"Yılın Twitter hikayeleri"nden biri Van depremi...

Güncelleme Tarihi:

Yılın Twitter hikayelerinden biri Van depremi...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2011 11:51

Dünya genelinde “Yılın ilk 10 Twitter Hikayesi”nden biri de Van depreminde Twitter sayesinde 2 kişinin kurtarılması oldu.

Sosyal paylaşım ağı Twitter, kendi ağı içinde yıl boyunca dünya genelinde en fazla konuşulan ve yıla damgasını vuran konuları derledi.

Ortaya çıkan tabloda, Twitter'ın dünya genelindeki olaylarda ne kadar etkin kullanıldığı ve acı-tatlı bazı hikayelere öncülük ettiği görüldü.

Twitter'in yılın ilk 10 hikayesi arasında gösterdiği Van depreminde ise “yılın hikayesi”, Twitter aracılığıyla bina altında kalan iki kişinin kurtarılması...

Sitede, konuyla ilgili yer alan yazıda, Van'daki 7.2 şiddetindeki depremin ardından TV program sunucusu Okan Bayülgen'in, kendisine gelen acil durum mesajlarını Twitter vasıtasıyla aktardığı belirtilerek, şöyle devam edildi: “Bayülgen'in takipçilerinden biri, hala enkaz altında olan insanların adreslerini gönderdi. Bayülgen de bu mesajı AKUT arama kurtarma ekibine yönlendirdi ve onlar da acilen bu adrese gitti. 2 saat sonra çöken binanın molozlarını kazıyarak 2 kişiyi kurtardılar.”

Yazıda, konuyla ilgili Twitter mesajına da yer verildi.

Yazının altında da “yardımcı olmak istiyorsanız Kızılay veya AKUT'a bağışta bulunun” ifadesi yer aldı.

Mısır'daki ayaklanmalardan Bin Ladin'in yakalanmasına dünya gündemi...

Twitter'in internet sitesinde, yılın ilk 10 hikayesi için numaralandırma yapılmadı.

Ancak internet sayfasının üst sırasında Mısır'daki ayaklanma, terör örgütü El-Kaide lideri Usame Bin Ladin'in ele geçirilmesi, evsiz babanın Twitter'ı kullanarak 11 yıl sonra kızına tekrar kavuşması ve Japonya'daki deprem sonrası insanların yakınlarına Twitter aracılığıyla ulaşmaya çalışması gibi konular yer aldı.

Mısır ayaklanmasında aktivist Wael Ghonim'in isyanın başlangıcını nasıl Twitter mesajıyla gösterdiği ifade edilen yılın bu “hikaye”sinden şöyle bahsedildi: “Kahire'de protestoların başlamasından aylar önce, Wael Ghonim Mısır'da demokrasi için öne çıkan bir internet aktivistiydi. 26 Ocak'ta, 'Bir yıl önce internetin Mısır'daki siyasi sahneyi değiştireceğini söyledim ve bazı arkadaşlar benimle alay ettiler' diye yazdı.

Ghonim, ertesi gün hükümete yönelik protesto gösterileri düzenlediği gerekçesiyle gözleri bağlanarak göz altına alındı ve 12 gün tutuklu kaldı. Ancak Ghonim'in ortadan kaybolması protestocuları biraraya getirdi ve adı, Tahrir Meydanı'ndaki bazı posterlerin üzerine yazıldı.

Serbest bırakıldıktan sonra ise şunu yazdı: 'Eğer bir hükümeti özgürleştirmek istiyorsanız onlara interneti verin.” Yılın Bin Ladin ile ilgili hikayesinde ise, Bin Ladin'in ele geçirilmesi sırasında gece helikopterin sesiyle uyanıp olaylar konusunda hiç fikri olmamasına rağmen olan biteni tweet'leyen Shohaib Athar adlı kişinin, aslında Bin Ladin'e yapılan askeri baskını yanlışlıkla naklen yazdığı belirtildi.

Twitter'da 2011 yılında yaklaşık 60 milyar mesajlaşmanın olduğu görüldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!