Teknoloji pasaporta tam bir ay kazandırdı

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji pasaporta tam bir ay kazandırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2008 00:00

Pasaport Şube Müdürü "Teknolojinin gelişimi süreyi en aza indirgedi. Yeni tip pasaportlara her ülkeye seyahat etme imkanı da sağlandı" dedi.

BUNDAN 45 yıl önce pasaport başvurularının sonuçlanması bir aydan daha fazla sürerken, teknolojideki gelişme hem süreyi en fazla dört güne indirdi, hem de pasaportu dünyanın her yerine seyahat edebilir hale getirdi. Pasaport Şube Müdürü Cengiz Özdemir, turkpolisi.com isimli portalde yayınlanan makalesinde pasaportun kısa tarihçesini anlattı.

Gelişimi görmek mümkün

Pasaportun yurtdışına çıkmak isteyen vatandaşların en büyük ihtiyacı olduğunu anlatan Özdemir, bu ihtiyacın zorunluluğu açısından süratli olmasının ve bir an önce hazırlanmasının beklenen büyük istek olduğunu ifade etti. Özdemir "Her geçen gün pasaportla ilgili bir yeniliği ve yenilik arayışını beraberinde getirmektedir. Eski yıllara, eski pasaportlara bakarsak gelişimi daha net görebiliriz"dedi.

Posta ile tahkikat

Özdemir "1963’teki pasaport evraklarına baktığımızda o günkü adıyla İkametgah, muvafakat belgesi, askerlik şubesinden alınan izin, karakoldan tahkikat yazısı, Valilik ve çalıştığı kurumdan alınan izin yazısı gibi yüklüce evraklar bulunmaktaydı. Ayrıca nüfusu, başvuru yapılan ilden başka bir ile kayıtlıysa il tahkikatı posta kanalıyla yapılıyordu. Posta sistemi de en az pasaport işlemi kadar geri olduğu için il cevabının, başvuru iline ulaşması bir ay gibi bir süreyi geçiyordu. En büyük sıkıntılardan biri de otuz iki sayfalık pasaportun yazım kısmı elle yapılıyordu. Pasaportlar da o günkü adıyla körüklü pasaport olarak anılıyordu" dedi.

Her ülkeye seyahat etme imkanı

"BÖYLESİNE ayrıntı fazla iken günümüzde pasaportlar çok daha kolaya indirgenerek müracaat işlemleri internete açılmıştır" diyen Özdemir "Şu an atmış sayfa olarak hazırlanan pasaportlar yazım makinelerinde yazılıyor, bilgisayara kayıt ediliyor, yazışmalar teleks ya da faks ile yapılarak en geç dört iş günü içinde cevap alınıyor ve bu daha önce istenmekte olan belgelerin hiçbiri istenmiyor. 1985’ten itibaren geçilen yeni tip pasaportlara her ülkeye seyahat etme imkanı da sağlanmıştır. Şu an Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne üç ay süre ile giden vatandaşlar nüfus cüzdanı ile çıkış yapabilmektedir, ancak bu süreyi geçirdikleri takdirde pasaport almak zorundadır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!