Gezi Parkı'nda internet neden aksıyor

Güncelleme Tarihi:

Gezi Parkında internet neden aksıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2013 14:34

Gezi Parkı eylemleri birinci haftasını doldururken, bu bölgeye gelerek destek verenlerin en çok tartıştığı konulardan biri de internet bağlantısında yaşanan sıkıntılar oldu. Konuyla ilgili dün açıklama yapan TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya, internet erişiminde yaşanan sıkıntıların TTNET ile bir bağlantısı olmadığını belirtirken, bölgede kullanılan jammerların etkili olmuş olabileceğini söyledi. Hürriyet.com.tr'ye konuşan İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren ise erişim sıkıntısının bölgedeki yoğunluktan kaynaklandığını açıkladı.

Haberin Devamı

TTNET tarafından Antalya'da düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Kaya, eylemlerin yoğunlaştığı Gezi Parkı bölgesinde internetin kesildiği veya yavaşlatıldığı iddiaları ile ilgili sorulara da yanıt verdi. TTNET tarafından internetin bölgesel olarak engellenmesinin söz konusu olmadığını ve bu yönde aldıkları bir karar bulunmadığını söyleyen Kaya, erişimde yaşanan sıkıntının yoğunluktan kaynaklı olabileceğini belirtirken emniyet kuvvetleri tarafından kullanılan cihazların da aksaklık yaşanmasına neden olmuş olabileceğini aktardı.

Çok yoğun trafik yaşanıyor

Konuyla ilgili Hürriyet.com.tr'ye konuşan İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren ise internete müdahale edilerek bazı bölgelerde kesildiği veya yavaşlatıldığı iddialarını yalanladı. Gezi Parkı eylemi nedeniyle bölgede çok yoğun internet trafiği yaşandığını aktaran Özeren, aynı bölgeden büyük boyutlu videolar ve resimler paylaşıldığını, eylem ile ilgili hashtag’in ise dünya sıralamasında ilk 5’e girdiğini belirterek, bunun konuyla ilgili günde 5 milyondan fazla tweet atıldığını gösterdiğini söyledi. Özeren, yurtiçi ve yurtdışından bazı grupların da kasti olarak kamu siteleri üzerinde yoğunlaştırılmış trafik oluşturduğunu belirterek internet siteleri üzerinde 100 GB’dan fazla yoğun trafik meydana geldiğini aktardı.

Arada yasadışı örgütler olabilir

Emniyetin güçleri tarafından kullanılan cihazların interneti olumsuz yönde etkileyip ekilemediği yönündeki sorumuzu da yanıtlayan Özeren, bu konuda bir bilgisi olmadığını belirterek “Ancak masum vatandaşlar arasındaki bazı illegal örgütler olabilir. İstenmeyen olaylar için belli yerlere korunmuş olabilir. Bunu bilmiyorum” dedi.

55 milyon abone var

Özeren, Türkiye’de 10 yıl önce 200 bin bugün ise 55 milyon abone olduğunu vurgulayarak telekomünikasyon altyapısına her sene baz istasyonları dahil 3-4 milyar dolar civarında yatırım yapıldığını ifade özgürlüğü ve insanları birbirine bağlayan internetin kesilmesinin söz konusu olmadığını belirten Özeren, tersine operatörlerin kullanımı rahatlatmak amacıyla bölgeye seyyar baz istasyonları götürdüğünü söyledi.

Jammer komple keser

Bununla beraber emniyet güçleri tarafından kullanılan jammer denilen sinyal kesicilerin sadece interneti kesme gibi bir özelliği olmadığını aktaran Özeren, bu cihazların belli frekanslar arasındaki sinyalleri tamamen kestiğini söyledi. Özeren, jammer kullanılsaydı bölgede telefon görüşmelerinin de yapılamayacağını belirtti.

Engellemek mümkün

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise bugün düzenlediği basın toplantısında "Bazı merkezlerden olayların yönlendirildiğini biliyoruz. Asparagas haberler yayınlandığını biliyoruz. Aslında ne kadar demokrat olduğumuzu gösteren imkanlar var bunların hepsini kapatmak mümkün. Erişimini engellemek mümkün. Tweetlere girin, abd’deki merkezden server kullanarak talimat yağdıranlara bakın onlar asıl failleridir. Şu kadar kişi öldü, filan hastanede şu kadar genç var. Gençler eziliyor. Bunlar içinde polisi hedef alanlar da var. Polisin katledilmesini isteyenler var. Polisin bilmem ne gazı kullandığını söyleyenler var. Aynen 27 Mayıs olaylarında önce üniversite öğrencileri öldürüldü gibi saçma sapan ahlaksız haberlerin internet dünyasında yayınlandığını biliyoruz" dedi.

dtursen@hurriyet.com.tr 

 

 

 

 



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!