Tekirdağ'da "Roman" çalıştayı

Güncelleme Tarihi:

Tekirdağda Roman çalıştayı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2016 17:57

- CHP İzmir Milletvekili Purçu: "Maalesef şu anda Romanların eğitim noktasında çocukların yüzde 2'si liseyi bitiriyor, bin de 4'ü üniversiteyi bitiriyor. Bu da çok vahim tablo"- "Lütfen hangi şartlarda olursanız olun, çocuklarınızı okula gönderin. Biz de yoksulluk çektik ama bu yoksulluğun kırılması için lütfen çocuklarınızı okula gönderin"

Haberin Devamı

TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından "Dünden Bugüne Tekirdağ'daki Roman Toplumu Sorun ve Çözümleri" konulu çalıştay düzenlendi.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Büyükşehir Belediyesi Yılmaz İçöz Sahnesi'nde Roman derneklerinin katıldığı çalıştayda yaptığı konuşmada, Roman olmanın işsiz, yoksul, çiçek satan, hamallık yapan, elektrik suyu olmayan, ne yiyeceğini düşünen olduğunu savundu.

Romanların sitemini anladığını, kendisinin de üniversiteye başlayana kadar 4 duvar bilmediğini ve çadırda yaşadığını anımsatan Purçu, bazı konularda devlette bazı konularda ise kendilerinde sıkıntı olduğunu, Romanların eğitim konusunda kendi sıkıntılarını aşamadığının altını çizdi.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez Roman kökenli birinin milletvekili seçildiğini, Romanların şu anda yüzde 96'sının işsiz olduğunu belirten Purçu, "Maalesef şu anda Romanların eğitim noktasında çocukların yüzde 2'si liseyi bitiriyor, bin de 4'ü üniversiteyi bitiriyor. Bu da çok vahim tablo. Eğer siz insanları eğitime yönlendiremezseniz o insanlar size külfet olur sosyal anlamda" diye konuştu.

Haberin Devamı

Romanların işsiz olduğu için illegal işlere bulaşma oranının her geçen gün arttığını, bundan 20 yıl önce sepetçilik, kalaycılık, bohçacılık gibi işlerin yapıldığını ancak bunların da sona erdiğini aktaran Purçu, şöyle devam etti:

"Eğitim de yok zaten zaman teknoloji zamanı. Şu anda nitelikli insana ihtiyaç var. Bizde nitelikli insan kalmadı. Şimdi mahallelere gidiyoruz, iş yok diyorlar tamam diyoruz. Belediye başkanı diyor ki muhasebeci, tekniker, forklift kullanan adam lazım diyor, bunların hiçbiri yok bizde arkadaşlar. Lütfen hangi şartlarda olursanız olun, çocuklarınızı okula gönderin. Biz de yoksulluk çektik ama bu yoksulluğun kırılması için lütfen çocuklarınızı okula gönderin. Yarın bizler yerine devlet için sizler için halk için onlar görev yapacak. Çocuklarınızı lütfen potansiyel doktor, mühendis, milletvekili olarak görün."

- İlkokul döneminde okulu bırakıyorlar

Çocukların çoğunun ilkokul döneminde okulu bıraktığını ve potansiyel para kazanan kişi olarak görüldüğünü anlatan Purçu, onlara çiçek, sepet sattırıldığını ve başka işlere gönderildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Bir başka sorunun ise erken evlilik olduğunu bildiren Purçu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Çocuklar maalesef 15-16 yaşında evlendiriliyor, bu da büyük bir sıkıntı. Erken evlilikten sonra aileler torunlarına bakmak zorunda kalıyor. Bakın eğer çocuklarınızı okula gönderirseniz yarın öbür gün onlar size bakar. Bugün ben anneme babama bakıyorum. Onlar beni okuttu. Biz tüm sorunlarımızı çocuklarımızı okula göndererek çözebiliriz."

Öte yandan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın konuşmasının ardından bir vatandaş, Romanlara yeteri kadar istihdam sağlanmadığı için tepki gösterdi. Albayrak'ın yanına kadar gelen ve bir süre iş konusunda tepki gösteren kişi daha sonra salondan ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!