Burak ve Kaan Japon devini solladı

Güncelleme Tarihi:

Burak ve Kaan Japon devini solladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2010 14:17

Dün sayfamızda “Japonya’nın dev firmalarından Brother Industries, geliştirdiği yeni pil teknolojisiyle salladıkça şarj olan pil geliştirdi” haberini yayınlamıştık. Şirket, bugün Tokyo’da başlayan teknoloji fuarında da ürünün sunumunu yapacak, demiştik. Ancak iki Türk lise öğrencisi Japon devini bile sollayarak, salladıkça şarj olan düzeneği, TV kumandaları için geliştirdi.



Bu buluş sadece Türkiye’de tv kumandalarında kullanılan 40 milyon pile gerek kalmaması anlamına geliyor. Diğer kumandalı aletleri ve dünyayı düşündüğümüzde ise milyarlarca pilden kurtulmak anlamına geliyor…

Burak Demirkan ve Kaancan Deniz, TÜBİTAK’ın Ortaöğretim Kurumları yarışmasına, ‘kinetik kumanda’ projesiyle katıldılar. 12 liraya mal ettikleri bu sistemi, Mart ayında jüri önünde, pile gerek kalmaksızın, her marka TV kumandasına uygulayarak çalıştırabildiklerini ispat ettiler.  Türkiye genelinde yüzlerce  proje arasından öncelikle final projeler arasına seçildiler. Ancak teselli ikramiyesiyle İstanbul’daki evlerine geri döndüler…

Kinetik Kumanda!

         Aysel ALP

hurriyet.com.tr


Özel Şişli Terakki Lisesi’nin burslu iki öğrencisi Burak ve Kaan. Fizik Öğretmenleri Bülent Büyükaydın’ın danışmanlığında, TÜBİTAK’ın 2009-2010 yılı proje yarışmasına katılmak için kolları sıvadılar. Kumandalarda kullanılan pil sayısının fazlalığını dikkate alarak, ‘pilsiz kumanda’ tasarladılar. Ancak iki öğrenci, “Öyle bir şey yapalım ki insanlar mevcut kumandalarını değiştirmeksizin bu düzeneği takabilsinler” düşüncesini ortaya attılar.

Bunun üzerine kalem pil boyutuna indirdikleri ve hareketle çalışan kinetik kumanda sistemi ile TÜBİTAK yarışmasına katıldılar. Bu ürünle önce Trakya ve İstanbul’un Avrupa yakasını içine alan bölgede birinci olarak Ankara’daki finale katılmaya hak kazandılar. Bu kez de Ankara’da yapılan Türkiye geneli final yarışmasında 26 proje arasında yarıştılar. İlk üçe giremediler ancak 750’şer liralık teselli ödülüyle evlerine döndüler.

Çok üzüldüler

Proje danışmanı olan Fizik Öğretmenleri  Bülent Büyükaydın, öğrencilerinin sonuca çok üzüldüklerini söyledi. Çocukların geliştirdiği sistemin her marka kumandaya, hiçbir değişiklik yapmaksızın takılabildiğine dikkat çekti. Piyasada bu tarzda bir ürün olmadığını belirterek, sadece bir markanın üzerinde küçük bir kolu çevirmek suretiyle çalışan pilsiz kumandası bulunduğunu anımsattı. Ancak bu sistemi başka bir kumandada kullanmanın mümkün olmadığına dikkat çekti. Oysa Kaan ve Burak’ın geliştirdiği modeli, her tür kumandaya taşınabileceğini ifade etti.

Patentini alacaklar

Sistemin kendilerine 12 liraya mal olduğunu belirten Büyükaydın’a herhangi bir TV üreticisinden teklif alıp almadıklarını sorduk. Hiçbir yerden davet almadıklarını söyledi. Ancak buluşun patentini almak için başvuracaklarını belirtti. Büyükaydın, bu sistemin seri üretime geçilmesi durumunda maliyetinin 3 ila 4 liraya ineceğini anlatırken, bunun da kaliteli iki pil parası anlamına geldiğinin altını çizdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!