"Tekirdağ'daki birlikler Çanakkale'ye deniz yoluyla gitti"

Güncelleme Tarihi:

Tekirdağdaki birlikler Çanakkaleye deniz yoluyla gitti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2016 15:18

- Tekirdağ 19. Fırka ve 57. Alay Araştırma ve Müze Yaptırma Derneği Başkanı Işıkgör:- "Çanakkale savaşlarında görev alan birliklerle ilgili yapılacak her türlü çalışmayı destekliyoruz ancak bunların bazı tarihi gerçeklere de oturması gerekiyor. '19. Tümen ve 57. Alaya bağlı birlikler, kara yoluyla Çanakkale'ye gittiler ya da bir bölümü kara yoluyla gitti' dersek büyük bir yanlışlık yapmış oluruz. Tekirdağ'daki birlikler Çanakkale'ye deniz yoluyla gitti"

Haberin Devamı

TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağ 19. Fırka ve 57. Alay Araştırma ve Müze Yaptırma Derneği Başkanı Ali Işıkgör, Çanakkale Savaşları'nda görev alan birliklerle ilgili yapılacak her türlü çalışmayı desteklediklerini ancak bunların tarihi gerçeklerle de uyuşması gerektiğini söyledi.

Işıkgör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müttefik güçlerinin Çanakkale'yi hem karadan hem denizden zorlayabileceği düşünüldüğünden 19. Tümenin de Tekirdağ'da kurulmasına karar verildiğini anımsattı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, birliğin kurulması için Tekirdağ'a geldiğini aktaran Işıkgör, Çanakkale Savaşları'nda çok önemli görevler üstlenen birliklerin toplandığı ve kurulduğu yerin Tekirdağ olması dolayısıyla "Çanakkale, Tekirdağ'dan başlar" sloganını gündeme getirdiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Işıkgör, dernek olarak gündeme getirdikleri bu slogan kapsamında birçok etkinlik düzenlediklerini dile getirerek, 57. Alayın tarih sahnesinde yerini aldığı 24-25 Nisan'da da birtakım programları hayata geçirmeyi planladıklarını kaydetti.

- "Birliklerin Çanakkale'ye intikalleri deniz yoluyla gerçekleşti"

Işıkgör, Tekirdağ'da kurulan birliklerin Çanakkale'ye intikali için İstanbul'daki 1. Ordu Komutanlığından talimat geldiğinde henüz hazırlıkların tam olmadığını aktardı.

Tekirdağ'daki birliklere, 21-22 Şubat'ta derhal Çanakkale'ye hareket edilmesi talimatı verildiğini, bunun üzerine birliklerin yola çıkmak üzere hazırlık yaptığını bildiren Işıkgör, şunları kaydetti:

"Bunun üzerine birlikler yola çıkmak üzere hazırlık yapıyor. Atatürk, anılarında bu konuyu anlatırken, 'Lodos fırtınası esiyordu. Bir ara Muratlı üzerinden Uzunköprü'ye kadar trenle, oradan da Gelibolu Yarımadası'na yürüyerek gitmeyi düşündük fakat yolda geçireceğimiz zaman süresi içinde lodos fırtınasının dineceğini göz önüne alarak deniz yoluyla gitmeyi kararlaştırdık. Zaten ertesi gün fırtına yavaşladı ve birlikler deniz yoluyla bölgeye gittiler." ifadelerini kullanıyor."

Işıkgör, ellerindeki belgelerin de bunu teyit ettiğini ve birliklerin Halep, Reşitpaşa, Millet ve Akdeniz vapurlarıyla bölgeye intikalinin gerçekleştiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Tekirdağ'dan her yıl 57. Alayın Çanakkale'ye gidişini sembolize eden yürüyüş düzenlendiğini anımsatan Işıkgör, "Çanakkale savaşlarında görev alan birliklerle ilgili yapılacak her türlü çalışmayı destekliyoruz ancak bunların bazı tarihi gerçeklere de oturması gerekiyor. Bazı tarihsel gerçeklerin daha yerli yerine oturtulabilmesi için çalışmalar yapıyoruz. '19.Tümen ve 57. Alaya bağlı birlikler, kara yoluyla Çanakkale'ye gittiler ya da bir bölümü kara yoluyla gitti' dersek büyük bir yanlışlık yapmış oluruz" diye konuştu.

Işıkgör, Tekirdağ'daki birliklerin, Çanakkale'ye deniz yoluyla gittiğini aktararak, insanlarda "57. Alay da Çanakkale'ye yürüyerek gitmiş" şeklinde algı oluşmasına fırsat verilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!