Teknoloji ve adrenalin bu filmde

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji ve adrenalin bu filmde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2012 23:38

Paul Verhoven’ın ilk versiyonundan 22 yıl sonra Len Weisman tarafından sinemaya aktarılan ‘Gerçeğe Çağrı’, gerçek ve hayal arasında gezinirken ‘varoluşumuzun nedeni geçmişimiz mi yoksa eylemlerimiz mi’ sorusunun cevabını arıyor. Arnold Schwarzenegger’le özdeşleşen Douglas Quaid rolünde Colin Farrel var. Soluk soluğa izleyebileceğiniz, adrenalin dozu yüksek ve teknolojinin son imkânlarını kullanan bir film var karşımızda.

Haberin Devamı

TOTAL RECALL
GERÇEĞE ÇAĞRI
Yön: Len Wiseman
Oyn: Colin Farrell, Kate  Beckinsale, Jessica Biel, Bryan Cranston, John Cho, Bill Nighy
Tür: Aksiyon

Konu sıkıntısı çeken ve yaratıcılıkta sınıfta kalan yapımcılar, çareyi ilgi görme garantili yeniden çevrimlerde buluyorlar. 22 yıl sonra yeniden çevrilen ‘Gerçeğe Çağrı’ da bunlardan biri.
Filmin adı yeniden geçmeye başladığında iki soru gündeme geldi. Paul Verhoven’ın en iyi bilimkurgu filmleri arasında adı geçen ‘Gerçeğe Çağrı’nın daha iyisi yapılabilir miydi? Yeni filmin teslim edildiği Len Weisman bu işin altından kalkabilecek kadar yetenekli miydi? Üstüne bir de Schwarzenegger ile alakası olmayan Colin Farrell role geldi. İşler iyice karışmıştı. Bakalım sonuç nasıl olmuş?

GERÇEKLE HAYAL ARASINDA

21. yüzyıl sonunda nükleer savaşlardan sonra dünyada sadece iki tane yaşam bölgesi kalıyor. Birinci sınıf zengin insanların yaşadığı Büyük Britanya Federasyonu ve alt tabakanın yaşadığı ve Koloni olarak adlandırılan Avustralya. Koloni’de yaşayan bir fabrika işçisi olan Douglas Quaid, her gece aynı saatlerde aynı kabusu görüyor. Rüyasında güzel bir kadınla birlikte polislerden kaçmaya çalışıyor ama başaramıyor. Bu kadınsa güzel karısı Lori değil. Doug, monoton geçen hayatını bir an olsun renklendirmek için Recall adı verilen ve insanlara yaşamadıkları anıları para karşılığı hafızalarına yerleştiren bir sisteme başvuruyor. Sahip olabileceği en güzel yapay anıların, süper ajan olduğu bir hayattan olması gerektiğini düşünüyor. Ancak, işlem sırasında korkunç bir prosedür hatası yüzünden Quaid, aranan bir suçlu haline geliyor ve kendisini lider Cohaagen tarafından kontrol edilen, polis güçlerinden kaçarken buluyor. Bu sırada karşısına rüyasında her gece gördüğü kadın olan Melina çıkıyor. Onunla birlik olarak, yer altındaki direnişin liderine ulaşmak ve Cohaagen’ı durdurmak istiyor. Gerçekle hayal arasındaki çizgi iyice bulanıklaşırken, Quaid’in dünyasının kaderi de, kendi gerçek kimliğini, gerçek aşkını ve gerçek kaderini bulmasına bağlı.
Bir kült haline gelmiş Paul Verhoeven’in yönettiği ve başrollerinde Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone ve Rachel Ticotin’in oynadığı 1990 yapımı ‘Gerçeğe Çağrı’nın o kadar çok fanı var ki, taze filmin işi bir hayli zor. Ancak, ilk filmi hiç seyretmemiş yeni nesil içinse standartların çok üstünde bir yapım olduğu da aşikar.

Haberin Devamı

İLK FİLMDEN FARKLARI

Haberin Devamı

Senaryo ilk filmde olduğu gibi Philip K. Dick’in yazdığı ‘We Can Remember It For You Wholesale’ adlı hikâyeden ilham alınarak yazılmış. Dolayısıyla da iki film arasında bazı farklılıklar var. Örneğin ilk filmde Arnold Schwarzenegger’in canlandırdığı Doug karakteri Douglas Quaid dünyada yaşıyor ve Mars’a giderek direnişçilere katılıyordu. Bu filmdeyse Mars, işin içinde hiç yok. Dünyada sadece üst sınıfın yaşadığı Britanya bölgesi ve alt tabakanın ve de direnişçilerin yaşadığı Koloni bölgesi var. Bu filmdeki Doug ise Koloni’de yaşıyor. Düşüş adı verilen ve dünyanın merkezinden geçen bir asansör sistemiyle 17 dakikada Britanya bölgesine ulaşılıyor. Doug burada sentetik robot polislerin üretildiği bir fabrikada çalışıyor. Bir de ilk filmde Doug’un karısını Sharon Stone oynuyordu ve rolü fazla değildi. Oysa burada Lori’yi oynayan Kate Beckinsale filmin üç başrolünden biri ve çok daha etkin. En önemli farklardan biriyse Mars’ın kullanılmaması ve ilk filmde önemli işlevleri olan mutant halkın olmayışı.
‘Karanlıklar Ülkesi’ serisinin yapımcılarından ve serinin ilk iki filmini çeken Len Wiseman, aksiyon yönetimi konusunda usta bir isim. Filmin ilkinden daha hızlı, daha adrenalinli olmasını sağlayan yönetmen, aradan geçen 22 yılda seyircinin isteklerinin ne yönde değiştiğini iyi gözlemlemiş. Özellikle de genç seyircinin aklını alacak bir kurgu ve sağlam görsel efektler filmin dinamizmini hat safhada tutuyor.
Yönetmen Len Wiseman, ‘Karanlıklar Ülkesi’ serisinin önemli iki ismi Kate Beckinsale ve Bill Nighy’iyle bu filmde de çalışma fırsatı buluyor. Bill Nighy’nin rolü az. Ancak filmde en rahatsız olduğum konu yönetmen Len Wiseman’in hala eşi olan Kate Beckinsale ile ilgiliydi. Belki de eş torpiliyle filme dahil olan güzel oyuncunun dövüş ve aksiyonla ilgili birçok hareketi sizlere ‘Karanlıklar Ülkesi’nde canlandırdığı Selene karakterini hatırlatacak. Başını öne doğru eğip, dik bir şekilde koridorlarda hızlı ve sinirli halde yürüdüğünü görünce ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Bu arada Colin Farrell ve Jessica Biel’in iyi iş çıkardığını da söylemeden geçemeyeceğim.

Haberin Devamı

MUAZZAM GÖRSEL EFEKTLER

Film için elbette ki büyük setler, dekorlar hazırlanmış. Koloni bölgesi, Büyük Britanya Federasyonu’na göre oldukça yoksul, üçüncü sınıf ve karmaşık bir halde resmedilmiş. Sanki sürekli bir kaos hakim... Dünyanın şimdiki sınıflaşma, tabakalaşma halinden bir farkı yok yani. B.B.F. ise uçan arabaların, gökyüzüne inşa edilen otobanların, hareket edebilen binaların ve ağırlıkla beyazların yaşadığı bir dünya. ‘Deja Vu’, ‘Collateral’ ve ‘Kılıç Balığı’ gibi aksiyonların görüntü yönetmenliğini de yapmış olan Paul Cameron, olağanüstü bir iş çıkarmış. Özellikle Doug’un tek bir oda içinde onlarca polisi hakladığı kesintisiz çekimlerden oluşan sahneye bayılacak ve Kılıç Balığı’nın açılış sahnesini hatırlayacaksınız.
‘Gerçeğe Çağrı’nın bu yeni versiyonu tıpkı Matrix üçlemesinde olduğu gibi insan hafızasıyla ve gerçeklikle sık sık oynuyor. Hikâyeyi bilmeyen seyirciyi, zaman zaman ters köşeye yatırıyor. Jason Bourne serisinde olduğu gibi de, gerçek kimliğini arayan ve onu yetiştirenlerden intikam almaya çalışan bir ajanın öyküsünü sunuyor. Bu iki durum bile seyirciyi fazlasıyla tatmin edecek diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

Aksiyon aramayın

COSMOPOLIS
Yön: David Cronenberg
Oyn: Robert Pattinson, Jay Baruchel, Paul Giamatti, Samantha Morton, Juliette Binoche
Tür: Dram
Süre: 108 dk.


New York’taki antikapitalist isyanın arka fonu oluşturduğu Cosmopolis, genç bir milyonerin seks, para piyasaları, kapitalizm, Wall Street işgali gibi konularda dar mekandaki diyaloglarından oluşuyor. Cosmopolis, Don DeLillo’nun 2003’te yayımlanan meşhur romanının aynı adlı sinema uyarlaması. Kendini dış dünyadan tamamen kopuk hisseden finans dehası Eric, saçını kestirmek üzere limuzinine binip yola çıkıyor. Biz de yol boyunca Eric’in arabasına binip, yerini bir diğerine bırakan ziyaretçileriyle olan sohbetlerini, sevişmelerini, tartışmalarını izliyoruz. Diyalogların bir kısmının hayli didaktik görünmesinin nedeni filmin oldukça sadık bir roman uyarlaması olması. Cosmopolis aksiyonlu, haraketli bir film değil. Tek mekanda ve ağırlıklı olarak diyaloglar üzerinden ilerliyor. Cannes’da gösterildiğinde hem iyi hem de kötü eleştiriler almıştı, ülkemizde de izleyiciyi ikiye böleceğine hiç şüphem yok.

Haberin Devamı


Evde yalnız değiller

EMERGO
LANETLİ RUH
Yön: Carles Torrens
Oyn: Michael O’Keefe, Ellen Keegan, Paul Ortega, Allen White
Tür: Korku, Gerilim
Süre: 80 dk.


Mitolojide şimşek tanrısı olarak bilinen ve insanlığı korumakla görevli Thor, Kenneth Branagh yönetiminde ve Chris Hemsworth’ün vücudunda sinemada hayat bulmuştu. Efsanenin hem çocuk hem de yetişkinlere yönelik animasyon versiyonu İzlanda’dan geliyor. Avrupa’nın önde gelen animasyon stüdyolarından olan CAOZ tarafından 3 boyutlu olarak çekilen ve yapımı yedi yıl süren film aynı zamanda İzlanda’nın da uluslararası alandaki ilk uzun metraj animasyonu. Ülkesinde en çok izlenen filmler arasına giren Vikingler Thor Efsanesi, İzlanda Film ve Televizyon Akademisi’nce verilen Edda Ödulleri’nde En İyi Kurgu ve En İyi Set Tasarımı ödüllerini almıştı. Film, göklerdeki Tanrı babasından bir işaret olarak sihirli bir çekiç alan genç kahraman Thor’un güçlü ve kötü bir kraliçeye karşı mücadelesini anlatıyor. Kötü kraliçe dev canavarlardan oluşan ordusunu Thor’un kasabasını yerle bir etmeleri için görevlendiriyor. Elindeki çekiçle mücadele veren genç kahramanın artık hayatta gerçekleştirmesi gereken çok önemli bir amacı var.


Gençlik ve ilk aşk

MA PREMIERE FOIS
İLK AŞKIM
Yön: Marie Castille, Mention Schaar
Oyn: Esther Comar, Martin Cannavo
Tür: Dram
Süre: 95 dk.

Fransız sinemasından bir ‘ilk aşk’ tarifi. En başlarda birbirlerinden hoşlanmayan 18 yaşındaki Sarah ile 20 yaşındaki Zachary birbirlerine aşık oluyor ama problemlerin ardı arkası kesilmiyor. Lise son sınıfa geçen ve üniversiteye hazırlanan 18 yaşındaki Sarah’nın dikkatini çeken, Zachary isimli asi bir genç. Zachary 20 yaşında ama hala liseyi bitirmeye çalışan, yakışıklı ama bir o kadar da kural dışı, inatçı biri. Sarah’nın üniversite hayalleri ve Zachary’nin okulla yaşadığı sorunlar birlikteliklerinin önünde engel oluştururken, çok farklı ailelerden geliyor olmaları da sorun yaratıyor. Bu romantik Fransız filminin başrollerini modellikten sinemaya geçen Esther Comar ve Martin Cannavo paylaşıyor.

İzlanda’dan mitolojik animasyon


HETJUR VALHALLAR THOR
VİKİNGLER EFSANESİ THOR
Yön: Oskar Jonasson, Toby Genkel, Gunnar Karlsson
Tür: Animasyon
Süre: 85 dk.

İspanyol yapımı olmasına rağmen İngilizce çekilen Lanetli Ruh, Paranormal Activity’nin yolundan ilerlemeye çalışan bir gerilim filmi. Senaryo Toprak Altında’nın (Buried) yönetmeni Rodrigo Cortes tarafından yazılmış. Cortes, 18 ay boyunca paranormal olaylarla ilgili araştırma yapmış ve bunları senaryosuna yansıtmış. Eşinin ölümünden sonra çocuklarıyla yeni bir eve taşınan Alan, evde yalnız olmadıklarına dair işaretler fark ediyor. Çocuklarının hayatından şüphe duymaya başlayan Alan, çareyi araştırma yapmaları için eve doğaüstü olaylarla ilgilenen bir ekip çağırmakta buluyor. Ekibin üç gün süren çalışmaları süresince tüyler ürpertici görüntüler ve gerçekler ortaya çıkıyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!