GeriSeyahat Teknede bir günde 20 kişinin Türkiye’yle ilgili fikrini değiştirdik
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Teknede bir günde 20 kişinin Türkiye’yle ilgili fikrini değiştirdik

Teknede bir günde 20 kişinin Türkiye’yle ilgili fikrini değiştirdik

Damla Erensoy sanırım bugüne kadar röportaj yaptığım en genç kişi. Ve yaşına kıyasla en çok gezenlerden biri. Henüz 18 yaşında ama üç senedir yaz tatillerinde tek başına seyahat ediyor. Gittiği ülkeleri sadece gezmiyor, Türk kültürünü de beraberinde götürüyor. Lions sınavlarına girerek gitmeye hak kazandığı şehirlerde ailelerin yanında kalıyor, kamplara katılıyor. Damla, Hürriyet Seyahat için geçen yaz gittiği Hırvatistan’ı anlattı.

Hırvatistan gençlerin çok bayıldığı bir yer değil aslında. Siz neden orayı istediniz?

- Bundan yıllar önce bir dergide Hırvatistan’la ilgili bir yazı okumuş ve çok etkilenmiştim. Lions sınavında ilk üçe girenler listeden seçim yapabiliyor. Amerika’dan Norveç’e harika yerler var o listede. Ben de ilk üçteydim ve sıra bana geldiğinde, "Hırvatistan’a gideceğim" deyince herkes şaşırdı. Arkadaşlarım, "Amerika’yı seçseydin" dediler. Ama Amerika’ya falan gitmek için eminim ki çok fırsat geçer daha elime. Burayı öyle kolay kolay göremem gibi geldi.

Nereden başladı tur?

- Önce 12 günlük bir aile yanında kalma vardı programda. Gönüllü aile, Adriyatik kıyısındaki Split şehrinin yakınındaki Kastela Lucsic bölgesinde yaşıyordu. Deniz kenarında, müstakil evlerin ağırlıkta olduğu çok güzel bir yerdi. Her gün yakındaki Trogir’e ve Split’e gittik. Split çok güzel bir Antik Yunan şehri. Bugün UNESCO korumasında. Aile, birkaç gün sonra beni de alıp Vis Adası’na tatile gitti. Onlar da daha önce görmemiş. Üç gün diye gidip, beş-altı gün kaldık.

GEMİDE TÜRKİYE TANITIMI

Beğendiniz mi Vis’i?

- Vis, Yugoslavya dağılmadan önce askeri üs olarak kullanılıyormuş ve yabancılara kapalıymış. Yugoslavya parçalandıktan sonra çok büyük ilgi görmüş. Çok büyük bir ada değil, çok az yerleşim var ama en fazla turist gördüğüm adalardan biriydi. Bir sürü plajı var. Mimarisi çok güzel, birkaç tarihi yer de var. Vis şehri dışında Komiza isimli bir şehrini daha gördük. Yaklaşık 20 dakikalık mesafedeydi. Split’te yine Lions’un bir organizasyonu olan gemi turuna da katıldım. Bu aslında 10 günlük bir tanıtım ve eğitim gezisi. Katılmak için denizle ve biyolojiyle ilgilenmek gerekiyor. Zaten turun son gününde Split’teki Okyanus Bilimleri Merkezi’nde detaylı bir eğitim aldık.

Nasıl bir tekneydi bu?

- Ne yalan söyleyeyim, çok büyük değildi. Duvara bağlı ranza şeklinde yatakları olan kabinler vardı. Kabini orada tanıştığım Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencisi Ekin’le paylaştım. O kadar küçüktü ki, yattığım yerle tavan arasında 30 santim falan vardı. Yıkandığımızda, saçımızı eğilerek havluya sarabilmek için koridora çıkıyorduk, yoksa eğilince başımızı duvara çarpıyorduk. Bir de, yelken kampı diyorlar ama biz motorla yolculuk yaptık hep. Ama çok keyifliydi.

Başka Türk var mıydı?
/images/100/0x0/55eaa371f018fbb8f88d1989


- Hayır, o da büyük tesadüftü zaten. 10 kişiydik; Norveç, Danimarkalı, İsveç, İrlanda, Hollanda, İspanya, İsrail ve İzlanda’dan gelen öğrenciler vardı. Biz kendimize bir misyon edindik; tekneden indiğimizde herkes çat pat Türkçe konuşuyordu. Bu tura katılan tüm öğrencilerin ülkesiyle ilgili bir prezantasyon yapması gerekiyordu. Bazıları, "Benim ülkem şurası, çok güzeldir, iyidir" falan gibi bir iki cümleyle geçiştirdi ama Ekin de ben de bu işi çok ciddiye almış olarak geldik. Ben her sene yaptığım için uzmanlaştım zaten artık. Türk bayrağı, anlamı ve dünya haritası üstünde Türkiye’nin yerini göstermekten başlayıp, yönetim şekline, günlük hayata ve insanlara dair birçok şey anlattım. Çok şaşırdılar. Ekin de şamfıstığı ve lokum getirmişti; onları dağıttık. Sonra da yanımda götürdüğüm Tarkan CD’sini çaldık. O gün, 20 kişinin Türkiye ile ilgili fikrini değiştirdik.

Gemi turunda ilk durak neresiydi?

- İlk durağımız Hvar Adası oldu. Kısa bir tur yaptık, adanın tarihini anlattı bize gözkulak olan Hırvat Leolar. Mimarisiyle ve doğasıyla çok güzel. Akdenizlilik hissediliyor orada. Gece hayatı çok güzelmiş Hvar’ın, bir de gerçekten çok güzel insanlar gördük orada.

MARCO POLO’NUN DOĞUM YERİ

Başka nereleri gördünüz?

- Korcula, Mljet, Sibenik ve Dubrovnik’i gördük. En çok Korcula adası hoşuma gitti benim. Ortaçağ’dan bugüne çok iyi korunmuş. Hem de Marco Polo’nun doğum yeri. Evini ziyaret edebiliyorsunuz. İnişli çıkışlı, parke kapı daracık sokakları var. Meydanında konserler oluyor. Mljet’in ise doğası muhteşem. Milli park ilan edilmiş. Hem doğası yüzünden, hem de antik Roma kalıntıları yüzünden. Dubrovnik’i o kadar sevmedim ben. Fazla planlı ve yapmacık gibi geldi. Bir de kalenin dışında o ambiyans birdenbire değişiyor. Adalar daha çok hoşuma gitti.

Bu programlara katılabilmek için aileden birinin Leo olması, aile yanında kalmak için para ödemek gerekiyor mu?

- Hayır, Leo olmak gerekmiyor. Evde kalmaya gelince de; aileler bu iş için gönüllü oluyor. Lions öğrenci organizasyonlarında kimse kimseye para ödemiyor. Sadece Adriyatik’teki 10 günlük tekne gezisi için 250 Euro ödedim ki bu istisnai bir durum.

En sevdiği 5 yer

Paris Kapadokya Kaş Korçula Adası (Hırvatistan) Vis Adası (Hırvatistan)

seyahatte ne okuyor

Gittiği yerle ilgili kitaplar ve broşürler okuyor. Havaalanlarında beklerken ve uçakta okumak için ince romanlar alıyor.

ne dinliyor

Gittiği yerin müziklerini dinlemeyi seviyor.

ne giyiyor

Nasıl rahat olacaksa öyle giyiniyor. Tişört ve sandalet başrollerde. Akşamları ise daha özenli giyinmeyi seviyor.

ne yiyor, ne içiyor

Yabancı yemekleri en azından bir kere tadıyor.

neyle seyahat ediyor

En çok treni seviyor.

nerede kalıyor

Otel seçimini yaşı itibariyle genellikle ailesi yapsa da pansiyonları seviyor. Kalabalık ve özgürlüğün sınırlandığı büyük tatil köylerini sevmiyor.

kimle seyahat ediyor

Yaşıtlarının aksine tek başına seyahat etmekten keyif alıyor.

çantasının olmazsa olmazları

Hem kendi özlediği için, hem de gittiği yerlerde göstermek için tüm ailesinin fotoğrafları bavula ilk girenlerden. Onun dışında, gerekli adresler ve telefonlar, güneş gözlükleri.
False