dünyadan ve Türkiye'den katılan girişimci ve yatırımcılarla gerçekleştirildi. Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Rami Aslan, 5G üzerinde çalışmaya başladıklarının bilgisini vererek, "Bu çalışmalarımız 2 yıl önceye dayanıyor. Biz 4,5 için ağırlıklı olarak çalışırken, 5G üzerinde de çalışmaya zaten başlamıştık. İştirakimiz Argela burada 8 tane patent almayı başardı, 2 patent daha almak üzereyiz" dedi.

Haberin Devamı

Zirvenin açılışında konuşan Rami Aslan, insanların ihtiyaçlarını anlayan ve sorunlara çözüm üreten akıllı şehirlerin artık hayal olmadığına işaret ederek, Türkiye'de yakın zamanda içinde yaşanan şehirlerin akıllı olacağını, bunun da Türk Telekom'un teknoloji liderliği ve inovasyonu sayesinde gerçekleşeceğini söyledi.

Aslan, akıllı trafik uygulamalarının günlük hayatı çok etkilediğini belirterek, şunları anlattı:

"Akıllı trafik uygulamaları sayesinde trafik kazalarının yüzde 60'ını azaltabileceğiz. Enerji uygulamaları sayesinde her yıl 650 milyon lira tasarruf edebileceğiz, akıllı sayaçlar sayesinde 2,75 milyar lira tasarruf edebileceğiz, akıllı sulama sistemleri sayesinde de su tüketimimiz yüzde 30'dan fazla azalmış olacak.
Türkiye'nin teknoloji lideri olarak biz ülkemizi yeni bir çağa hazırlıyoruz. Bu teknoloji şirketlerinin ve yerli inovasyonun patlama yaptığı bir dönem olacak."

Rami Aslan, fiber networklerinin 240 bin kilometreyi aştığını vurgulayarak, yaşamaya başladıkları 4,5G tecrübesi networklerini fiber altyapıları üzerine inşa ettiklerini aktardı.

Girişimciliği desteklemenin önemine de değinen Aslan, girişimcilerin çalışma azmi, sıra dışı düşünme kabiliyeti ve risk alma cesaretinin geleceği dönüştürmek adına çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Aslan, bu nedenle Türkiye'de bir özel şirket tarafından uygulanan ilk girişimleri hızlandırma programı PİLOTT'u hayata geçirdiklerine işaret ederek, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bu bizim Türk ekonomisi için değer yaratacak girişimleri destekleme konusundaki öncü rolümüzü ve kararlığımızı gösteriyor. Yenilikçi girişimlere kapımız sonuna kadar açık. Kaynaklarımız, bilgi birikimimiz ve teknoloji ekosistemimizle karşılarına çıkan engelleri aşmaları konusunda onlara destek oluyoruz."

Toplantıda verilen bilgilere göre, Eylül 2013 tarihinde hayata geçirilen PİLOTT projesi kapsamında, 3 Pilott döneminde 40 üniversite ve teknokent ziyareti gerçekleştirildi.

Projeye bine yakın başvuru alınırken, 100'ün üzerinde girişimle yüz yüze görüşme yapıldı. Proje kapsamında 220 saat eğitim verildi, 240 saat mentorluk imkanı sağlandı.

3 dönemde 30 girişim başarıyla mezun olurken, ilk dönem MobiRoller, cubic.fm ve PEAK, ikinci dönem ise Marvin, Vitringez ve Temizlikyolda projeleri ek yatırım ve Silikon Vadisi Turu ödüllerine hak kazandı.

Verilen bilgiye göre, girişimlere toplam 750 bin lira sermaye desteği sağllanmasının yanı sıra 12 PILOTT girişimcisi PİLOTT ile Silikon Vadisi'ne gitti.

Girişimler Google, Facebook, Apple, Spotify ve Uber gibi teknoloji şirketleri, Wired ve Endeavor gibi girişimcilik ekosisteminin önemli kuruluşları ve yatırımcıları ile görüşüp, Stanford ile Berkeley Üniversiteleri'nde girişimcilik derslerine katıldı.

8 girişimin yatırım aldığı proje kapsamında bir girişim Türk Telekom Grubu tarafından satın alındı ve ürünleşti. 6 girişim Türk Telekom'la iş ortağı olurken, 8 girişimin ise Türk Telekom ile ticari iş birliği süreci devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!