Tekirdağ'da çam böceği ile mücadele çalışmaları

Güncelleme Tarihi:

Tekirdağda çam böceği ile mücadele çalışmaları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2016 11:34

- Tekirdağ Orman İşletme Müdürü Uzun: - "Ormanlık alanlarda çam ağaçlarındaki çam kese böceği ile mücadele çalışmaları devam ediyor"

Haberin Devamı

TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağ Orman İşletme Müdürü Mehmet Uzun, ormanlık alanlarda çam ağaçlarındaki çam kese böceği ile mücadele çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Uzun, yaptığı yazılı açıklamada, Süleymanpaşa ilçe sınırlarındaki ormanlık alanlarda ve Üniversitenin yanındaki Atatürk Ormanında çam ağaçlarındaki çam kese böceği ile mücadele çalışmalarının devam ettiğini belirterek, kimyasal ilaçların çevreyi kirletmesi, faydalı böcek, arı ve kuşlarla diğer canlıları öldürmesi nedeniyle ilaçlı kimyasal mücadele yöntemlerinin yasaklandığını ifade etti.

Havadan kimyasal mücadelenin, doğaya olan zararları nedeniyle yapılmadığını aktaran Uzun, şu ifadeleri kullandı:

"Yerleşim merkezlerinde havadan kimyasal ilaçlama uygun değildir. Kimyasal mücadele dışında mekanik ve biyolojik mücadele yöntemlerinin uygulandığı çalışmalar en geç bir ay içinde bitirilecektir. Mücadele kapsamında ağaçların yan dallarındaki tırtıllı keseler toplanarak yapılan biyolojik mücadele adacıklarında kese böceklerini yiyen faydalı böceklerin tüketimine sunulmaktadır. Bu şekilde faydalı böceklerin çoğalmasıyla zararlı kese böcekleri doğal yollarla sahadan uzaklaştırılacaktır. Erişilemeyen yüksek dallardaki sürgünler vinç kiralanarak vinçle toplatılmaya devam edilmektedir. Doğaya uygun olan mücadele biyolojik mücadeledir."

Haberin Devamı

Çam kese böceğinin, ağaçların kurumasına neden olduğunu ifade eden Uzun, Atatürk Ormanında her yıl çam kese böceği oluştuğunu ancak yaptıkları mücadele ile bu böcekleri asgariye indirdiklerini belirten Uzun, bu yıl hava şartlarına bağlı olarak böcek yoğunluğunun biraz fazla olduğunu ifade ederek, "Çam kese böceği nedeniyle bu ormanda bir tane bile ağaç kurumamıştır. Ancak bu böcekler ağaçların ibrelerini yemek suretiyle ağaçları zayıf düşürebilmekte, büyümesini yavaşlatmakta ve ağaçların kurumuş gibi görünmesine sebep olmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Ağaçların, Nisan ve Mayıs aylarında yeniden ibre vererek yeşil görünümünü kazandığını belirten Uzun, "Bu bakımdan çok pahalı ve doğaya zararlı olan kimyasal ilaçlamanın gereği yoktur. Doğal denge içerisinde zararlı böcekleri tüketen faydalı böceklerin yapmış olduğumuz mücadele havuzlarında çoğaltılmasıyla zararlı böceklerin yoğunluğu gelecek yıllarda azalacak ve ağaçlar daha rahat büyüyebilecektir" ifadelerini kullandı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!