Atatürk’e hakaret videosu atıldı mahkeme Youtube yasağını bitirdi

Güncelleme Tarihi:

Atatürk’e hakaret videosu atıldı mahkeme Youtube yasağını bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2010 00:00

TÜRKİYE’de, dünyanın en büyük video paylaşım platformu Youtube’a, 2.5 yıldır süren erişim yasağı kalktı. Atatürk’e hakaret içeren 10 video yüzünden başlayan ve silinmeyen 4 video yüzünden devam eden yasak, Youtube’un yeni sahibi Google ile devam eden görüşmelerde bulunan formüle sona erdi. İnternet Kurulu’nun merkezi Almanya’da bulunan International Licencing Service adlı şirketle anlaşarak yasağa neden olan içeriği sildirmesinin ardından, Basın Savcısı pazartesiyi beklemeden yasağı kaldırdı.

Savcı sordu

Edinilen bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Kürşat Kayral, Emniyet Genel Müdürlüğü Bilim Suçları Büro Amirliği’ne yazı yazarak YouTube’un kapatılmasına gerekçe olan ve Atatürk’e hakaret içeren 4 videonun siteden kaldırılıp kaldırılmadığını sordu. Emniyetten söz konusu videoların kaldırıldığına yönelik cevap alan Kayral, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 8’inci maddesinin 9’uncu fıkrasına dayanarak YouTube’a erişimin engellenmesi kararının kaldırılmasına karar verdi. Savcı, siteye erişimin serbest bırakılması için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na gerekli yazıyı yazdı.

Yazılar gitti

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yasağın kalktığına dair yazıların gerekli mercilere gönderildiğini belirtirken, konuyla ilgili olarak bir süredir Google ile görüştüklerini hatırlattı. Sorunlu içeriğin silinmesinin ardından gerekli prosedürlerin tamamlanacağını ve filtrelemenin ortadan kaldırılacağını açıklayan Yıldırım, yasakla ilgili olarak hukuk vugrusu yaptı. Yıldırım, “Türkiye bir hukuk devleti. Yasaları beğenelim ya da beğenmeyelim hepimiz uymak zorundayız. Bu Google için de geçerli başkaları için de geçerli” dedi. İnterneti yasaklayan değil, aksine geliştirmek istediklerini vurgulayan Yıldırım, Youtube özelinde tüm içerik sağlayıcılara da şu mesajı verdi: “İçerik sağlayıcıların, Türkiye’deki yapılanmasını yasalarımız çerçevesinde tamamlaması gerekiyor.”

Neden daha önce silinmedi

YOUTUBE internet sitesine erişim, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla 5 Mayıs 2008’den bu yana mümkün değildi. Bulunan formüle bakınca, yasağa neden olan videoların neden bu kadar silinemediği sorusu akıllara gelse de, yasağın aylarca sürmesinin nedeni videoların sahiplerinin çıkmaması oldu. İnternetten bir içeriğin silinmesi için sahibinin bulunması gerekirken, Youtube yasağının nedeni olan 4 videoya kimse sahip çıkmayınca devreye International Licencing Service girdi. Bu aşamadan sonra videolar silinip gerekçe ortadan kalkınca, 30 ayın sonunda yasak da kalktı.

YouTube’da CEO’luğu bıraktı, yeni girişim peşinde koşacak

DÜNYACA ünlü sosyal video paylaşım sitesi Youtube’un üç kurucusundan biri olan Chad Hurley, CEO’luk görevinden ayrılarak firmaya bundan böyle danışman olarak hizmet vereceğini açıkladı. Dublin’deki bir toplantıda konuşan Hurley, iki yıldır görevini devretmek üzere hazırlık yaptığını, kısa süre sonra YouTube’ta danışmanlık pozisyonuna geçeceğini söyledi. “YouTube’un hep bağımsız bir servis olarak kalmaısna çalıştım” diye konuşan Hurley, yeni bir girişim için kolları sıvadığını açıkladı. Hurley, çevrimiçi ödeme sistemi PayPal’de çalışırken Steve Chen ve Jawed Karim ile birlikte Şubat 2005’te YouTube’u kurdu. Hızla büyüyen firma, 2006’da Google tarafından 1.65 milyar dolara satın alındı. Firmada halen 600 kişi çalışıyor. Hurley, konuşmasında televizyon ile çevrimiçi video servislerinin zaman içinde birleşeceğini, televizyon cihazları internete bağlandıkça bu iki kavram arasında fark kalmayacağını savundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!